Fellesforbundslederen: Unyansert kritikk

VIL TA ANSVAR: Fellesforbundet gikk i dag inn for at det er deres forbund og forbundsleder Jørn Eggum som skal lede årets hovedoppgjør. Foto: Trond Solberg , VG

Voldsomt basketak i LO om lønnsoppgjøret

Det foregår en sjelden feide i LO om årets lønnsoppgjør.

 • Bjørn Haugan
 • Alf Bjarne Johnsen

Artikkelen er over fire år gammel

Internt i LO har flere reagert kraftig på pensjonsforliket mellom LO-tilknyttede Fellesforbundet og arbeidsgiverne i Norsk industri, som VG omtalte tirsdag i forrige uke.

LOs inntektspolitisk utvalg, hvor de fleste sentrale lederne og forbundslederne deltok, dro til London i forrige uke, for å løse opp i flokene.

– Det var et voldsomt basketak, som endte med at de ikke ble enige, sier en sentral kilde.

Omstridt vedtak

Forbundsstyret i det største LO-forbundet i privat sektor, Fellesforbundet, gikk tirsdag ettermiddag inn for at det skal være forbundsvise forhandlinger, og at de dermed skal ha hånden på rattet i årets lønnsoppgjør. Det skaper strid.

– Deler av oppgjøret bør samordnes, sier Handel- og kontorleder Trine Lise Sundnes og får pensjonsstøtte i LOs største forbund.

Den viktigste årsaken til striden er at Handel og Kontor og andre forbund mener ordningen som Fellesforbundet støtter, er kvinnefiendtlig.

Fellesforbundet har vedtatt tirsdag at «Det fremmes krav om forhandlingsrett på tjenestepensjon og rett til opptjening fra første krone. En felles oppfølging av utredningsarbeidet med Norsk Industri tas også opp».

Tradisjon

Det er tradisjon i LO for at man velger den oppgjørsformen som Fellesforbundet mener er riktig: Det betyr at det er Fellesforbundet som leder an i forhandlingene i såkalte frontfagsforhandlinger, hvor det er den økonomiske situasjonen i konkurranseutsatt industri som avgjør nivået på året hovedoppgjør.

I den krisetiden man er inne i innen oljesektoren, er det flere også i LO som har signalisert at det blir et meget moderat lønnsoppgjør.

Men om det ikke står strid om pengene, så gjør det absolutt det om pensjon.

Reagerte kraftig

Utfallet av striden kan avgjøre om LO vil ha et samordnet lønnsoppgjør der LO forhandler direkte med NHO, eller et frontfagsoppgjør hvor Fellesforbundet og Norsk Industri skal først ut.

Fellesforbundets skisse går ut på å gi hver arbeidstager en personlig pensjonskonto, hvor man selv kan sette av penger til pensjonsordningen ut over det arbeidsgiver betaler inn.

– Må vurdere samordning

LOs nest største forbund i privat sektor, Handel og Kontor, er helt uenig med Fellesforbundet.

– Vi tar vedtaket i Fellesforbundet om oppgjørsform til etterretning. Så får vi se om det er elementer i oppgjøret som det kan være naturlig for LOs representantskap å vurdere om skal samordnes, sier Handel og Kontorleder Trine Lise Sundnes.

– Pensjon?

– Det er så mange felles utgangspunkt og interesser både i privat sektor og over i offentlig sektor, at det bør vurderes, sier Sundnes.

Samordning betyr at det er LO sentralt som leder de deler av forhandlingene.

– Innskuddsordningen deres er likestillingsfiendtlig. Jeg ser at NHO-sjef Kristin Skogen Lund mener noen annet, men det hjelper ikke, sier Sundnes.

– Kan du forklare hvorfor den er det?

– Kvinner har en mye høyere grad av midlertidighet enn menn. Det betyr at de må jobbe lenger for å få det samme i pensjon. I tillegg lever kvinnene lenger, som gjør at de får ut mindre penger i pensjonstilværelsen.

– Urettferdig

– Det argumenteres med at det er naturlig at man får tilbake det man har betalt inn?

– Problemet er at det er så mange kvinner som jobber deltid, at det blir urettferdig. Vi ønsker et løp med brede pensjonskasser, som gjør at man får en bedre fordeling mellom kjønnene, sier Handel og Kontorlederen.

LO kjører frem at den private tjenestepensjonsordningen man eventuelt kommer frem til, skal tariffestes, altså bli en del av tariffavtalen:

Det forteller hvor tøft årets hovedoppgjør kommer til å bli, selv om kroner (øre) ikke blir veldig viktig i år: Først må LO bli enige internt, så skal de forhandle pensjonsmodell med NHO. Deretter skal de forsøke å finne formuleringer om tariffesting, som NHO gir klare signaler om at de sier nei til.

Les også: Eggum; forelsket gullsmed (VG+)

Fagforbund-støtte

Leder i LOs desidert største forbund, Mette Nord i Fagforbundet, går nå ut og støtter Handel og Kontor.

– Vi støtter ønske om brede ordninger med store pensjonskasser som utjevner forskjeller. Det er det god tradisjon for, sier Nord:

– Solidaritetsprinsipper legges til grunn i lønnsdannelsen, men likelønnspotter og når det gjelder skatt; hvor man betaler mindre hvis man har lav inntekt. Jeg mener det prinsippet også må legges til grunn når det gjelder privat tjenestepensjon: Ingen er tjent med at de med lavest inntekt får en så lav pensjon at det ikke er bærekraftig.

Hun reagerer på det Skogen Lund sier:

– Jeg er overrasket over at hun bare vil ha en matematisk modell. Hun må ta inn over seg at det er så mange kvinner som går deltid og som får mye mindre i pensjon hvis det ikke skjer en utjevning. Når kvinner i tillegg lever lenger, blir det veldig skjevt. Jeg mener man mister perspektivet når man ikke tar høyde for slike urettferdigheter, sier hun og legger til:

– Mange kvinner kan ikke velge å spare til pensjon ved siden av; de tjener for dårlig til å ha råd til det.

Fagforbundet organiserer de ansatte i kommunene og har over 340 000 medlemmer, som er over dobbelt så mange som det nest største forbundet, Fellesforbundet.

Eggums forsvar

Fellesforbundsleder Jørn Eggum sier at han tror deres forslag vil vinne støtte når folk får se hva det dreier seg om.

– Kritikken fremstår som unyansert. Vi mener vårt forslag er bra for kvinner og for Handel og Kontor sine medlemmer, fordi vi krever at pensjonsopptjening skal skje fra første krone. Realiteten i dag er fra 90000 kroner, hvor kyniske arbeidsgivere kaster ut midlertidige før de når 90000 kroner, sier Eggum.

– I tillegg gir vår ordning opptjening fra første avisbudjobb når du er 13 år og livet ut, hvor 13-åringen og alle andre får med seg en konto med pensjonspenger som du kan ta med til hver eneste arbeidsgiver.

– Kritikken går på at dette er en individuell ordning som ikke skiller; du får inn det du betaler. Kritikerne vil ha en storkasse, hvor det foregår en fordeling?

– Dette er en ordning på vei mot en bredere kasse. Et enstemmig forbundsstyre vedtok det og jeg tror det er en god løsning.

Les også: Mette Nord med bombe under Støre

Bakteppe

I mange år hadde de erfarne lederne i Fellesforbundet, Arve Bakke, og Jan Davidsen i Fagforbundet en meget nær dialog, hvor de i stor grad ble enige om de store linjene og fordeling av sentrale verv seg imellom.

Nå er det nye ledere på plass: Mette Nord og Jørn Eggum, som er oppe til svenneprøve i årets oppgjør. Mye står på spill.

Les også: Eggum har milliardær som mentor (VG+)

I tillegg er det det siste hovedoppgjøret til LO-leder Gerd Kristiansen. Skal hun bli husket for noe stort i forbindelse med hovedoppgjør, må det skje i år. Og med de moderate rammene, er det eventuelt pensjon hun kan løfte.

Les også: Slik gikk det i oppgjøret i fjor

I offentlig sektor er også pensjon den store saken. Dagens offentlige tjenestepensjon er ikke tilpasset pensjonsreformen og AFP-ordningen vil også stå sentralt i forhandlingene.

Flere artikler

 1. LO-Gerd gikk på kjempesmell

 2. LO må ringe Siv Jensen under lønnsoppgjøret

 3. Pensjonsbråket: Dette er de villige til å streike for

 4. Her er LOs lønnskrav

 5. LO i intern kamp om tjenestepensjon

Fra andre aviser

 1. Mot intern LO-strid – Fellesforbundet vil forhandle alene

  Bergens Tidende
 2. Pensjon, prinsipper og litt penger i lønnsoppgjøret

  Aftenposten
 3. Forbereder magert lønnsoppgjør

  Aftenposten
 4. LO-lederen frykter for folks pensjoner

  Bergens Tidende
 5. Laveste lønnsvekst på over ti år

  Aftenposten
 6. Fellesforbundet varsler en rekke krav

  Fædrelandsvennen

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no