KALDT: De første dagene av vinterferien blir kalde og fulle av sol de fleste stedene i landet. Men i helgen kan hele landet vente seg mildere vær- Foto: Scanpix Foto: ,

Derfor fikk vi kuldesjokk i Norge

Kulden over Norge vil vare i minst to uker til, spår meteorologene. Årsaken til kulden finner vi derimot i langt varmere strøk.

  • Anita Bakk Henriksen
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Den bitende kulden har vært svært merkbar flere steder i landet den siste tiden. Og ikke så overraskende har det vært aller kaldest på Finnmarksvidda. I Karasjok ble det målt 41,3 grader torsdag.

Men litt overraskende er det kanskje at det er hendelser i Asia som har ført til dette plutselige lavtrykket.

Da en jet-strøm traff en fjellkjede i Asia like før jul ble energi overført i høy hastighet helt opp til stratosfæren. Dette påvirker også polene, og det er en bølge med kald luft fra de arktiske områdene som har nådd Norge.

Lite varme i vente

– Det er spennende å tenke på at ting som skjer på den andre siden av jorden påvirker været så til de grader her, sier meteorolog ved StormGeo, Børge Jansen og legger til:

– Hendelsen i Asia har ført til at lavtrykkene oppe i Norskehavet fra Russland har gått inn sør for oss, som igjen gir veldig kald østavind, sier Jansen.

Og det blir ikke varmere helt ennå. Ifølge meteorologene holder kulda seg i to uker til.

Fredag ventes det temperaturen på Finnmarksvidda å stige med hele 25 grader – opp til «bare» 15–16 kuldegrader.

– Dette er ikke uvanlig. Det skjer hver vinter at den kalde, tørre luften flyttes vestover, sier meteorologikonsulent Trond Robertsen ved Meteorologisk institutt i Tromsø til VG.

Han opplyser at gradestokken i Tromsø viste 16,9 kuldegrader i dag, mens kulderekorden i den nordlige byen er 18,4 grader.

– Til neste uke vil det ligge rundt 10–20 minus i hele Nord-Norge. Utover kysten vil det ligge på mellom fem og ti kuldegrader, sier han.

Les også: Slik jobber de i sprengkulda

Mye snø i vente

Meteorolog ved Meteorologisk institutt, Øyvind Johnsen kan opplyse om mye snø i flere områder fremover.

Nord-Norge får liten endring annet enn litt mildere vær, mens på Øst- og Sørlandet blir det mye snø til helgen.

– Spesielt kystnære områder i sør blir det sendt ut obs-varsel. Her er kan det komme så mye som 40 centimeter snø på søndagen, noe som kan føre til flere trafikale utfordringer, sier Johnsen.

Sentrale Østlandet og Oslo kan også få nok snø til at det kan bli gode skiløyper natt til søndag.

– Det kan komme opp mot 20 centimeter snø i disse områdene, sier meteorologen.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder