ÉN AV TRE: Denne norsk-marokkanske kvinnen (20) ble den tredje fra samme ungdomskoleklasse som i fjor sluttet seg til IS i Syria. Hun reiste i desember, mens de to klassevenninne trolig reiste i oktober og juni. Foto:Privat,

VG avslører: Tre Oslo-jenter (20) gikk i samme klasse – så dro de til Syria

Skolevenninne: De var bestiser

I løpet av fjoråret dro de tre klassevenninnene for å leve som koner i Syrias terrorkalifat. En av dem skal der ha fått barn med en IS-kriger fra Vadsø.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Torsdag 19. februar i år dukket det opp oppsiktsvekkende opplysninger på nettsidene til den svenske avisen Expressen.

Ifølge avisen hadde Politiets sikkerhetstjeneste (PST) i Norge sendt ut et såkalt oransje varsel til andre lands sikkerhetstjenester på en norsk-marokkansk kvinne (20).

Det kom frem at 20-åringen oppholdt seg i Syria og hadde reist dit i desember.

Nå fryktet PST at hun skulle gjennomføre en selvmordsaksjon.

Samme klasse

I dag kan VG avsløre at den terroretterlyste 20-åringen reiste til Syria etter to hittil ukjente kvinner fra Oslo.

De tre like gamle kvinnene gikk i samme klasse på samme ungdomsskole på Oslo øst, ifølge dokumentasjon og opplysninger VG har innhentet.

I fjor skal de alle tre ha reist til Syria, 19 år gamle, for å leve som koner i kalifatet til Islamsk stat (IS).

VG har nylig vært i kort kontakt med norsk-marokkaneren, som avviser etterlysningen til PST som falske anklager og nekter for at hun har til hensikt å sprenge seg.

Vet du noe om saken? Send epost til journalisten her.

PST: Flere unge kvinner

PST er kjent med opplysningene om at de tre klassevenninnene har sluttet seg til IS, men ønsker ikke å kommentere saken.

– På generelt grunnlag kan jeg si at vi kjenner til flere unge kvinner som har reist fra Norge til Syria for å bli med i ISIL, sier seniorrådgiver Martin Bernsen i PST til VG.

– Hvorfor gjør de dette?

– Generelt er det slik at kvinnene der nede har hatt en rolle tilknyttet familien, mens mennene er i krig. Det betyr likevel ikke at vi kan utelukke at kvinner deltar i krigshandlinger, noe som også gjelder de norske kvinnene i Syria, svarer Bernsen.

PARALLELL: Historien om de tre norske skolevenninnene minner om saken der tre britiske skolejenter på 15-16 år nå i februar dro fra London og Syria. Her er de fanget opp av et overvåkningskamera før de tok fly til Tyrkia. Foto:Metropolitan Police,Ap

– Så heftig å bo med deg

I mai, tre måneder etter nyheten om at 20-åringen skulle ha et ønske om å sprenge seg, endrer hun sivilstatusen på sin åpne sosiale medier-profil:

«Got Married.»

Gratulasjonene strømmer på fra venninnene hjemme i Norge. Oslo-kvinnen forklarer at selve giftemålet fant sted rundt årsskiftet – hun bare annonserer det offentlig nå.

– Så heftig å bo med deg, svarer ei i kommentarfeltet under oppdateringen.

– Lag ferdig pizzaen du, fleiper 20-åringen.

– Oppvasken er din babe, får hun til svar tilbake fra personen.

– In shaa Allah, svarer 20-åringen.

Hvem er det som hevder at hun bor sammen med den norsk-marokkanske 20-åringen?

Økende islaminteresse

Tilbake til 2011. Det er snart sommerferie for avgangselevene ved ungdomsskolen på østkanten.

Mens den norsk-marokkanske jenta, da 16 år, skal opp i muntlig eksamen i samfunnsfag, skal to klassevenninner opp i engelsk muntlig.

Den ene venninnen er kvinnen som på sosiale medier nå i mai åpent fortalte at hun bor med den terroretterlyste norsk-marokkaneren – og at hun synes det er heftig.

Over sommeren i 2011, etter at hun gikk ut av ungdomsskolen, viste hun synlige tegn på en økende interesse for islam:

16-åringen endret da sitt profilbilde på sosiale medier til det arabiske tegnet for Allah.

Noen måneder senere i 2011 fikk hun en nedslående beskjed: Hennes far og et annet familiemedlem hadde tidligere blitt nektet asyl i Norge, og nå ga Oslo tingrett Utlendingsnemnda medhold i asylnekten.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

IS-KVINNER: Dette bildet ble lastet opp på Twitter av en kvinnelig IS-rekrutt og har siden vært publisert i en rekke medier. VG presiserer at det ikke finnes informasjon som tilsier at kvinnene på bildet er de samme som er omtalt i denne artikkelen. Foto:UKJENT,

– De tre hang alltid sammen

Begge de to venninnene av den norsk-marokkanske jenta hadde kommet til Norge som flyktninger med familiene sine noen år i forveien.

Den andre klassevenninnen mistet faren sin mens hun var i slutten av barneårene. Personer i Norge har overfor VG beskrevet oppveksten hennes som turbulent.

I rettsdokumenter kommer det frem at hennes familie ble flyttet rundt på flere asylmottak før de fikk bosette seg i Oslo.


– De tre hang alltid sammen. De var bestiser. De hang over alt, sier ei som gikk på samme ungdomsskole og husker de tre jentene godt.

Leser du på mobil? Se nederst i saken for faktaboks om persongalleriet.

IS-krigeren fra Vadsø

Like før jul meldte NRK Finnmark at to menn fra Vadsø hadde reist til Syria.

Vadsø?

PST mener dette viser at unge mennesker reiser til Syria fra hele landet, og at tilknytning til radikale miljøer på Østlandet ikke er nødvendig.

En av Vadsø-mennene som dro til Syria drev tidligere med idrett – nærmere bestemt bryting – og er en mann i begynnelsen av 20-årene, opprinnelig fra Kaukasus.

Den tidligere bryteren skal ha reist som andremann fra Vadsø til borgerkrigen våren 2014, og nå er han ifølge VGs opplysninger IS-kriger i terrorhæren.

Skal ha blitt foreldre

Men Vadsø-mannen skal også ha giftet seg med klassevenninnen som i mai åpent fortalte at hun bor med den terroretterlyste norsk-marokkanske 20-åringen, får VG opplyst.

På sosiale medier har han i vår lagt ut IS-flagg som vaier i vinden over ørkenveier og propagandabilder med IS-krigere i jeeper.

Kontrasten er stor til rap- og skytespill-videoene han la ut i årene før, sammen med planer om utdannelse.

Det skal ha vært i juni at klassevenninnen, som nå er gift med Vadsø-mannen, dro fra Oslo til Syria – kun uker i etter ektemannen.

VG får opplyst fra ulike kilder at de nå skal ha fått en datter i Syria, noe også bilder lagt ut åpent på sosiale medier tyder på.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

VADSØ: Det bor cirka 6000 mennesker i Vadsø, en av Norges aller nordligste byer. To unge menn har reist til Syria herfra. Foto:Scanpix,NTB scanpix

– Venter barn

Den andre klassevenninnen – hun som mistet faren sin som barn – reiste trolig i oktober fra Norge til Syria, får VG opplyst.

To måneder i forveien, 19. august, hadde IS publisert videoen som gikk verden rundt der journalisten James Foley ble halshugget, og gjennom sommeren hadde terrorgruppens brutale henrettelser og forfølgelse av yezidi-folkegruppen preget nyhetsbildet.

Flere i kretsen rundt kvinnen som reiste i oktober har fått høre at hun ikke er i Syria, men at hun forteller at hun har flyttet til sitt opprinnelige hjemland, giftet seg og nå venter barn.

Og til sist, i desember, reiste altså den norsk-marokkanske 20-åringen etter sine to klassevenninner.

Jihadistekteskapet: Norske Abu (23) og russiske Diana (18)

«Legg planer for paradis»

Det er norsk-marokkaneren som har etterlatt et tydeligst bilde av veien mot kalifatet i sosiale medier.

De to andre og til nå ukjente Syria-farerne fra samme klasse som norsk-marokkaneren har holdt en langt lavere profil enn henne – både i sosiale medier og overfor omgivelsene.

Fra våren i fjor og utover kommer det nesten daglige oppdateringer islam på sosiale medier fra norsk-marokkaneren.

Mellom påminnelser om at «det er Allah som elsker oss mest», koranvers, oppfordring til å hjelpe befolkningen i Syria, samt bilder med islamske visdomsord og kattepuser, legger den norsk-marokkanske jenta også ut videoer om dommedag, antisemittisme kommentarer og underskriftskampanjer mot niqab-forbud.

En gang i november dukker det opp et bilde av en storby med påskriften «glem denne verden, legg planer for paradis» på profilen til norsk-marokkaneren.

Få uker senere la hun ut på reisen mot Syria.

Så nylig som denne måneden har hun lagt ut en video med IS-propaganda og PST opplyste for kort tid siden at kvinnen fortsatt var mistenkt for planer om å gjennomføre terror.

Har du informasjon om nordmenn i Syria eller Irak? Klikk her.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

KONVOI: Dette bildet skal være tatt utenfor Raqqa i Syria, regnet som hovedstaden til IS. Lignende bilder har blitt lagt ut av Vadsø-mannen som reiste til Syria våren 2014. Foto:Uncredited,Ap

– Begynte med burka

– Jeg har bare gode ting å si om henne. Det er mange misforståelser om henne i media. Hun hjalp meg til å komme til islam og motiverte meg til å gå i moskeen, sier en kvinnelig konvertitt til VG om sin kontakt med den terroretterlyste kvinnen i fjor vår og sommer.

Etter hvert ble kontakten mindre.

– Jeg begynte å praktisere mindre islam og det var ikke den retningen hun var på vei, sier konvertitten.

En annen jente som gikk på videregående med norsk-marokkaneren husker at hun først begynte med hijab, så sluttet hun, for så å begynne med det igjen.

– Men i fjor vinter, da vi gikk i tredjeklasse, begynte hun med burka. Da begynte hun også å si «inshallah» og «mashalla» hele tiden når hun pratet, sier skolevenninnen.

– Hun var veldig spesiell, men jeg hadde aldri forventet noe sånt som dette fra henne, sier hun.

Norsk IS-kvinne: Historien om tre trøndere som dro til Syria

«Inshallah, den skal falle»

Det er tidlig morgen en mai-dag i år. På sosiale medier-profilen til Vadsø-krigeren, som VG har grunn til å tro at også hans kone benytter, lastes det opp et bilde via mobiltelefon.

En enkel murbygning synes så vidt. Mobilkameraet har pekt opp mot den blå himmelen og fanget opp et fly langt der oppe.

«Vi har gjester», er budskapet bildet lastes opp med.

Den eneste som kommenterer på bildet er den farløse klassevenninnen til Vadsø-konen og norsk-marokkaneren.

«Inshallah, den skal falle», skriver hun.

***

Det har ikke lyktes VG å få en kommentar til denne saken fra norsk-marokkanerens to klassevenninner, eller vadsøværingen som skal ha fått barn med en av dem.

Heller ikke familiene deres har ønsket å kommentere saken, eventuelt ikke besvart VGs henvendelser.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder