SKUFFER PÅ: Martin B. Kringlebotn (82) har ikke gitt seg med snømåkingen selv om han er godt oppe i årene. Bildet er tatt for to år siden, men kristiansanderen har ikke lagt bort snøskuffa. Foto: Petter Emil Wikøren , VG

Seks råd i kulden

Mens vi venter på at det skal bli litt mildere: Slik takler du kulden.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Det finnes ingen absolutte grenser for hva du kan gjøre eller ikke gjøre når gradestokken er blåfrossen. Men her er noen råd.

1. Pass på hjertet

Snømåking kan gi hjerteinfarkt hvis man sliter med forkalkninger i kranspulsårene i hjertet. Er du i denne risikogruppen, bør du bruke spaden med forsiktighet. Det er rådet fra Dan Atar, professor i kardiologi ved Oslo universitetssykehus Ullevål.

– Å måke på seg et infarkt, er et velkjent fenomen. Snømåking er dessverre ofte forbundet med at man kan få brystsmerter. Ikke bare fordi det er anstrengende, men også fordi anstrengelsen gjerne foregår tidlig om morgen og i iskald luft. Dette er faktorer som bidrar til at nettopp disse årene snører seg sammen, sier Atar til VG.

– Trenger man en aldersgrense for måking?

– Ikke i det hele tatt. Det er veldig invidivduelt om man blir rammet av denne sykdommen eller ikke, og i hvilken alder man får dette er også veldig forskjellig, sier Atar.

– Men infarkt er den vanligste av alle hjertesykdommer i Norge og det kan derfor ha betydning for ganske mange. Så rådet er klart; får man brystsmerter mens man måker, bør man avbryte øvelsen og gå inn i varmen, legger han til.

Andre symptomer på et infarkt, er stråling ut mot armene.

– Bør man kontakte lege eller ringe etter ambulanse hvis man får brystsmerter når man skuffer unna snøen?

– En konsultasjon hos fastlegen etter en slik hendelse vil være tilrådelig.

2. – Gå hjem sammen

Alkohol og streng kulde er som kjent heller ingen optimal kombinasjon.

– En alkoholbetinget utvidelse av blodårene i huden medfører at du mister kroppstemperaturen mye raskere i en alkoholisert tilstand. Det sammen med at du ikke tenker så klart, er jo en litt farlig kombinasjon, sier Atar.

Han har to enkle råd til festglade nordmenn i vinterkulden.

– Husk å kle godt på deg, og ikke gå hjem alene fra fest.

Les også:

Dette skjer med kroppen når du fryser.

3. Mobilbatterier skyr kulden

Du har kanskje opplevd at iPhonen din plutselig tar kvelden når du skal bruke den ute på en skitur i mange minus. Men når du kommer hjem og gir den strøm, våkner den fort til live igjen.

Apples egne sider står det at brukstemperaturen er mellom 0 og 35 grader, men at mobilen kan oppbevares ned til 20 kuldegrader. Det heter videre at mobilen kan slå seg av hvis den brukes i lavere temperaturer enn dette.

– Spesielt iPhone skrur seg lett av, muligens for å beskytte telefonen. Andre telefoner har også null grader som minstemål mens atter andre igjen går ned til 10 minus. Men felles for alle er at batteriet varer mye kortere når det er kaldt – i likhet med bilbatterier. Heller ikke mobilbatterier trives i kulden, sier Kurt Lekanger, testsjef i Tek.no.

Også skjermen kan oppføre seg annerledes i kulden.

– Hvis du bruker telefonen ute kan du se at skjermen begynner å reagere tregere, at det er et etterslep. Inne i skjermen er det flytende krystaller som slipper inn lys. De krystallene blir mindre og mindre flytende jo kaldere det blir, sier Lekanger.

Hans tips er å unngå å bruke telefonen ute når det er sprengkaldt. Og vil du ha den med på skitur, legg den i en liten plastpose med zipplås slik at den ikke blir våt av svette før du har posen innpå kroppen.

4. Barn og kulde

Private Barnehagers Landsforbund (PBL) anbefaler at barn under tre år ikke oppholder seg ute når det er kaldere enn minus 10 effektiv temperatur. Små barn skal ikke sove ute i slike temperaturer og lengre turer i vogn eller selv korte turer med pulk bør unngås, ifølge PBL.

Men PBL, som driver 2000 barnehager, sier samtidig at det ikke finnes noe generelt svar for når barn må holdes inne siden den følte temperaturen vil være avhengig av både vind og luftfuktighet.

Påkledningen er også avgjørende for om barna kan være ute i kaldt vær. Det er vindtette ytterplagg, lue, skjerf og votter som gjelder. Og ikke minst at barna er i bevegelse og under oppsyn av voksne slik at de ikke pådrar seg forfrysninger på utsatte steder som nese, ører, fingre og tær.

5. Kuldegrense skirenn: 15 minus

– Mange skirenn avlyses når det er kaldere enn 15 minusgrader, sier stipendiat Julie Stang som jobber med doktorgrad om astma hos idrettsutøvere.

– Luften vi puster inn skal helst være 37 grader når den kommer helt nederst i lungene, der hvor oksygenet går over i blodet. Når vi er andpustne og puster gjennom munnen får vi ikke varmet opp luften godt nok hvis det er svært kaldt ute.

Da kan lungene starte en prosess for å beskytte seg mot varmetapet, og det kan føre til pusteproblemer, forklarer hun.

Julie Stang anbefaler ikke å trene hardt utendørs på de kaldeste dagene.

– For en normalperson er det ikke veldig farlig å puste inn kald luft. Men for dem som trener mye kan det bli en stor belastning. Hvis lungene ikke får tid til å komme seg igjen mellom hver økt kan utøveren få astma eller problemer med pusten, sier hun.

Hun forteller at både idrettsutøvere og personer med kuldeastma ofte puster gjennom et metallgitter når det er svært kaldt. Dette finnes både som maske som dekker nese og munn, og som et munnstykke som holdes fast med kjeven.

– Luften du puster ut varmer opp metallgitteret, slik at luften du puster inn igjen også blir varmet opp, forklarer hun.

6. Motorvarmer fra null

NAF mener du bør være raus med motorvarmer hvis du har muligheten til bruke dette. Det bidrar nemlig til å redusere utslippene.

– Så fort gradestokken drar seg ned mot minus, bør man bruke motorvarmer. Det handler om utslipp og miljø. Allerede ved null er luften tettere, sier kommunikasjonsrådgiver Jan Ivar Engebretsen.

– Motoren drar tyngre når det er minusgrader. Dette handler også om bilbatteriet. Jo tyngre det er å starte, jo mer strøm bruker batteriet, legger han til.

Og har du garasje – og bruker den – sparer du også bilen for noen ekstra kuldegrader.

FRISKT I 26 MINUS: Dina Storvik (19) er en av 250 befalskolesøkere som har gått igjennom isen på Aurtjern denne uken. Foto: Espen Hansen Riise, Forsvaret Foto: ,

Aldri for kaldt for Forsvaret:

I disse dager har Forsvart opptak til befalsskoler i alle våpengrener på Sessvollmoen.

Som en del av testene når Forsvaret skal finne de beste lederne, må alle aspirantene gjennom isen på Aurtjern ved Gardermoen.

– Denne gangen har temperaturen vært «all time low» forteller talsperson Vegard Oen Hatten ved Forsvarets opptak og seleksjon (FOS).

En av dagene målte de 26 minus på land. Vannet holder åtte minus i overflaten.

– Hensikten er å teste aspirantenes evner til å takle mentalt stressende situasjoner.

De skal også få kjenne på kroppen hvordan der er å havne i iskaldt vann. Når de er ute og patruljerer kan det ende med at de går igjennom isen, og hvis uhellet er ute, er det greit å ha kjent på det på forhånd.

– Har dere ingen kuldegrense for denne øvelsen?

– I utgangspunktet ikke. Men dette foregår veldig kontrollert, og umiddelbart etter badet får de skifte til tørt tøy, forteller talsperson ved FOS, Vegard Oen Hatten.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder