TRIKSE-PETTER: Petter Stordalen forteller i boken om de fleste triksene i boken som han har brukt, i løpet av sin karriere. Foto: Magnus Sandberg , VG

Petter Stordalen tapte 750 millioner på to år

Petter Stordalen bandt renten i 2013 i 15 år: – Hittil har jeg tapt 750 millioner kroner, sier en angrende fastrente-kunde.

 • Bjørn Haugan

Artikkelen er over fire år gammel

I Petter Stordalens bok «Jeg skal fortelle deg min hemmelighet» skriver han både om opp- og nedturer. Han trekker frem sine fire verste «dealer». Den verste er den siste, fordi han risikerer at tapet blir mye større etterhvert:

«For tidlig binding av rente. Grunn: Feilanalyse. Tap 750 millioner kroner. Foreløpig», skriver han.

Bokanmeldelse: «Jeg skal fortelle deg min hemmelighet»

– Jeg må jo bare innrømme at jeg bandt renten på de aller fleste av våre lån i 2013. I 15 år.

– Alle lånene i 15 år?

– Ja, det meste. Nå er det bare 13 år igjen.

– Bare?

– Det er en del år, ja.

– Og hittil har du tapt 750 millioner kroner på det?

– Ja, det var ikke smart, men de lange rentene i Sverige trodde vi var «all time low» i 2013 og det virket fornuftig å binde. Jeg lyttet til flere rådgivere. Det virket helt umulig at det var feil. Så vi gikk for en fastrente på rundt 3,7 prosent i snitt, sier han.

Ville sove godt

Nå er fastrenten under tre prosent.

– Så var den ikke «all time low» likevel?

– Nei, det har de to neste årene vist. Den gikk til «enda mer low», sier han både ironisk og oppgitt.

Renten har falt og falt.

– Men, sier han:

– Jeg gjorde det for å sove godt om natten i 15 år. Det er tre ytre ting som påvirker din økonomi; valutaen, oljeprisen og renten. Den siste kan man gjøre noe med, ved å forsikre deg gjennom rentebinding.

Les også: Stordalen vil gi 5000 overnattinger til flyktninger

– Og så endte det med at du ikke får sove de neste 13 årene?

– Nei da, jeg legger hodet godt ned på puta og sover utmerket. Det er ikke noe jeg kan gjøre noe med og jeg vet jeg har stabilt lav rente de neste 13 årene. Og jeg har trygghet for at kostnadene ikke vil gå opp med fem øre de neste 13 årene. Heller ikke hvis renten etter hvert kommer til å stige. Men det er selvsagt irriterende å bomme slik. Det ble en dyr forsikring.

– Har du prøvd deg forhandle bort fra avtalen?

– Nei. Det har jeg ikke, fordi dette er en forsikring som jeg kan leve med, selv om jeg taper mye penger akkurat nå. Det er gårdighet vi blir felt av, ikke forsiktighet.

Han vil ikke si hvor mange milliarder kroner han har bundet.

Tapsslukene

Dette er de tre andre store tapene han oppgir å har gått på:

2. «Første satsning i Danmark. Grunn: Total vurderingskollaps. Tap 800 millioner i cash».

– Strålende resultater i Norge og Sverige gikk til hodet på oss da vi gikk inn i Danmark mellom 2001 og 2007. Vi overså det alle andre advarte oss mot. Danmark er annerledes enn Norge og Sverige: Vi var den siste dumme sauen som gikk utfor stupet i et knalltøft dansk hotell-marked. Det kostet meg 800 millioner.

3. «Norske Skog. Tap 175 millioner kroner i cash».

– Jeg skal gi min partner i Norske Skog, Øystein Stray Spetalen rett i at selskapet skulle solgt seg ned i Asia og i avispapir. Men styret ville ikke og vi tapte kampen. Og vi kunne reddet Union i Skien, sier Stordalen. Han og Spetalen tapte samlet 350 millioner kroner på kampen om Norske Skog i 2007 til 2009.

4. «Colosseumklinikken. 250 millioner kroner i tap av gevinst».

– Gard Lauvsnes bygde et fantastisk selskap, men vi ble for utålmodige og solgt oss ut altfor tidlig. Det ble en ok investering, men det var en stor feilvurdering å hoppe av så tidlig. De ble en kjempesuksess og Gard er fortjenestefull blitt søkkrik, sier Stordalen.

Samlet tap på de fire verste dealene hans: To milliarder kroner.

– Det svir, men det er også slik at de i stor grad har bidratt til suksessene. Vi har lært mye av alle sakene, som har gjort at vi har vunnet vel så mye, sier Stordalen:

Mannen som begynte sin karriere som ung senterleder ved City Syd i Trondheim, har hatt nok suksesser til å tåle tapene: Han er i dag god for 13,8 milliarder kroner.

Suksesser

– Hva er din største økonomiske suksess?

– Det var nok oppkjøpet av det svenske hotellselskapet Capona, som gjorde at Nordic Choice ble størst i Norden. Det ga en gevinst på rund to milliarder kroner.

I boken som han lørdag presenterer på Litteraturhuset i Oslo, beskriver han seg selv som «ok» innenfor de aller fleste områdene; altså at han ikke er spesielt flink, sånn utenom å være selger.

– Det er hundre folk i Nordic Choice Hotels i dag som er bedre til å drive hotell enn meg. Det viktige er å delegere ansvar og tillit. En del ledere opplever at talentene står i veien for eget fremtidig opprykk. Hvis du sender talenter oppover som er bedre enn deg selv, får du opprykk hos meg, sier han.

Les også: Gunhild Stordalen: Min egen kropp ble min verste fiende

I boken tar han med leseren inn i sin verden, hvor han på en enkel måte forteller om hvordan han steg for steg har bygd opp sitt imperium, gjennom raske oppkjøp og økonomiske krumspring.

Han forklarer blant annet hvordan det er mulig å vinne et anbud på 900 millioner kroner, når du ikke har fem øre.

Stordalens fremste rivaler

Han skriver også at hele Norge tror at kona Gunhild er frisk igjen, etter at hun deltok på EAT-konferansen og Holmenkollstafetten og stilte hos Skavlan.

«Det ingen vet er at hun er blitt dårligere igjen», skriver han. Han beskriver hvordan hun gjennom hele sommeren og ettersommeren har vært gjennom en tøff periode.

Gunhild Stordalen: Kjemper for livet

Men han skriver også at det meget vel visste at det vil gå opp og ned i en rehabiliterings-periode på opptil 18 måneder.

Gunhild Stordalen ble i oktober 2014 rammet av sykdommen systemisk sklerodermi, en dødelig sykdom som hun dro til Nederland for å få stamcellebehandling mot..

Han avslutter boken optimistisk ved å fortelle at hun vil realisere sine planer om å spille polo.

Stordalen skriver selvfølgelig om dramaene mellom ham og hans fremste rivaler i Norge, Christen Sveaas, Christian Ringnes, Olav Thon og Stein Erik Hagen.

Spurte folk på gaten

En av de mest morsomme historiene er da han som ukjent jypling dro til Trondheim for å bli sjef på kjøpesenteret City syd.

Han forteller hvordan han før han skulle inn til intervju, gikk rundt i gatene og spurte folk hva slags kjøpesenter de ville ha. Han grov om detaljer og holdt på, blant annet overfor en eldre mann.

Da han kom til intervju satt det en rad med alvorlige menn på den andre siden av bordet. En av dem var den eldre mannen han traff på gaten, som han sogar hadde sagt til «at han skulle bli senterleder på City Syd».

Og det ble jyplingen.

PS: En annen smell han har gått på, er at han fikk skattekrav fra de svenske skattemyndighetene på nesten en halv milliard kroner etter Capona-handelen. I boken skriver Stordalen at han har gått til sak mot sine svenske rådgivere, som han mener villedet ham ut i den svenske skatte-hengemyra.

Les også

 1. Petter Stordalen om kona Gunhild: «Det ingen vet er at hun er blitt
  dårligere igjen»

  Etter den eksperimentelle behandlingen i Amsterdam er Gunhild Stordalen på nytt blitt dårlig, skriver Petter Stordalen i…
 2. Stordalen vil gi 5000 overnattinger til flyktninger

  Petter Stordalen (52) vil gi Utlendingsdirektoratet 5000 hotellovernattinger, slik at flyktninger kan bo på hotellene…
 3. 50 asylsøkere kø-overnatting på Stordalen-hotell

  Utlendingsdirektoratet har inngått en avtale med Petter Stordalen om å huse 50 asylsøkere i hotellet ved Gardermoen.
 4. Stordalen klar til å huse 1000 flyktninger

  Hotellkongen Petter Stordalen (52) gir klarsignal til å gi losji til 1000 flyktninger.

Mer om

 1. Petter Stordalen
 2. Næringsliv

Flere artikler

 1. Petter Stordalen: – Det eneste vi vet er at Gunhild ikke får et langt liv

 2. Angrer på for mye ærlighet i Sveits-kapittel

 3. Gunhild Stordalen om bruddet med Petter: – Ble veldig lite «vi»

 4. Snur om den fete frokostretten: Stordalen-hotellene får bacon til frokost likevel

 5. Pluss content

  Gunhild kan bli superrik: Dette er elitens ektepakter

Fra andre aviser

 1. Stordalen har sikret ny milliardhjelp

  Bergens Tidende
 2. DN: Stordalen tegnet pandemiforsikring

  Bergens Tidende
 3. Stordalen har tapt en milliard på coronaviruset: – Jeg er forberedt på at vi mister mer

  Bergens Tidende
 4. «Selv milliardærer med dobbeltmoral kan ha en rolle i miljøarbeidet»

  Aftenposten
 5. DN: Stordalen tegnet pandemiforsikring

  Aftenposten
 6. Choice-sjefen tror ikke norgesferier kan redde 2020: – Et tapt år

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder