HOLDER VARMEN: Sandra Borch er forkjemper for pels. Foto: Privat

Sandra Borch poserer med ulvepels

Den tidligere Senterungdommen-lederen vet hun provoserer når hun viser frem sin nye ulvepels.

Vidar Enerstvedt
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL


Den profilerte Sp-politikeren har flere ganger tatt til orde for fri jakt på ulv i Norge, og hun er også tilhenger av å bruke pels. Nå har hun publisert bilder av seg selv i ulvepels på Facebook.

Til Nordlys sier Borch at hun gjør det litt for å provosere, og at hun gir blaffen i om noen reagerer på at hun kler seg i ulvepels.

- Jeg synes pels er bra. Det har vært veldig kaldt i Nord-Norge og Trøndelag den siste tiden. Da er det godt å ha på noe som holder en varm. Det er heller ikke til å legge skjul på at jeg synes pels er bra. Så lenge det viser seg at dyrene har det bra, har jeg ikke noe imot å kjøpe pels, sier Borch til VG.

Hun sier ulvepelsen er av god kvalitet, og at det viser at ulven har hatt det bra.

- Det er også snakk om vill ulv. På lik linje som man slakter sauer og tar av skinnene, mener jeg det er helt greit å bruke pels. Det har mennesker gjort svært lenge.

- Hva med reaksjonene?

- Jeg visste det ville komme reaksjoner, men vil vise at jeg ikke bryr meg om det. Kommentarfelt om meg selv har jeg sluttet å lese. Jeg står for mine meninger, og det kommer jeg til å gjøre fortsatt. Jeg vet det kommer mange kommentarer, men er ikke flau over å støtte pelsdyrnæringen, sier Borch og legger til at folk i alle fall bør reagere på alle de tusener av mennesker i Norge som går med gåsejakker, og tenke på hvordan de dyrene blir behandlet.

Les på minMote: Internasjonal moteelite gir blaffen i pelskritikken

- Litt komisk

I Dyrevernalliansen er de først og fremst glade for at Borch ikke poserer i pels av rev eller mink, som produseres i Norge.

- Hvis hun vil støtte norsk pelsdyrnæring, er det litt komisk om hun stiller seg ut med en ulvepels, sier informasjonsansvarlig Live Kleveland i Dyrevernalliansen.

- I Norge er ulven rødlistet, og det blir også regnet som ganske usmakelig å gå rundt i full pels her i landet. Med mindre du er kongelig eller over 90 år, vil du som regel unngå det. Men det er lovlig, så hun kan bare gjøre det.
Pelsen stammer ifølge Sandra Borch fra Russland. Det beroliger ikke Dyrevernalliansen.

- Vi vet ikke så mye om hvordan ulv fanges i Russland. Men vi vet det er ganske vanlig å gjøre det som med coyote noen steder, som typisk tas med fotsaks. Det har de fleste nordmenn kun sett i Donald Duck. Fotsaks er forbudt i Norge og har vært det i mange år, av dyrevernhensyn.

- Det kan hende enkeltpelsen er skutt, men da er den ikke en del av kommersiell fangst. For å få opp volumet på salg av pels kan man ikke gå rundt i skogen med rifle. Da må man bruke feller, sier hun.

VGTV: Dette tenker motebransjen i Norge om pelsbruk

- Forutsigbart

Lederen i dyrevernorganisasjonen NOAH reagerer på stuntet fra Borch.

- Dette utspillet er ganske forutsigbart fra en politiker som så sterkt går inn for felling av ulv og pelsdyrutnyttelse, med all lidelse det påfører dyrene. Hun gjør dette helt klart for å provosere, men jeg er ganske sikker på at det ikke endrer holdningen til stor deler av befolkningen i Norge som sier nei til jakt på ulv og som er kritisk til pels, sier Siri Martinsen til Nordlys.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder