MØKKA-HAUG: Denne dynga med gjødsel fra menneskemøkk ble plassert like ved huset til Jane Pia Kongslie. Foto: Privat ,

Jane fikk et lass med menneskeavføring ved huset

Nabobonden skulle gjødsle jordene - hadde søkt tillatelse

Det ble en skikkelig drittdag for Jane Pia Kongslie (46) i Rakkestad.

  • Anita Bakk Henriksen
  • Karoline Flåm
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Torsdag ettermiddag nøt hun det som i utgangspunktet var en hyggelig vinterferie-dag hjemme sammen med venner som var på besøk. Plutselig la de merke til en fryktelig stank som sev inn fra hagen.

– Da jeg gikk ut av døren stod det en lastebil der, som hadde dumpet et lass med det jeg antok var grisemøkk på tomten min, sier Kongslie til VG.

Hun forteller at sjåføren opplyste henne om det ikke var grisemøkk, men rett og slett dritt fra mennesker.

– Jeg kunne ikke tro det, og forlangte umiddelbart at han tok det vekk igjen, sier Rakkestad-kvinnen, som da begynte å ta bilder for å dokumentere det som hadde skjedd.

Les også: Fly måtte snu grunnet do-lukt

TOMTEN: Slik så det ut etter at haugen med gjødsel ble flyttet. Foto: Privat ,

Nær ripsbuskene

Hun ringte umiddelbart til nabobonden, som hadde kjøpt menneske-gjødselet fra et renseanlegg, og krevde at han flyttet på det utrivelige lasset som hun hevder lå nesten inntil ripsbuskene hennes.

– Nå er haugen flyttet litt lenger unna, inn på jordet, men det stinker fremdeles, sier Kongslie.

VG har vært i kontakt med bonden, som bekrefter at det som ble dumpet var såkalt slam, altså gjødsel laget av menneskeavføring.

Les også: Nå kan du lukte som Putin

– Skal ikke lukte

Bente Gorseth er venninne og sjefen til Kongslie. Hun er helt sjokkert over det som har skjedd.

– Det går jo ikke an! Da vi ringte kommunen sa de at bonden hadde tillatelse, men at menneskeavfallet skulle være av en slik art at det ikke skal lukte, sier Gorseth.

– Etter hva jeg har hørt må slikt avfall ha en skriftlig klassifisering som viser at det har vært igjennom den nødvendige prosessen for å kunne brukes som gjødsel. Og da skal det visstnok ikke lukte, noe dette til de grader gjør, sier Gorseth.

Kongslie har fått beskjed om at bonden har 48 timer på seg før må ha spredd det utover jordet ved siden av tomten hennes, men nå håper hun dette stoppes før det er blitt undersøkt om gjødselen faktisk er lovlig å spre på denne måten.

Husker du denne? Naboene møkk lei Birken-bæsjing

STRAM LUKT: Haugen med gjødsel fra menneskeavfall lukter stramt utenfor huset til Jane Pia. Foto: Jane Pia Kongslie Foto: Jane Pia Kongslie ,

Gruer seg

Hun har fått beskjed fra kommunen om at bonden har tillatelse til å bruke denne type gjødsel, men saken skal nå allikevel undersøkes nærmere.

VG har også vært i kontakt med ansvarlig for landbruk i Rakkestad kommune, Espen Jordet, og han lover å ta tak i saken for å finne ut om alle godkjennelser er i orden.

Han sier han føler med kvinnen som nå må leve med en durabelig drittlukt fra haugen som nå ligger på jordet rett ved huset hennes.

Kongslie påpeker at om det nå skulle vise seg at bonden har sitt på det rene, synes hun allikevel kommunen burde ha sendt ut en nabovarsel om det noe spesielle slammet.

– Planen er at det kommer 37 tonn til av denne gjødselen, og det gleder jeg meg ikke akkurat til, sier hun.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder