ØKENDE ETTERSPØRSEL: Odins Soldater hevder at det er en økende etterspørsel etter gruppens nærvær flere steder i Norge, og at det derfor vil etableres enda flere lokallag.

ØKENDE ETTERSPØRSEL: Odins Soldater hevder at det er en økende etterspørsel etter gruppens nærvær flere steder i Norge, og at det derfor vil etableres enda flere lokallag. Foto: Dennis Ravndal , VG

«Soldiers of Odin» hevder de har etablert lokallag i flere norske byer

Politiet i Kongsvinger og Fredrikstad: – De er ikke ønsket i bybildet

Men politiet har kun observert lokale grupperinger i fire av de 16 byene som «Soldiers of Odin» sier de er tilstede i.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Politiet i flere av de aktuelle byene sier til VG at de ikke ønsker gruppen i bybildet.

Vi har grupperinger i blant annet Trondheim, Bergen, Oslo, Stavanger, Kristiansand, Fredriksstad, Drammen, Farsund, Tønsberg, Larvik, Tromsø, Ålesund, Kongsvinger, Hokksund, Kongsberg og på Grenland, sier talsperson Ronny Alte for «Soldiers of Odin» til VG.

Natt til søndag var han sammen med 13 andre svartkledde menn og kvinner ute og gikk i Tønsberg sentrum, for å patruljere da de mener at gatene ikke lenger er trygge.

Yousef Assidiq patruljerte med dem: På tur med Odins soldater

Politiet ønsker ikke hjelp

Stasjonssjef Øystein Holt ved Tønsberg politistasjon sier til VG at de ikke trenger hjelp for å holde ro i gatene.

– Først og fremst må jeg si at vi ikke opplevde at de patruljerte gatene, men at de var til stede og ikke gjorde noe mer enn det. Vi har ikke behov for noe mer hjelp, sier Holt, før han legger til at de ikke vil nekte «Soldiers of Odin» å oppholde seg i Tønsberg sentrum.

Også i Agder bekrefter politiet overfor VG at gruppen var å se i bybildet i Kristiansand forrige helg.

Til Agderposten sa politiet denne uken at grupperingen ikke er ønsket i distriktet.

Les også: Vil møte «Soldiers of Odin» med røde nisseluer

– Ikke ønsket i bybildet

Gruppen var også ute i Kongsvinger forrige helg.

– Det var seks-syv stykker, hvorav noen av dem var uniformert med svarte gensere og med påskrift «Soldiers of Odin». De ble kontrollert av patrulje og ble forklart hva vi forventet av dem. De er ikke ønsket i bybildet, da det er politiet som er satt til å kontrollere og trygge befolkningen, sier politistasjonssjef Terje Didriksen ved Kongsvinger politistasjon.

Vi er godt fornøyd med natteravnenes innsats og politiets tilstedeværelse, og vi ønsker ikke dem i bybildet, sier politioverbetjent på orden, Inge Jensen ved Fredrikstad politistasjon.

– Hadde de vært her, så hadde politiet visst om det. Vi ser at det på nett er sagt at de er tilstede på Grenland, men politiets oppfatning er at de prater i sterkere ordelag enn hva som er realiteten om hvor mange de er, sier stasjonssjef Annie Sandersen ved Grenland politistasjon

Første gang i Norge: Her patruljerer «Soldiers of Odin» i Tønsberg

Politiet i elleve byer: Ikke sett dem

Da VG kontaktet politiet i Trondheim, Larvik, Tromsø, Hokksund, Kongsberg og Drammen kunne de fortelle at de verken har sett grupperingen i gatebildet eller registrert aktiviteter av dem på nettet.

I Ålesund, Bergen, Fredrikstad, Oslo og Stavanger sier politiet at de har sett lokale grupperinger som er aktive på nett, men at de ikke har opptrådt i bybildet.

Les også: PST: – Økende trussel fra høyreekstreme miljøer i Norge

POSITIVE TILBAKEMELDINGER: Leder av Odins Soldater, Ronny Alte mener det har vært utelukkende positive tilbakemeldinger etter at de patruljerte Tønsbergs gater natt til søndag 14. februar. Foto: Dennis Ravndal , VG

Vil filme hendelser

– For det første skal ikke vi utføre politiets oppgaver, og for det andre er vi ingen utøvende makt. Vi ønsker å filme det vi ser, og deretter overlate beviset til politiet, sier Ronny Alte, som hevder at de oppretter lokallag etter forespørsel fra lokalbefolkningen.

Les også: Flere frykter norsk terrorangrep

– Hvis lokalbefolkningen ikke ønsker det, som for eksempel de som hadde møtt opp i Tønsberg forrige helg, hva da?

– Jeg mener at de ikke har noen rett til å mene noe på alles vegne, det er faktisk svært mange som ønsker oss her i Tønsberg.

Les også: Fabian Stang: – Listhaug må lytte til kritikken

PST: Liker å fremstå større enn de er

I Finnmark politidistrikt er påtaleansvarlig Morten Daaen mer positiv til Odins soldaters inntog i Alta, ifølge NRK:

– Dette har helt klart noen problematiske sider ved seg, og det er den grensegangen opp mot det vi tradisjonelt sett kaller et borgervern. Men samtidig har jo dette en uproblematisk side, i den forstand at her er det folk som på en måte vil bidra til at vi har trygge tettsteder og byer rundt om kring, sier Daae til NRK.

PST opplyser til VG at de aldri går inn og kommenterer konkrete grupper, men på et generelt grunnlag opplyses det at man må være forsiktig med å tro på antall medlemmer som slike miljøer oppgir selv.

– Vår oppfatning er at de ofte liker å fremstå større enn det de egentlig er, sier seniorrådgiver Martin Bernsen i Politiets sikkerhetstjeneste (PST).

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder