HEDRET: Monumentet til ære for sabotørene i Osvald-gruppen ble avduket utenfor Østbanehallen fredag ettermiddag. Medlem av gruppen Harry Sønsterød (93) var blant de som var til stede. Foto:FREDRIK VARFJELL,NTB Scanpix

Osvaldmonumentet avduket i Oslo: Krigshelten Harry (93): – Knakende fint

Det omdiskuterte monumentet til minne om Osvaldgruppen ble 1. mai avduket utenfor Østbanehallen i Oslo sentrum.

 • Hanna Haug Røset

Artikkelen er over fem år gammel

Mellom 1500 og 2000 mennesker møtte opp da skulpturen «Knus nazismen» ble avduket fredag ettermiddag.

Monumentet er utformet som et hakekors som knuses av en slegge mot det norske grunnfjellet, og blant dem som var tilstede under avdukingen var medlem av Osvaldgruppen Harry Sønsterød (93).

– Dagen har vært enestående. Arrangørene har virkelig lagt hjertet og hele seg i å lage dette arrangementet. De har vært veldig positive til alt som har med vår innsats å gjøre, sier Sønsterød til VG.

Kunstneren Bjørn Melbye Gulliksen som har laget skulpturen vant for et drøyt år siden en åpen konkurranse, og da vinneren ble kjent uttalte juryleder Hans O. Felix at han trodde monumentet ville vekke debatt.

– Knakede fint

Eiendomsinvestor Christian Ringnes har vært blant de ivrigste kritikerne. Milliardæren, som selv har finansiert den store tigeren som står foran Østbanehallen, har gått hardt ut mot skulpturen som han mener hører hjemme i 60-tallets Sovjetunionen og omtaler som «superbrutalistisk» og gammeldags.

Aftenposten-redaktør Harald Stanghelle har på kommentarplass omtalt monumentet som «et 19 tonns monument i beste sovjetstil» og som et «forsøk på å rasere et byrom».

– Jeg synes monumentet er knakende fint. Det er symbolet på hva som måtte til for å knekke nazismen. Jeg har registrert at andre har hatt innvendinger, men det kan jeg ikke skjønne noe av. Det var det som måtte til, sier Harry Sønsterød.

Ifølge komitéleder Felix har sterke motkrefter vært i sving helt til det siste.

– La det være helt klart, vi som står bak dette tar sterkt avstand fra Stalins diktatur. Men et monument som viser at nazismen knuses, er ikke en hyllest til Sovjetunionen – selv om vi også godt vet at krigen ikke ville blitt vunnet uten deres innsats, sa Felix under avdukingen ifølge Fri fagbevegelse.

Mye grunnet Osvaldgruppens kommunistsympatier fikk den aldri noen anerkjennelse fra norske myndigheter etter krigen.Først i oktober 2013 ble åtte gjenlevende motstandforkjempere, deriblant Sønsterød, hedret for sin innsats av daværende forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen.

1. mai-feiring landet rundt

Jonas Gahr Støre holdt sin første 1.mai-tale som Arbeiderparti-leder i strålende solskinn på Torgallmenningen i Bergen. Støre fremholdt at hans parti skal kjempe hver dag for å styrke, ikke svekke arbeidsmiljøloven.

– Om vi inntar regjeringskontorene i 2017, skal vi fjerne loven om midlertidige ansettelser før arbeidsministeren har hengt fra seg frakken eller kåpen, sa Ap-lederen.

BERGEN APPLAUDERTE: Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre på vei opp på talerstolen på Torgallmenningen. Foto:Marit Hommedal,NTB scanpix

Støre gjentok partiets krav om at Norge må ta imot 10.000 flyktninger fra Syria, og fikk applaus fra de mange frammøtte. Enda mer applaus fikk han da han sa at Norge må anerkjenne Palestina som stat.

På Youngstorget i Oslo var det Arbeiderpartiets tidligere partisekretær og nå byrådslederkandidat i Oslo, Raymond Johansen som sto fro hovedtalen.

Også han tok kraftig til motmæle mot en svekket arbeidsmiljølov.

Se bilder fra 1-mai-feiring verden over i bildegalleriet under

– Mer midlertidighet gir mer utrygghet, mindre kompetanse og mer uforutsigbarhet for både arbeidsgiver og arbeidstaker. Det vil bidra til å utvikle et A- og et B-lag i arbeidslivet. Det vil vi ikke ha! sa han til applaus fra de nesten 10.000 fremmøtte på Youngstorget.

Frp feiret med pølser og saft

Fremskrittpartiet valgte i år å starte sitt landsmøte 1. mai, men delegatene tok seg likevel tid til å la seg busse til markering på Jessheim i Frp-styrte Ullensaker.

På torget ble det feiret med pølser og saft, og taler av nestlederne Per Sandberg og Ketil Solvik-Olsen.

– Vår tilstedeværelse på 1. mai er viktig. Det er ikke bare den tradisjonelle arbeiderbevegelsens dag. Det er også dagen for folk flest, og Fremskrittspartiet er for folk flest, sier partileder Siv Jensen.

SAMLET TIL SELFIE: Nestleder i Fremskrittspartiet Per Sandberg holdt appell på Jessheim torg 1. mai. Foto:Jon Olav Nesvold,NTB scanpix

Også Aps nyvalgte nestleder Trond Giske markerte 1. mai på Jessheim der han fredag kveld var taler i Herredshuset. Giske hadde en travel dag med taler også i Lørenskog og Skedsmo etter å ha innledet dagen med 1. mai-frokost i Bærum.

– Må gjøre mer

LO-leder Gerd Kristiansen hadde tatt veien til Trondheim 1. mai. I sin tale på torget la hun spesielt vekt på internasjonal solidaritet med mennesker på flukt.

LO-lederen mener norske myndigheter må gjøre mer for flyktningene som stues sammen i overfylte båter og sendes på en farlig ferd over Middelhavet.

Hun snakket også om høstens valg og viste til at to av tre LO-medlemmer mener samfunnsutviklingen går i feil retning under den sittende regjering.

– Den samfunnsutviklingen skal vi snu, sa Gerd Kristiansen i sin tale.

I Langesund gikk SV-leder Audun Lysbakken til kamp mot privatisering.

– Vi må sette en stopper for privatiseringen. Vi kan ikke stå rolig å se på at pengene renner inn i lommene på de nye velferdsbaronene, sa Lysbakken til stor begeistring for de rundt 100 frammøtte på Torvet, skriver Porsgrunns Dagblad.

Kilde: VG/NTB

Les også

 1. Fiendebilde Milorg

  «Slik ble motstandshistorien bit for bit omskrevet av den kalde krigen, skurker ble til helter og helter ble til skurker.
 2. Ny forskning om krigen i Norge: Quisling-hat forente motstanderne

  Motstandsbevegelsen sto mer samlet i Norge enn i andre land nazistene okkuperte, viser en ny doktoravhandling.
 3. Agitasjonspropaganda på Oslo S

  Mastodonten på 19 tonn som skal oppføres utenfor Oslo S kommuniserer noe annet enn minnet om falne, norske patrioter.
 4. Medlemmer av Osvaldgruppen hedret og dekorert

  Synlig beveget reiser åtte krigsveteraner fra Osvaldgruppen seg etter tur, håndhilser og takker forsvarsminister…
 5. Motstandsveteraner får ikke Krigskorset

  De gjenlevende medlemmene av den kommunistiske motstandsgruppa Osvald får etter alt å dømme ikke Krigskorset for sin…

Mer om

 1. Politikk

Flere artikler

 1. Agitasjonspropaganda på Oslo S

 2. Kunstpolitiet mot «Osvald»

 3. Regjeringen varsler milliardsmell for kommunene

 4. Siv utelukker ikke å ta imot flere Syria-flyktninger

 5. Frp-topp vil ha asylstopp i Norge

Fra andre aviser

 1. Osvald-monument avduket: - Ingen Sovjet-hyllest

  Fædrelandsvennen
 2. Her kommer det omstridte Osvald-monumentet til Jernbanetorget

  Aftenposten
 3. Her avdukes Osvald-monumentet foran Østbanehallen

  Aftenposten
 4. Osvald-monumentet skal avdukes 1. mai

  Aftenposten
 5. - Det nye Nasjonalmuseet er «den gode smaks bygg». Selv om det ser ut som et romskip fra en ondsinnet sivilisasjon har tatt det den stakkars, lille Vestbanebygningen til gissel.

  Aftenposten
 6. Snorre Valen elsker Osvald-monumentet. Harald Stanghelle mener det er propagandakunst. Hvem har rett?

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no