Kripos: Mange har levd i kulturer med større aksept for seksuell trakassering av kvinner

Politiet har fått over 500 anmeldelser etter nyttårsaften i Köln.
– Mange har levd i kulturer med større aksept for seksuell trakassering av kvinner i offentlig rom, sier Kripos.

 • Christina Quist

Artikkelen er over fire år gammel

Både Stockholm og Köln har den siste tiden blitt rystet av masseovergrep mot kvinner utført av større grupper mennesker.

Kripos har ikke kjennskap til at det har skjedd overgrep i den skalaen som har rystet Sverige og Tyskland. De er likevel forberedt på at det vil skje enkelttilfeller av seksuell trakassering.

– Svært mange av asylsøkerne som har kommet til Norge de siste månedene, kommer fra land med kulturelle forskjeller fra vårt eget land, sier leder for taktisk etterforskningsavdeling i Kripos, Eivind Borge.

Kronikk: Truende stillhet

Han mener synet migrantene har på kvinner og deres rolle i samfunnet kan være svært variert, og at norske forhold kan virke fremmed for nyankomne.


– Mange har levd i kulturer med en større aksept for ulike former for seksuell trakassering av kvinner i det offentlige rom, sier han.

Over 500 anmeldelser

Tysk politi har nå mottatt over 500 anmeldelser av seksuelle overgrep, vold og tyveri under nyttårsfeiringen i sentrum av Köln. 19 personer er under etterforskning, og politiet opplyser at de fleste mistenkte er ulovlige immigranter eller asylsøkere.

NYTTÅR I KÖLN: Politiet i Tyskland har mottatt flere hundre anmeldelser på overgrep, tyveri og vold under nyttårsfeiringen i den tyske byen. Foto: Patrik Stollarz , Afp

Søndag ble det også kjent at opptil 200 jenter skal ha blitt utsatt for seksuelle overgrep under ungdomsfestivalen «We are Sthlm». Også her skal det dreie seg om gjerningspersoner med utenlandsk bakgrunn. I Sverige har politiet valgt å anmelde seg selv fordi de har tiet om sin kjennskap til overgrepene.

– Større aksept for seksuell trakassering

Kripos har siden i høst hatt et eget migrasjonsprosjekt hvor de samler inn informasjon fra landets politidistrikter for å utarbeide rapporter som beskriver hvilke utfordringer de ser i kriminalitetsbildet som en følge av asylstrømmen.

Les også: Mener overgrepene i Köln virker planlagte

– De hendelsene vi har sett her i Norge, kan ikke sammenlignes med det som i det siste har blitt slått opp fra andre land, sier Borge.

TILSTEDEVÆRELSE: Leder for Taktisk etterforskningsavdeling i Kripos, Eivind Borge, mener politiet må være tilstede og gi god informasjon. Foto: Terje Bringedal , VG

Likevel mener Borge at det er sannsynlig at det vil forekomme enkelthendelser av trakassering mot kvinner utført at asylsøkere eller personer med fremmedkulturell bakgrunn.

Kan forsterke fremmedfrykten

Han opplyser at de har kjennskap til enkelte hendelser som gjelder trakassering av enten seksuell eller annen karakter, og nevner hendelser hvor asylsøkere har tilnærmet seg unge jenter muntlig eller fysisk. Det skal være snakk om i underkant av ti hendelser tilsammen.

– Vi ser ikke på dette som en generell tendens, men enkelthendelser og noe man må være oppmerksom på, sier han.

Köln på nyttårsaften: Michelle (18) sier hun ble omringet av 30 menn

Han mener en viktig tilleggsdimensjon rundt slike hendelser er at det kan skape frykt og utrygghet i nærområdene rundt de ulike mottakene.

– Informasjon om ubehagelige opplevelser spres raskt og kan også forsterke fremmedfrykt og føre til hatkriminalitet, sier han.

At politiet da er tilstedeværende, og at det i tillegg blir gitt informasjon til både lokalsamfunn og asylsøkerne selv, vil være viktig for å forebygge.

– Dette er noe politiet følger med på og som vi er nødt til å være oppmerksomme på, sier han.

– Vi må være tydelige

VG har vært i kontakt med flere av landets politidistrikter, og ingen av dem vi har snakket med har kjennskap til at lignende overgrep har skjedd i Norge.

Trygve Ravndal, politioverbetjent ved avdeling for samfunnssikkerhet og beredskap i Sør-Vest politidistrikt, forteller at de er sjokkerte over masseovergrepene i Tyskland, men at de ikke kan trekke noen paralleller i sitt distrikt.

Fanny (17): – De tok oss på rumpa og på brystene og overalt

– Vi har fra starten på akuttinnkvartingene sett på tiltak som vi kan iverksette, og vi mener at tilstedeværelse, jevnlige besøk på mottakene og informasjon om regelverk og lovverk til beboere er viktig, sier Ravndal.

De har over lengre tid hatt et prosjekt som retter seg spesielt mot mindreårige asylsøkere, og de er nå i ferd med å utvide dette til å gjelde flere asylsøkere. Han påpeker at dette ikke er fordi de har hatt hendelser som har gitt grunn til bekymring, men fordi de ønsker å forebygge.

– Det er nettopp fordi de kommer fra en annen kultur og et regelverk som nærmest er på tvers av vårt. Mange har kanskje med seg litt av striden de har rømt fra. Det handler også om kvinnesynet enkelte kan ha, og vi må være tydelige på det området, sier han.

Ingen kjennskap i Oslo

– Vi er ikke kjent med dette verken fra våre bydeler eller Oslo generelt, ikke i det omfanget, sier stasjonssjef ved Manglerud politistasjon, Janne Stømner.

FN: Syriske barn torturert og utsatt for seksualisert vold

Hun forteller at de kun sitter på informasjon om enkelttilfeller, men at det ikke er snakk om den typen overgrep som i Køln og Sverige.

– På steder hvor det er mye folk, kan det skje ting, men vi har ingen opplysninger om den typen overgrep. Det er heller ikke noe som tilsier at vi har flere anmeldelser enn ellers heller. Vi har fokus på grensesetting i forhold til seksualitet, men det er ikke noe vi har mer fokus på nå enn for fem år siden.

Les også

 1. Svensk politi anmelder seg selv etter overgrepsskandale

  Svensk politi har fått massiv kritikk for å holde tilbake kjennskap om overgrep på musikkfestivalen We are Sthlm.
 2. Svensk politi tiet om overgrep på festival i Stockholm

  Svensk politi kjente til at guttegjenger forulempet jenter på en stor ungdomsfestival i Stockholm i to år på rad, men…
 3. Masseovergrepene i Köln: Vannkanoner og tåregass mot Pegida-demonstranter

  Det kokte i Kölns gater under lørdagens Pegida-demonstrasjon.
 4. Tysk politi: Nyttårs-overgrep kan være linket til kriminelt nettverk

  De ansvarlige for sikkerheten i Köln blir utsatt for massiv kritikk etter at hundrevis av menn skal ha gått til angrep…

Mer om

 1. Krim
 2. Innvandring

Flere artikler

 1. Pluss content

  Kripos: Er forberedt på enkelte tilfeller av trakassering

 2. UDI kuttet støtte til kurs som skulle forebygge seksuelle overgrep

 3. Politisjef må gå etter masseovergrep

 4. Politirapport om overgrepene i Köln: Politiet sperret av området – da eskalerte overgrepene

 5. Overfallene i Köln sjokkerer i beryktet «problem-bydel»

Fra andre aviser

 1. PST-sjefen advarer mot følgene av innvandring fra muslimske land

  Aftenposten
 2. Overfallene i Köln koster politisjef jobben

  Bergens Tidende
 3. Hva skjedde egentlig i Köln og Stockholm?

  Bergens Tidende
 4. Helsinki på nyttårsaften: Uvanlig mange tilfeller av seksuell trakassering

  Aftenposten
 5. Tyskland vil returnere nordafrikanske flyktninger

  Bergens Tidende
 6. Finland og Sverige etterforsker anklager om overgrep nyttårsaften

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder