Bred støtte til Irak-bidraget på Stortinget

SV og Senterpartiet sier nei, men Stortingets øvrige partier støtter regjeringens beslutning om å sende soldater til Irak og Afghanistan.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

– Jeg er sterkt skeptisk til forestillingen om at en USA-ledet aksjon vil føre til stabilitet eller nedkjempelse av ISIL, sier SV-leder Audun Lysbakken til NTB.

ISIL er et annet navn på opprørsgruppen Den islamske staten (IS). Statsminister Erna Solberg bekreftet torsdag ettermiddag at regjeringen har vedtatt å sende 120 soldater til Irak for å bidra i kampen mot terroristene. I tillegg skal 75 soldater til Afghanistan.

Senterpartiets utenrikspolitiske talskvinne Liv Signe Navarsete frykter at et militært bidrag fra Vestens side vil styrke IS og bidra til økt rekruttering.

– Norge bør heller bidra humanitært. Hva er det vi kan bidra med som ikke USA har klart på elleve år? spør hun.

Både Lysbakken og Navarsete gleder seg over at regjeringen skal redegjøre for saken i Stortinget, noe som sikrer at spørsmålet blir satt under debatt.

Krevende

Stortingets utvidede utenrikskomité ble torsdag ettermiddag orientert av regjeringen om det norske militære bidraget til kampen mot IS.

Under møtet ga Kristelig Folkeparti sin støtte til regjeringens Irak-beslutning, men partileder Knut Arild Hareide innrømmer at spørsmålet er krevende.

– Det å ta slike virkemidler i bruk er det vanskeligste vi gjør som politikere, og absolutt siste utvei, sier KrF-Hareide til NTB.

Avgjørende for KrFs ja er at beslutningen ikke bryter med folkeretten, og at regjeringen har en «helhetlig tilnærming som også omfatter humanitær bistand».

– Et militært bidrag fra Vesten er ønsket av en samlet region. Rundt 50 land deltar. Situasjonen er en helt annen enn for elleve år siden.

Hareide ser problematiske sider ved engasjementet i Afghanistan også, men KrF gir regjeringen tilslutning også på dette punktet.

– Det er ikke uproblematisk å trekke seg ut på kort tid heller, sier han.

Sterk tvil

Miljøpartiet De Grønnes Rasmus Hansson sier partiet slutter opp om regjeringens avgjørelse – under meget sterk tvil.

– ISIL kan bare nøytraliseres i samarbeid mellom landene i regionen og bare med alle viktige folkegrupper om bord, inkludert sunnier i Irak. Tyrkia må med og presses av allierte til å bidra konstruktivt, sier Hansson.

Han mener det er avgjørende å sikre at vestlige soldater ikke kommer i kamp.

– Det vil legitimere ISIL og ødelegge enhver sjanse for løsning, sier han.

I likhet med KrF sier regjeringens andre støtteparti Venstre ja til regjeringens Irak-bidrag. Det samme gjør det største opposisjonspartiet Arbeiderpartiet.

– Beslutningen er klart innenfor folkerettens rammer. Sivilbefolkningen har åpenbart et behov for beskyttelse, og det irakiske folk har selv bedt det internasjonale samfunnet bidra i kampen mot ISIL, sier leder Anniken Huitfeldt (Ap) i Stortingets utenrikskomité til NTB.

Hun mener situasjonen for sivilbefolkningen i Irak hadde vært enda verre om ikke USA hadde intervenert.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder