FORGIFTET: Ulven som i mai ble funnet død i Austmarka viser etter undersøkelser å være full av flere typer rottegift. Foto: Veterinærinstituttet

Død ulv var full av rottegift

Politiet mistenker at noen kan ha plantet rottegiften med vilje for å skade ulven.

Hilde Sandvær
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

I begynnelse av mai fikk politiet melding om funn av en død ulv liggende i Utgardsjøen på Austmarka i Kongsvinger kommune. Undersøkelser gjennomført av Veterinærinstituttet viser senere at ulven hadde flere ulike typer rottegift i leveren.

Unike bilder fra Østmarka: Mattis (4) kom tre minutter etter ulven

– Det at det er funnet flere ulike typer rottegift, og at giftene har blitt inntatt over tid, gjør at vi ser på det som en mulig hypotese at det kan ha blitt lagt ut forgiftet åte, sier Henning Klauseie, politiadvokat i Innlandet politidistrikt.

Strafferamme på inntil seks år

Man kan lovlig legge ut åte for å fjerne mus og rotter som man ikke vil ha i hus, men hvis det har blitt lagt ut forgiftet kjøtt med tanke på å drepe ulv kan det være straffbart.

– Å drepe ulv er straffbart og har en strafferamme på inntil seks år, opplyser politiadvokaten.

I fjor ble fem personer dømt for å ha planlagt og deltatt i ulovlig ulvejakt. De fem fikk fengselsstraff som varierte fra seks måneder til ett år og åtte måneder.

Les også: Tiltalt jublet for ulvefelling

Både politiet i Romerike og i Østfold har over flere år fått inn påstander om at det foregår utlegging av forgiftet åte for at ulv skal bli forgiftet. Påstandene har imidlertid vært vanskelig å dokumentere.

Ber om tips fra publikum

Fikk du med deg? Regjeringen vil vurdere hundejakt på ulv

– Vi er helt avhengig av hjelp fra publikum for å finne ut om dette stemmer. Vi ber derfor folk i området som kan ha sett noe om å ta kontakt med oss, sier Klauseie.

Undersøkelser på stedet medførte ingen sikre opplysninger om hvorfor ulven lå i sjøen. Kroppen bar imidlertid åpenbart preg av å ha ligget en stund i vann og at den dermed hadde begynt å råtne, opplyser politiet.

Les også: Fant meterlang bendelorm i ulvetispe

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder