* Norge registrerer flest i overgrepsbase
* Professor: Kun én av 1000 nedlastere tas: 226 norske barn registrert i overgrepsbase

226 norske barn er registrert i Interpols oversikt over ofre for nettrelaterte overgrep. Norske «Aurora» skal i flere år ha blitt misbrukt og solgt til nedlastere.

Artikkelen er over fire år gammel

– Jeg kan aldri vite hvem som har sett filmene. Hvis en mann ser ekstra lenge på meg, er det nok til at jeg får helt panikk. Jeg har ingen kontroll over hvem som har sett meg, sier vestlandskvinnen i 40-årene til VG.

«Aurora» forteller at hun har fått livet ødelagt etter en barndom fylt av systematiske og månedlige overgrep. Hun skal som seksåring ha opplevd de første overgrepene av det som skulle bli starten på et nesten ti år langt helvete. Hun forteller at hun månedlig overnattet flere helger hos venner av foreldrene sine. I kjelleren til en venn av barnepasseren ventet fotograf og noen ganger flere menn. Der skal hun ofte ha blitt dopet ned slik at hun skulle miste kontroll over kroppen.

– Så gjorde de det de skulle mot meg, før de gikk gjennom bildene. Så kjørte de meg tilbake, forteller hun.

Les Auroras historie i del 2 av «Nedlasterne».

Del 3 publiseres onsdag.

Norge registrerer flest

VG har de siste dagene publisert flere deler i en serie om nedlasterne – de som laster ned overgrepsbilder av barn. VG sitter på et omfattende materiale over nedlastinger gjort over hele verden, også av norske menn.

Les del 1 av «Nedlasterne» her

I forhold til folketall er Norge det landet som registrerer flest ofre og gjerningsmenn for og bak nettrelaterte overgrep i Interpols globale register (ICSE). Per 30. september 2015 er 7601 ofre identifisert nasjonalt. Av disse er 226 norske. Dette er kun ofre som politiet har avdekket og identifisert, og det er trolig bare toppen av isfjellet av overgrepsmaterialet som finnes på nett.

– Noen ganger er barna enkle å identifisere. I noen tilfeller stanger vi hodet i veggen i flere måneder før vi klarer å finne ut hvem de er. Dessverre klarer vi ikke å identifisere alle, sier Bjørn-Erik Ludvigsen i Kripos’ seksjon for seksuallovbrudd.

TØFF JOBB: Politioverbetjent Bjørn-Erik Ludvigsen hos Kripos' seksjon for seksuallovbrudd. Foto: Therese Alice Sanne , VG

Små jenter

De 226 norske barna som er registrerte ofre for seksuelle overgrep på nett er fra hele landet, og det er ingen landsdel som utpeker seg spesielt. De er av begge kjønn og i ulike aldre, men majoriteten er jenter under 10 år.

– Det er mange små barn, og de fleste er små jenter, sier Ludvigsen.

Dette stemmer også overens med analysene til Internet Watch Foundation (IWF), som jobber internasjonalt med å overvåke potensielt ulovlige sider som inneholder overgrepsmateriale på nett. 80 prosent av ofrene de har kartlagt, er jenter som er 10 år eller yngre. 43 prosent av materialet omfattet seksuelle overgrep mot barn som viste seksuelle overgrep utført av voksne mot barn, herunder viste noe av materialet også voldtekt eller seksuell tortur av barna.

– Ofrene her i landet har vært utsatt for ulike seksuelle overgrep, men jeg kan ikke gå nærmere inn på hva disse konkret er, sier Ludvigsen.

Redaktøren forklarer: Derfor anmelder ikke VG nedlasterne

3768 gjerningsmenn er registrert i basen, blant disse er 62 nordmenn.

– Ofrene og gjerningsmennene i databasen har ofte sammenheng med hverandre, og er identifisert i samme straffesaker. Noen ganger får vi kjennskap til gjerningsmannen via nedlastede filer og dermed kan de fornærmede spores opp, andre ganger er det barna som selv sier ifra og som medfører at det settes i gang etterforskning. Dette har de ulike politidistriktene ansvar for, sier Ludvigsen.

De 62 gjerningsmennene er personer som er tatt og har fått strafferettslige reaksjoner for lovbruddet.

Har du spørsmål om VGs arbeid med Nedlasterne? Spør vår dataanalytiker Einar Otto Stangvik på nettmøte tirsdag!

Trolig flere ofre

Det er kun barn som allerede er identifisert eller bilder hvor det er høy sannsynlighet for at barnet kan være mulig å identifisere som havner i databasen. Arbeidet med å finne ut hvem barna på overgrepsfiler er, er et omfattende arbeid.

– Noen bilder viser bare underlivet til barn, da er det tilnærmet umulig å identifisere. Men er det faktorer som gjør at vi kan se hvor i verden bildet eller filmen er tatt, et hus, ting i miljøet eller i rommene, er det lettere å spore opp barna for å få stoppet overgrepene mot dem, sier Ludvigsen.

Han vil ikke mene noe om hvor store mørketallene er, fordi han mener det nettopp er mørketall og dermed umulig å si noe om.

– Er det flere norske ofre enn de 226?

– Ja, svarer Ludvigsen kontant.

– Én av 1000 blir tatt

Selv om Norge er det landet som registrerer flest i databasen i forhold til innbyggertall, anslår professor Petter Gottschalk at så få som én av 1000 nedlastere av overgrepsmateriale faktisk blir tatt for lovbruddet.

– All ære til gruppen i Kripos som prøver å følge med, men nettrelaterte overgrep er en utfordring og det er store mørketall. De kriminelle flytter seg stadig til nye nettsamfunn med egne krypteringer og adresser. Derfor blir veldig lite avslørt, mener Gottschalk, som blant annet deltok i et EU-støttet forskningsprosjekt som kartla pedofiles nettvaner i Norge, Italia, Storbritannia og Belgia. Han har også forsket på ulike typer kriminalitet de siste 15 årene.

Overgrep på bestilling

«Aurora» ble med årene klar over at overgrepene mot henne skal ha vært bestilt og skulle betales for. Hun forteller at bestillerne hadde ulike preferanser, noen ganger skulle hun gråte, andre ganger skulle hun ikke gråte. Det skulle se vondt ut. Det skulle se godt ut.

Ung overgriper: «Hadde jeg ikke fått hjelp, er jeg redd jeg ville ha gjort det igjen»

– Jeg måtte ha på meg en rød silkenattkjole som var litt for stor, med sånne tynne stropper. Men jeg klarte det ikke. Jeg var så dopet ned at jeg nesten ikke klarte å holde hodet oppe. Nattkjolestroppene falt av hele tiden. Da ble det mye styr. Det er den første gangen jeg la merke til at de snakket om det.

Hun forteller at hun fikk høre at hun var et spesielt vakkert barn, og at det var derfor hun ble mye brukt til bestilte overgrepsfiler. Da hun var liten hadde derfor hun ofte tanker om å skade seg selv for å ødelegge ansiktet sitt.

– Kanskje de ikke ville bruke meg lengre. Jeg synes det var en forbannelse å liksom skulle være søt.

Har du lest? Halve Norge kjenner noen som har opplevd overgrep

Overgrepene skal først ha sluttet da «Aurora» var 15 år. Misbruket har satt dype spor i den nå voksne kvinnen: Hun er ufør, sliter med posttraumatisk stress, angst, selvskading, dissossiativ lidelse og har flere selvmordsforsøk bak seg. De siste ni årene har hun gått til psykolog. Hun har aldri fortalt verken familien eller politi om overgrepene. En del av henne er redd hun skal bli arrestert om hun anmelder misbruket, men hun har et ønske om at hun en gang skal klare det.

– Jeg vet jo at det ikke er lov å ta narkotika. Det er ikke lov å spille inn slike filmer. Og det gjorde jeg jo. Jeg følte derfor at det var min feil.

Kan gi alvorlige skader

PSYKOLOGSPESIALIST: Kaja Næss Johannessen ved RVTS Øst. Foto: Pressefoto ,

– Når seksuelle overgrep eller vold rammer barn, treffer det en hjerne i utvikling. Jo yngre barnet er, jo mer alvorlige konsekvenser får det.

Det sier Kaja Næss Johannessen som er psykologspesialist ved RVTS Øst. Hun har spesialisert seg på traumer hos barn og unge, og forteller at overgrep – særlig gjentatte – kan føre til alvorlige skader hos barn.

Les også: Hvordan snakker du med barn om overgrep?

– Utføres de seksuelle overgrepene av en person barnet har et tillitsforhold til, settes barnet i en enda vanskeligere situasjon. Da er den personen som skaper redsel også den samme som barnet skal søke beskyttelse hos, sier hun.

Utsatte barn får ofte problemer med impulskontroll og konsentrasjon, vansker med nære relasjoner og de kan få emosjonelle problemer. Skadene kan følge barnet livet ut. Johannessen forteller at mange voksne med alvorlige psykiske lidelser har opplevd traumer i livet. Både skamfølelse, posttraumatisk stress, relasjonsproblemer, krisetanker og fysiske vansker er ikke uvanlige skader.

– Blir overgrepene filmet, kan være en enorm tilleggsbelastning. En bestilling av barn som gråter eller ikke gråter viser at vedkommende som utfører overgrepet bevisst må ønske å forvolde skade for å framkalle gråt. Dersom den utsatte får vite at overgrepene var bestilt, hva slags tillit får barnet da til menneskeheten?

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder