Meling: – En utlevering av Krekar kan ta flere år

Strafferettsekspert: – Kan ta alt fra et par måneder til et helt år

Italienske myndigheter krever at mulla Krekar utleveres til Italia. Denne prosessen kan ta lang tid, mener Brynjar Meling.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Italiensk politi hevder at mulla Krekar er lederen av Rawti Shax, et terrornettverk som skal være knyttet til organisasjonen Ansar al-Islam – som igjen har forbindelser til al-Qaida. Tidlig torsdag morgen ble Krekar pågrepet av politiet.
Les mer: Mulla Kraker pågrepet i storstilt antiterroraksjon
Italienske myndigheter mener at Rawti Shax planla å angripe norske diplomater og politikere for å få mullaen ut av fengsel, og nå krever de at Krekar blir utlevert til Italia.

– Prosessen kan ta opptil to år

Det er retten som skal avgjøre om vilkårene for utlevering er oppfylt, og torsdag ettermiddag var justisminister Anders Anundsen klar i sin sak: Dersom domstolen sier ja, vil Krekar forlate Norge så fort det er praktisk mulig.

Så du dennne? Disse ble pågrepet sammen med Krekar

Krekars forsvarer, Brynjar Meling, er imidlertid av en annen oppfatning. Ifølge ham kan det ta opptil to år før en eventuell utleveringsprosess er avklart.

– For det første må det komme en formell utleveringsbegjæring til norske myndigheter, noe som fortsatt ikke har kommet. Videre må en slik formell begjæring først behandles av tingretten, før den kan ankes av begge parter til både lagmannsrett og Høyesterett. Hvis en utleveringsbegjæring fra italienske myndigheter står seg etter behandling i Høyesterett må den videre behandles av Justisdepartementet og Kongen i statsråd, forklarer forsvareren til VG.

Han tviler sterkt på at mullaen vil sendes ut av landet i nærmeste fremtid.
– Anders Anundsen har prøvd å gjøre ting med Krekar før, som å sende ham til Kyrksæterøra, uten å lykkes – og jeg tror ikke han klarer det denne gangen heller, sier Meling.

Kommentar: Farvel, Krekar!

En vanskelig vurdering

Professor og ekspert i straffeprosess, Jo Stigen ved Institutt for offentlig rett i Oslo, synes det er vanskelig å vurdere hvor lang tid utleveringsprosessen til Krekar vil ta.

– Normalt kan det vel ta alt fra et par måneder til et helt år, sier han til VG – og viser til den samme saksbehandlingen som Meling.
– Det hender at det dukker opp nye opplysninger underveis som fører til at prosessen tar lenger tid. Dette må vurderes fortløpende, sier Stigen, før han fortsetter:
Denne saken kompliseres jo av at det parallelt pågår en straffesak i Norge, og det må avklares hvordan gjennomføring av den straffesaken – og en eventuell fullbyrding av straff – skal samordnes med en utlevering til Italia.

Les også: Politisk lettelse etter Krekar-pågripelse

PST: Et lengre løp

Da PST holdt pressekonferanse i Oslo torsdag ettermiddag, uttalte politiadvokat Signe Aalling at italienske myndigheter må fremme en formell utleveringsbegjæring innen 30 dager.

– Utlevering er et lengre løp, sa Aalling.
Under den samme pressekonferansen fortalte politiadvokaten at PST ikke kjenner til noen konkret trussel mot Norge.

Den italienske avisen La Repubblica skriver imidlertid at en gruppe fra Nord-Italia, som var blant de arresterte under torsdagens politiaksjon, planla et angrep på den britiske ambassaden i Oslo.

Så du denne? Meling: – Har erfaring med falske anklager

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder