Politiet: Angrepet var rasistisk motivert

Eksperter på høyreekstremisme: Enkelte vil applaudere drapsmannen

Eksperter tror drapsmannen vil få støtte fra det høyreekstreme miljøet. Lars Gule sier 21-åringen allerede beskrives som en «legende» i sosiale medier.

 • Marthe Berg
 • Line Orfjell

Artikkelen er over fire år gammel

Torsdag ble Sverige rystet da en 21 år gammel maskert mann, senere identifisert som Anton Lundin-Pettersson, gikk til angrep mot en barne- og ungdomsskole med flere kraftige stikkvåpen og drepte to personer.

En lærer (41) og en elev (15) ligger kritisk skadet på sykehus. Gjerningsmannen ble skutt av politiet og døde senere på sykehuset.

Politiet sier fredag morgen at de kan konstatere at angrepet var rasistisk motivert.

- Dette er først og fremst basert på funn som er gjort i gjerningsmannens bolig, hvordan han har agert på stedet og hvordan han har valgt ut sine ofre, sier Niklas Hallgren til svenske Aftonbladet.

De vil ikke gå inn på hvilke funn de har gjort i boligen.

Likte nettsteder som hyllet Hitler

Personer i omgangskretsen til den avdøde antatte gjerningsmannen forteller at han den siste tiden begynte å like nettsider som hyllet Adolf Hitler og Nazi-Tyskland på ulike sosiale medier. I tillegg viste han interesse for det innvandringskritiske partiet Sverigedemokraterna på Facebook.

IDEOLOGIEKSPERT: Historieprofessor Øystein Sørensen mener torsdagens hendelser i Sverige kan påvirke det høyreekstreme miljøet. Foto:Magnar Kirknes,VG

Historieprofessor ved Universitet i Oslo, Øystein Sørensen, mener det har stor betydning for det politiske klimaet i Sverige om han er en nynazist eller om han har tilknytting til anti-muslimsk innvandring.

– Om han er nynazist er det noe ganske annet enn om han støtter Sverigedemokratarna, sier Sørensen til VG, og fortsetter:

– Spørsmålet er om han kan knyttes til bredere miljø. Her møter man på mye av den samme problematikken som med Anders Behring Breivik - om dette er en einstøing som har drevet egenhånd eller om han kan knyttes til et miljø.

Les også: Svenske medier: Anton Lundin-Pettersson (21) sto bak sverdangrepet

Kan ha ideologisk motiv

Han mener det er sentralt å se på den betydelige graden av nynazisme som har funnet sted i Sverige de siste 30 årene, sammenlignet med andre europeiske land, som i stor grad har vært voldelig.

– Det politiske klimaet i Sverige har vært ganske guffent i det siste, med brenningen av flere planlagte asylmottak i forbindelse med massetilstrømningen av flyktninger og migranter. Vi har sett flere tilfeller av høyreekstreme voldsmenn som har vært ute etter å drepe innvandre i moderne tid i Sverige, og vi må være åpne for at det er bakgrunnen i dette tilfellet også.

– Kan denne hendelsen generere nye angrep fra folk i det høyreekstreme miljøet?

– Det er tydeligvis et voldspotensial i ekstremistiske miljøer i Sverige nå om dagen, og det kan gå i flere retninger. En retning er at det kan opptrappes og at det blir mer vold. Det man kan si at en person som gjør noe sånt i likhet med Breivik må være ganske forskrudd. Det er flere ting som tyder på at han hadde ideologiske politiske motiver han her også.

Les også: Elev: Gjerningsmannen poserte med elevene

Tror angrepet vil skape reaksjoner

Ekstremisme-ekspert og islamforsker Lars Gule tror at den svenske 21-åringen vil møte både hyllest og motstand i det høyreekstreme miljøet.

SKRÅSIKKER: Ekstremisme-ekspert og islamforsker Lars Gule mener bestemt at den antatte gjerningsmannen har på seg en tysk hjelm. Foto:Lise Åserud,NTB scanpix

– Et lite fåtall vil nok applaudere vedkommendes handlinger – jeg har allerede sett skjermdumper fra sosiale medier hvor enkelte beskriver ham som en legende. Dette er nok fordi 21-åringen har angrepet en skole hvor det går svært mange elever med innvandrerbakgrunn, sier Gule til VG, før han fortsetter:

– Men den største delen av de høyreekstreme vil nok ta avstand fra dette. De vil si at dette er en gal manns verk, at 21-åringen er en ensom ulv, og at dette ikke har noe som helst med innvandringsmotstand å gjøre.

Også Gule viser til at det har oppstått brann i flere planlagte asylmottak i Sverige de siste ukene.

– Vi kan ikke utelukke at det er en spredning av høyreekstrem aktivisme i Sverige. Det ser ut til at klimaet der er blitt tøffere, og at viljen til å begå høyreekstrem vold har blitt større, mener han.

Kommentar: Sverige går en tøff tid i møte

Nazi-inspirert antrekk

Når det gjelder den antatte gjerningsmannens hodeplagg, er Lars Gule sikker i sin sak:

– Dette er en klassisk tysk hjelm. Sverdet hans kan se ut som en bajonett, men det er vanskelig å si, mener Gule – som medgir at gjerningsmannens antrekk har likhetstrekk med en viss «Star Wars»-karakter.

– Det er ingen tvil om at han minner om Darth Vader, og jeg vil ikke utelukke at han kan ha forsøkt å etterlikne denne figuren. Men det kan også være en ren tilfeldighet, sier han.

Øystein Sørensen er ikke like skråsikker på at gjerningsmannen er kledd i et nazi-inspirert antrekk.

– Jeg får vel så mange assosiasjoner til Darth Vader som til en SS-soldat, og bruk av sverd var ikke et foretrukket våpen for tyske soldater i kamp under andre verdenskrig, mener han.

Så du denne? Bohsra gjemte seg for gjerningsmannen: – Læreren vår reddet oss

Les også

 1. Löfven til VG: – Uskyldige barn skal ikke oppleve dette

  TROLLHÄTTAN (VG) I et intervju med VG lover en tydelig preget Stefan Löfven at han skal gjøre alt han kan for at barn…
 2. Sverige går en tøff tid i møte

  Uansett hva som ligger bak ugjerningen, risikerer det…
 3. Morderne i rekkehus og boligfelt

  Plutselige massakrer utført av unge menn er vår tids kontakt med den mørke strømmen som flyter under trygge og…
 4. Flere skoleangrep i naboland - øver på ny beredskap i Norge

  I Norge øver politiet og andre nødetater på en ny beredskap mot skoleskyting. Senest onsdag var det en slik øvelse.
 5. Svenske innsatsstyrker aksjonerer mot bolig

  TROLLHÄTTAN (VG) Svenske innsatsstyrker aksjonerer torsdag ettermiddag mot en bolig bare få kilometer fra skolen hvor to…
 6. Eleven Laith (14): – Læreren min ble stukket med sverd

  KRONAN (VG) Laith Alazzeh (14) trodde det var en spøk da en mann iført svarte klær, flere kniver og det som skal ha vært…
 7. Sykehuset etter skoleangrepet i Sverige: – Flere kjemper for livet

  To personer ligger kritisk skadet på sykehus etter skoleangrepet på Trollhättan.

Mer om

 1. Skoleangrepet i Trollhättan
 2. Sverige

Flere artikler

 1. Svenske medier: Anton Lundin-Pettersson (21) sto bak sverdangrepet

 2. Kollega til svensk avis: Drapsmannen sa han skulle til tannlegen

 3. Dramatisk overvåkningsvideo fra skoleangrepet i Trollhättan: Her leter skoledrapsmannen etter flere ofre

 4. Politiet: Skoleangrepet på Kronan var rasistisk motivert

 5. Murtaza kjente to av Trollhättan-ofrene: – Føler at hele byen er truet

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder