KLARE FOR FEST: Lene Christina N Kleiven (helt t.v) forklarer at vennegjengen er veldig klare til å bli kjent med nye venner på nyttårsaften. De som har blitt invitert inn er Herman Brede (23) og Aleksandra Kristiansen (25), som står i midten med hvert sitt stjerneskudd. Sammen med dem, fra venstre, står Ingerid Bø, Alexandra Kristiansen, Marte Svenkerud og Ida Svenkerud. Foto: Fredrik Solstad VG

Denne jentegjengen åpnet hjemmet sitt for fremmede på nyttårsaften: – Håper det blir en trend

NITTEDAL (VG) Herman (23) og Alexandra (25) avslutter året på en litt annerledes måte. De feirer nyttårsaften med en fremmed vennegjeng.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Jeg må innrømme at jeg var litt nervøs, men etter to-tre øl er jo ingen ting farlig, spøker Herman Brede (23).

Han er en sosial, omgjengelig, morsom, normal mann på 23 år. Hvorfor har ikke en som ham egne planer på nyttårsaften?

– Jeg jobber som maskinist på sjøen fire måneder av gangen, og er sjeldent hjemme. Derfor har jeg mistet kontakten med mange av barndomsvennene mine. Jeg hadde lyst til å feste på nyttårsaften, så da jeg så FINN-annonsen bestemte jeg meg for å ta kontakt.

Sett denne? Stor VG-spesial: Nordmenn forteller: Derfor er vi ensomme

Inviterte fremmede på FINN

Det var Lene Christina N Kleiven (25) som kom opp med ideen om at vennegjengen fra Nittedal burde invitere fremmede på nyttårsaften. Hun lagde en FINN-annonse hvor det sto at de hadde plass til noen ekstra rundt langbordet.

«Vi blir ikke så alt for mange i år, og tenkte derfor at vi har plass til noen som kanskje ikke har noe sted å feire eller lignende,» sto det i annonsen.

I desember reiste VG rundt i Norge og møtte nordmenn som kjenner seg hverdagsensomme. Du kan lese historiene deres her. Vennegjengen fra Nittedal mener det må bli en naturlig ting å inkludere folk man ikke kjenner til sosiale sammenkomster som jul og nyttår.

Les også: Nordmenn snakker ut om ensomhet: – Føler at ingen kjenner meg som den personen jeg er

DEKKET BORD: Her får Herman Brede (23) æren av å servere kalkunen til de andre rundt middagsbordet. Han har aldri feiret nyttår sammen med denne gjengen før. Til venstre for han sitter Lene Christina N Kleiven, Ida Svenkerud og Ingerid Bø. Foto: Fredrik Solstad VG

– Jeg hadde ingen planer

En av dem som så invitasjonen på Finn, var Alexandra Kristiansen (25).

– Jeg hadde ingen planer, men siden Lene gikk i parallellklassen min på videregående, var det ikke så skummelt å ta kontakt, sier hun.

De fleste vennene hennes har barn, familie og samboer, og planla feiringen med dem. Dermed ble Alexandra sittende alene.

– Jeg syntes det var litt rart å skulle ta kontakt med folk jeg ikke kjenner, men alle her er veldig hyggelige.

Martine Halvorsen (18): – Å møte mennesker som tør å snakke om ensomheten, har vært tøft

SKÅL: Her serveres det kalkun, i tradisjonens tro. Glassene er fylt med alt fra rødvin til pepsi, og stemningen er god, selv om ikke alle rundt bordet kjenner hverandre. Ytterst til høyre sitter Herman Brede (23) og Alexandra Kristiansen (25), som feirer nyttår med en fremmed vennegjeng. Ved siden av dem fra venstre: Marte Svenkerud, Mads Grandre, Ida Svenkerud, Iselin Hustad og Kim Strømme. Foto: Fredrik Solstad VG

Hadde sommerfugler i magen

På bordet står det potetgull og sjokolade, og lukten av nystekt kalkun fyller leiligheten. Praten går, og det er allerede godt med drikke i alle glassene.

– Jeg har hatt litt mer sommerfugler i magen for denne kvelden enn jeg vanligvis ville hatt på nyttårsaften, sier Alexandra.

Alexandra jobber mye overtid, og må alltid være tilgjengelig på telefonen. Hun lever et veldig annet liv enn de fleste i vennegjengen. Det har ført til at hun ikke alltid blir invitert med på sosiale arrangementer lenger.

– Folk spør ikke lenger om jeg vil være med, fordi de antar at jeg er på jobb. Jeg vil heller ikke presse meg på, ved å spørre om jeg kan være med. Det føles liksom masete.

Likevel vil ikke Alexandra kalle seg ensom.

– Jeg er ikke hverdagsensom, men når det skjer store sosiale ting, som nyttårsfeiring og lignende, kjenner jeg på det.

Les også: Inviterer ensomme på gratis julefeiring

Vil at det å invitere fremmede skal bli en vanlig ting

Ida Svenkerud (26), som har invitert til middag, er ferdig med å skjære opp kalkunen og ber alle sette seg. Det serveres søtpotetmos og rosenkål, på et bord dekorert med hjerteservietter og tente lys.

– Vi har valgt å stille opp i denne saken, fordi vi ønsker at dette med å invitere ensomme på nyttårsfeiring skal bli en vanlig ting. De vi inviterer er helt normale folk. Det kunne like gjerne vært jeg som satt alene, sier Lene.

– Jeg håper det blir en trend. Det ville i så fall vært en bra trend.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder