KREVER SVAR: Jan Bøhler skal bruke spørretimen i Stortinget til å kreve svar og fortgang fra justisministeren om egne ungdomsenheter for mindreårige kriminelle. Foto: HELGE MIKALSEN / VG

Ransbølgen: Vil ha unge kriminelle ut av fengslene

En egen fengselsenhet for unge kriminelle er akutt nødvendig, mener Jan Bøhler (Ap). En ranstiltalt 16-åring må sitte i varetekt sammen med andre garvede kriminelle.

Artikkelen er over seks år gammel

Stortinget har allerede vedtatt at det skal opprettes flere ungdomsenheter knyttet til norske fengsler der barn under 18 år kan sone eller settes i varetekt utenfor det vanlige fengselsmiljøet.

LES OGSÅ: 16-åring brøt meldeplikt - begikk nye ran

Nå etterlyser Arbeiderpartiets Jan Bøhler fortgang i departementet.

- Det er et akutt behov for et en enhet eller institusjon som kan fungere som et ungdomsfengsel på Østlandsområdet. Dette må til for å få levd opp til barnekonvensjonen, sier Bøhler til VG.

- Svarer uklart

Norge er gjentatte ganger blitt kritisert av menneskerettighetsorganisasjoner for bruken av varetektsfengsling av mindreårige siktede. Bøhler går onsdag på talerstolen i Stortinget og vil stille spørsmål til justisminister Anders Anundsen om temaet.

- Jeg synes han svarer uklart på om han vil ha det eller ikke. Dette er vedtatt og har vært ute på høring. Det er departementet som må få fortgang i denne saken, sier Bøhler.

I et innlegg i Aftenposten i forrige uke skriver Anundsen at det er problematisk at mange av de som blir tatt for ran er under 18 år.

«Derfor vil jeg undersøke mulighetene for å etablere ungdomsplasser i østlandsområdet for å få ungdommene ut av sirkulasjon med én gang.

Neste år innfører vi også en egen ungdomsstraff for lovbrytere mellom 15 og 18 år, der fengselets fysiske kontroll erstattes med streng sosial kontroll og tett oppfølging. Erfaringer fra fylkene der ungdomsstraffen er prøvd ut, tilsier at færre unge lovbrytere får tilbakefall og begår ny kriminalitet.» heter det i innlegget.

FORSVARER: Stine Langlete. Foto: STABELL

Ranstiltalt (16) forblir varetektsfengslet

16-åringen, som politiet mener er en ransgjenganger, må sitte i varetekt slik som lagmannsretten kom til. Høyesterett forkastet i dag anken.

- Jeg har ingen kommentarer til Høyesteretts forkasting av anken ut over at jeg mener at barn ikke skal sitte fengslet, sier 16-åringens forsvarer, Stine Langlete.

Under et rettsmøte i Oslo tingrett forklarte den unge gutten at han var yngst i fengselet hvor han satt i varetekt, og at han hadde vært vitne til grov vold mellom medfanger og at han ble presset til å bruke narkotika.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder