BYGGEPLASS: Her skal det nye Deichmanske bibliotek bygges i Bjørvika. Foto: Berit Roald , NTB scanpix

Oslo-byrådet vil bygge Deichmanske

Byrådet i Oslo vil bruke 388 millioner kroner på å starte byggingen av nye Deichmanske hovedbibliotek, og vil be bystyret om at opp mot 7.500 kvadratmeter av bygget skal kunne leies ut.

NTB
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Byrådet vil be bystyret om fullmakt til utleie av 7.500 kvadratmeter til aktører som naturlig kan høre hjemme i et moderne kunnskapsmiljø, sier byrådsleder Raymond Johansen (Ap) på en pressekonferanse onsdag ettermiddag.

Biblioteket skal disponere den øvrige delen av arealet, som til sammen er på 20.000 kvadratmeter.

– Leietakerne vil vi komme tilbake til. Et eksempel vil kunne være bibliotekutdanningen ved Høyskolen i Oslo og Akershus. De skal være relevante til formålet, understreker Johansen.

– Oslo er Europas raskest voksende hovedstad. Den veksten må planlegges for. Ansvarlig økonomisk politikk er en forutsetning for alt vi gjør for å få Oslo til å bli en grønnere, varmere og mer rettferdig by, sier Johansen.

Carl I. Hagen: – Skandalen i Bjørvika kommer ikke til å ta slutt på mange år

VED OPERAHUSET: Slik er det planlagt at det nye biblioteket (til venstre) vil se ut i Bjørvika. Foto: Illustrasjon: Lund Hagem Arkitekter , Atelier Oslo

Deichman-prosjektet i Bjørvika sto i fare for å bli skrinlagt på grunn av kostnadsoverskridelser og utsettelser.

– Det er nesten så jeg får lyst til å sitte her og juble, sier kulturbyråd Rina Mariann Hansen

Johansen misfornøyd

Jubelen til tross, byrådsleder Raymond Johansen (Ap) legger ikke skjul på at han er svært misfornøyd med den jobben det tidligere byrådet gjorde med planleggingen av det nye Deichmanske bibliotek.

OSLOSJEF: Byrådsleder Raymond Johansen på sitt nye kontor. Foto: Helge Mikalsen , VG

Han peker på at byggekostnadene har økt fra anslåtte 1,3 milliarder kroner i 2009 til 3,1milliarder som et konsulentselskap kom fram til fem år senere.

VG mener: Bygg Deichman - avlys Lambda

Første spadetak ble tatt 29. januar 2014.

– 2. desember er vi her, og det er gått snart to år siden første spadetak. Det er ingen tvil om at vi ikke overtar et nøkkelklart praktbygg. Det står en dyr grop igjen som er en utfordring, sa Johansen.

– Gropen i Bjørvika kan symbolisere så mye, men det er åpenbart en stor utfordring for oss, sa Johansen og understreket at de hele tiden har vært pådrivere for et framtidsrettet hovedbibliotek – men ikke for enhver pris.

Han understreket at det nye byrådet har jobbet på rekordtid og på to uker kommet fram til at de vil fortsette byggingen av det omstridte biblioteket i Oslo.

SETT FRA OPERAEN: Slik skal bygget, som har fått navnet Diagonale se ut. Illustrasjon: Lund Hagem Arkitekter/Atelier Oslo Foto: . ,

Dyrt å skrinlegge

På oppdrag fra byrådsavdelingen i Oslo kommune lagde Kulturbyggene Bjørvika (KIB) i fjor en beregning på hva det ville koste å stoppe utbyggingen av Deichmanske. Ifølge KIB ville det på denne tiden i fjor kunne koste kommunen mellom 600–700 millioner kroner å stoppe prosjektet.

Før helgen leverte Kultur- og idrettsbygg og Kulturetaten, på oppdrag fra byrådet, sine rapporter der de er bedt om å finne andre løsninger for Deichman enn det påbegynte hovedbiblioteket i Bjørvika.

I slutten av november ble det kjent at byrådet skulle se på alternativer til å fortsette byggingen av det nye biblioteket. Hvis byrådet hadde bestemt seg for å stanse byggingen, skal en av de alternative løsningene ha vært omdisponering av tomta til andre formål.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder