KRIGSFANGE: Cecilie Waaler har fortsatt minnegjenstander fra farens tid i krigen, blant annet identifikasjons-tagen fra krigsfangeleiren Stalag Luft III, hvor Per Waaler satt fra 1943 til krigens slutt.

KRIGSFANGE: Cecilie Waaler har fortsatt minnegjenstander fra farens tid i krigen, blant annet identifikasjons-tagen fra krigsfangeleiren Stalag Luft III, hvor Per Waaler satt fra 1943 til krigens slutt. Foto:Cecilie Waaler,

Per skjøt ned et av de første tyske flyene 9. april

Skutt ned flere ganger ** Datteren: «Utrolig stolt av deg, pappa»

Per Waaler hadde nettopp oppdaget røyksøylen fra Blücher da fiendtlige fly passerte og ordren kom: «Vi angriper!»

David Bach
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

«Rart å tenke på at min far Per Waaler akkurat i dag for 75 år siden var på Fornebu og skjøt ned et av de første tyske flyene som kom. Flyet hans ble gjennomboret av hull av tyskerne, men han klarte å lande.»

Slik begynner Per Waalers datter Cecilie Waaler sitt innlegg til VGs samling av norske krigshistorier, i anledning 75-årsmarkeringen for den tyske invasjonen av Norge.

Se VGs interaktive grafikk over de 11 724 menneskene som falt for Norge

Per Waaler var 22 år gammel, og pilot av et Gloster Gladiator-fly stasjonert på Fornebu. Klokken 07.06 den 9. april 1940 ble han og seks andre piloter beordret på vingene. I NRK-dokumentaren «Alliert og alene» fortalte Waaler, som gikk bort 4. juni 2014, om de dramatiske kampene med de første tyske flyene over Norge.

Per Waaler foran Gloster Gladiator-flyet som ble skutt ned over Fornebu 9. april 1940. Flyet sank senere i Vangsmjøsa, men er nå under restaurering. Blant initiativtagerne er Per Waaler (94) som fløy maskinen i aprildagene 1940. Arkivfoto fra 2012. Foto:Jan Petter Lynau,

– Femten fremmede fly var observert med kurs nordover. (...) Og som avdeling hadde vi stående ordre – en av få i Norge, tror jeg – om å skyte om nødvendig for å holde fremmede fly borte. Vi gikk nedover mot sørvest og passerte Håøya. Der steg en voldsom røyksøyle 1200 meter opp, forteller Waaler i dokumentaren.

Siden fikk han vite at røyksøylen kom fra det tyske krigsskipet Blücher, som nettopp hadde blitt skutt i senk fra Oscarsborg.

– Like etter det så vi de første tyske flyene. Da lå vi i fin angrepsposisjon, så lederen sier «vi angriper, hver mann for seg». Det som lå best til for meg var en Heinkel 111. Som jeg da tok meg av.

Landet det siste norske Gladiator-flyet

I et kraftig skadet fly innså 22-åringen at det svermet av tyske maskiner rundt ham, og han fulgte ikke det tyske Heinkel-flyet ned for å bekrefte nedskytingen. I stedet klarte han å lande på Fornebu.

– Da han løp fra flyet tok det fyr rett der, og pappa satte seg i et nytt fly, sier Cecilie Waaler til VG.

Med det fløy han nordover for å trekke tyskerne etter seg og bort fra Oslo, forteller datteren. På Vangsmjøsa landet han i det siste flyvedyktige norske Gloster Gladiator den 23. april, hvor flyet sank. Det ble hevet og er nå under restaurering i England.

Waalers kamphandlinger er blant annet omtalt i boken Fornebu 9. april av Cato Guhnfeldt. Til VG sier forfatteren at Waaler ikke skjøt ned det aller første tyske flyet over Norge. Det var det Rolf Torbjørn Tradin som sto for.

Overlevde flystyrt, ble skutt ned over Dortmund

Men Waalers deltagelse i krigen sluttet ikke på Vangsmjøsa. Den unge mannen kom seg til Storbritannia, og videre til Canada hvor han ble flyinstruktør i Toronto.

Han overlevde en flystyrt med en Tiger Moth, og etter et lengre sykehusopphold begynte han å fly bombefly fra fabrikken i USA til tjeneste i Storbritannia. I 1943 var det hans egen tur til å dra på tokt, og på det aller først ble han skutt ned over Dortmund, ifølge datteren.

TIL CANADA: Per Waaler kom seg etter hvert til Flyvåpnenes Treningsleir (Little Norway) i Canada. Foto:,

«Han overlevde, gikk i syv dager om natten, sov om dagen, men ble til slutt tatt av tyskerne og satt i Stalag Luft III resten av krigen», skriver hun i innlegget.

Waaler og de andre fangene var under forflytning fra leiren da de ble frigjort av britene i mai 1945.

Han er siden blitt tildelt Krigsmedaljen, Deltakermedaljen med rosett og Haakon VIIs 70-årsmedalje. Waaler var også løytnant av Victoriaordenenen, og ble tildelt den britiske kampanjemedaljen 1939–1945 Star.

Vi lar datteren avslutte, slik hun avslutter innlegget til VG: «Hedersmannen vår døde 4. juni 2014, 96 år gammel, og helt klar i hodet! Vi var utrolig stolt av deg, pappa!»

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder