Politiets utlendingsenhet: – Jobber med ny og bedre metode

HEKTISK: NOAS advarer mot å la sprengt kapasitet påvirke PUs aldersvurdering av asylsøkere. Bildet er tatt på Råde transittmottak. Foto: Terje Bringedal , VG

Frykter asylbarn registreres som voksne

NOAS mener Politiets utlendingsenhet må bli mer forsiktige med å oppjustere alderen på asylsøkere. De frykter at flere barn kan være registrert som voksne.

 • Geir Molnes

Artikkelen er over fire år gammel

– Det får alvorlige konsekvenser for søkeren dersom enslige mindreårige blir feilvurdert under registrering av asylsøknaden. Selv om feilvurderinger fanges opp på et senere tidspunkt, har det umiddelbar betydning for hvilken oppfølging søkeren får, sier rådgiver Mona Dabour i Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) til VG.

Sjokkvideo fra norsk transittmottak: – Vasser i møkk

Hun forteller at dette har betydning for hvor søkeren skal bo og hvilken oppfølging som gis fra offentlige instanser som barneverntjeneste og skole. NOAS viser til en rutine innført i 2014 som gir Politiets utlendingsenhet (PU) anledning til å registrere søkere som oppgir å være mindreårige som voksne. Søkere som hevder å være under 15 kan også behandles som om de er over 15.

Les også: Slik er flyktningenes første natt i Norge

Kriteriet for å oppjustere alderen er at søkeren «åpenbart» er eldre enn 15 eller 18 år. Problemet er ifølge asylsøkerorganisasjonen at mange av søkerne som blir oppjustert ikke er åpenbart eldre enn de utgir seg for å være. De frykter derfor at flere mindreårige asylsøkere blir registrert som voksne.

Sendte bekymringsmelding

Asylsøkere under 15 år skal bo på omsorgssenter med strengere krav til bemanning og barnefaglig kompetanse.

– Det er alvorlig om mindreårige ikke får det botilbudet de har krav på. I tillegg er det alvorlig om mindreårige blir feilplassert på voksenmottak, der de blir overlatt til seg selv og ofte må dele rom med voksne beboere, sier Dabour.

Les også: Betalte 2000 dollar for å komme til Norge

NOAS har sendt en bekymringsmelding til PU om situasjonen. Dabour forteller at bakgrunnen for bekymringen er NOAS’ kontakt med asylsøkere på introduksjonsprogrammet som organisasjonen driver på oppdrag for UDI.

– Vi har møtt mange søkere som har blitt registrert som voksne av PU, men der vi mener det ikke er åpenbart at søkeren er over 18 år, sier rådgiveren.

Frykter store mørketall

I brevet til PU skriver NOAS at de i 33 tilfeller har sendt melding til UDI om personer som kan være feilregistrert som over 18 år, og fem tilfeller med mulig feilregistrering til over 15 år.

«Dette er kun tilfeller som NOAS har registrert, og det er grunn til å tro at antallet mulige feilvurderinger er mye høyere. Vi kjenner videre til tilfeller der søkere som PU har registrert som over 18 år, senere har fått vedtak som enslige mindreårige.», skriver NOAS i brevet.

Hjelpeorganisasjoner: – Uverdig situasjon for flyktninger i Norge

Rådgiver Dabour forteller at organisasjonen kjenner til to slike søkere som har fått vedtak som mindreårige etter at PU registrerte dem som over 18. Hun er imidlertid bekymret for at det faktiske tallet er høyere. På bakgrunn av sine erfaringer mener NOAS at PU må ha en høyere terskel for å oppjustere alderen på asylsøkere, og i større grad la tvil komme søkeren til gode.

– PU må være forsiktige med å gjøre vurderinger kun ut fra hvordan søkeren ser ut. To personer med samme alder kan se veldig ulike ut utviklingsmessig, sier Dabour.

PU: – Jobber med bedre metode

Seksjonssjef Gro Anna Persheim i PU understreker at det er UDI som har ansvaret for endelig aldersvurdering av asylsøkere i form av håndrotsrøntgen og tannundersøkelse.

– Frem til resultatene av slike undersøkelser er klare, registreres de aller fleste av PU med den alderen de selv oppgir. Alle som oppgir at de er enslige mindreårige asylsøkere, får oppnevnt verge, skriver Persheim i en e-post til VG.

Hun skriver at PU foretar en skjønnsmessig vurdering for midlertidig fastsettelse av alder i saker der det er åpenbar tvil om asylsøkeren er mindreårig.

Så du denne? VGs dokumentar om flukten til Europa

– Dette gjøres ved at søkeren intervjues sammen med sin oppnevnte verge, tolk og to til tre saksbehandlere fra PU. Det tas en vurdering av fysiske trekk som ansiktsform, skjeggvekst, stemmeleie, oppførsel, og hva søkeren forteller. Både søkeren og vergen får uttale seg om hva de mener om aldersspørsmålet, skriver Persheim i e-posten.

Hun opplyser at PU nå arbeider med å få på plass en mer nøyaktig metode for å sikre at aldersfastsettelsen skal bli så riktig som mulig, så tidlig som mulig. Morten Hojem Ervik, assisterende sjef for PU, forklarer at PU nå jobber med å få et eget røntgenapparat i sine lokaler for håndrotsundersøkelse, som basert på håndleddets utvikling anslår en persons alder. I dag blir denne undersøkelsen gjennomført senere etter at søkeren har forlatt PU.

Les også

 1. VG-måling: Folket refser Ernas flyktning-håndtering

  Mens Frp og Siv Jensen fosser frem, blir statsminister Erna Solberg straffet for håndteringen av flyktningkrisen.
 2. Flyktninger om terrorangrepet:
  - Frykter å bli mistenkeliggjort

  REFSTAD (VG) De flyktet fra krig og terror i Syria. Etter angrepene i Paris, frykter flyktningene at de selv skal…
 3. Nå er det flest afghanere blant asylsøkerne

  For første gang i 2015 kom det forrige uke flere afghanske enn syriske asylsøkere til Norge.
 4. Flyktninger, følelser og krigsstrategi

  Den såkalte islamske staten utnytter flyktningstrømmen. Dine og mine følelser er en del av IS' nøye planlagte strategi.
 5. UDI: Kan trenge 100.000 nye mottaksplasser neste år

  Norge må planlegge for etablering av 100.000 nye mottaksplasser for asylsøkere i 2016, ifølge UDI.
 6. VG testet «asylløypen» i Norges nye ankomstsenter

  HØYBUKTMOEN (VG) På rekordtid har UDI etablert Ankomst Finnmark som skal håndtere strømmen av asylsøkere over Storskog.

Mer om

 1. Flyktningkrisen i Europa
 2. Innvandring

Flere artikler

 1. Ja til medisinsk alderstesting

 2. Organisasjoner krever slutt på alderstesting av asylsøkere

 3. Listhaug om alderstester: – Ser etter nye metoder

 4. En av tre mindreårige asylsøkere som alderstestes er over 18 år

 5. Slår alarm om vergemangel for asylbarn

Fra andre aviser

 1. Mener UDI bryter loven når unge asylsøkere alderstestes

  Bergens Tidende
 2. Mener UDI bryter loven når unge asylsøkere alderstestes

  Aftenposten
 3. Vergeforeningen om enslige asylbarn: - Barn sitter i mange uker uten representant

  Aftenposten
 4. 62 fengslet etter stor politiaksjon mot afghanske asylsøkere

  Aftenposten
 5. NOAS og Redd Barna mener UDI bryter loven

  Fædrelandsvennen
 6. NOAS: – Norsk barnehjem i Kabul kan bli et terrormål

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no