BILSTANS: Karl Johans gate med sidegater, Kvadraturen, Stortingsgata og ned til Aker Brygge, området rundt Tinghuset, Grensen, Stortorget, deler av Torggata, området rundt Oslo City og Operakvarteret skal tømmes for privatbiler. Foto: Grafikk: Grafikk: KENNETH LAUVENG/VG. Kart: GOOGLE ,

Her blir det bilfritt innen 2019

…men handelsstanden er kritisk

Oslos nye byråd vil stenge sentrumskjernen for privatbiler innen fire år er omme.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Det reiser en rekke spørsmål: Hva skjer med taxier, ambulanser, håndverkere og fastboende?

Fredag ble det kjent at Arbeiderpartiet,SV og Miljøpartiet De Grønne (MDG) har gått sammen for å danne byråd i Oslo. På mandag skal partiene legge frem resultatene av tre ukers intens forhandling på Østmarkseteren i Oslo. Allerede har det kommet enkelte lekkasjer fra den rødgrønne plattformen.

En av dem er at Oslo sentrum skal bli bilfritt innen 2019, som Dagsavisen meldte i helgen.

Kan tillate varetransport

Forslaget er hentet fra MDGs partiprogram. Her heter det at Oslo sentrum innenfor Ring 1 (se kartet) skal bli bilfritt innen 2017. De grønne må altså vente to ytterligere år på få ønsket oppfylt. Etter dette skal sentrumsområdene etter sigende kun være forunt myke trafikanter, syklister, kollektivtransport, varelevering og transport av handikappede. MDG er kun spesifikke på at sentrum skal stenges for privatbiler, mens unntakene kommer fra Oslo Aps partiprogram. Det er uvisst hva som er planen for utrykningskjøretøy og taxier.

Ap og SV har også gått til valg på et bilfritt sentrum, men i motsetning til MDG har ingen av partiene definert hva de mener med sentrum. Legger vi MDGs politikk til grunn, blir det slutt på bilkjøringen i området innenfor Ring 1; selve kjernen av byen (se kartet).

Dette vil berøre mange: Innenfor Ring 1 bor det 1063 personer, og det jobber cirka 90 000 personer her. Rundt sju prosent av dem kjører til jobb, ifølge Transportøkonomisk institutt (TØI).

Ingen av partiene vil kommentere innholdet i avtalen. De avventer med å uttale seg om den nye Oslo-politikken til mandag, da det rødgrønne byrådet skal presentere sin felles plattform.

Les også: Slik vil byrådsleder Raymond styre Oslo

MAKTTRIO: Lan Marie Nguyen Berg (MDG) (f.v.) får en foreløpig ukjent rolle i Oslo-politikken, Raymond Johansen (Ap) blir byrådsleder og Marianne Borgen (SV) blir ordfører. Her er de under forhandlingene i Oslo-marka. Foto: Berit Roald , NTB scanpix

Mener planen er gjennomførbar

Forskningsleder Aud Tennøy i TØI har uttalt til Aftenposten at et bilfritt sentrum er realistisk, fordi pendlerne kan bruke parkeringshusene rundt Ring 1.

Gunnar Larssen, administrerende direktør i Oslo handelsstands forening (OHF), synes det er urovekkende at byrådet har fattet et vedtak før de har gått gjennom konsekvensene.

– Jeg etterlyser konsekvensberegninger utover signalpolitikk. Vi har ikke sett noen konkrete analyser som sier noe om hvordan det går utover bylivet, sier han til VG.

Les også: Dette koster det å bli grønn – få oversikt over MDGs politikk

Krever svar

Larsen sitter med en rekke spørsmål som han mener de rødgrønne må besvare, og enda flere poenger han håper de tar i betraktning:

** Vareleveransen må frem på en effektiv måte.

** Håndverkene må få komme inn i byen og gjøre jobben sin. De har ofte bilen som sin verktøykasse.

** Det blir gjort mye for å legge til rette for universell utforming, og de bevegelseshemmede må fortsatt ha tilgang til Oslo sentrum, sier han.

** Hvordan skal man håndtere taxitrafikken i byen? Mange reisende kommer med kofferter og mye bagasje til hotellene.

** Hva skjer med nødetatene? Når det brenner, må brannbilen få komme inn. Når noen er syke, må sykebilen nå frem, og politiet må få mulighet til å sørge for at Oslo er en trygg by, poengterer Larsen.

** Hva skal skje med parkeringshusene innenfor Ring 1? Skal parkeringshusene under eksempelvis Grand hotell, Bristol hotell og arbeidsplassene i byen tømmes hvis ikke bilene får komme inn?

** Hva skjer med dem som bor i byen, som har parkering i tilknytning til boligen sin? Det er blitt antydet at det skal fastsettes bestemte biltider, men dette mener Larsen blir som å innføre et portforbud.

** En del bransjer som selger store ting er avhengig av bilende kunder. De aktuelle bedriftene, eksempelvis de som selger møbler, trenger tid på å opprette hjemkjøringstjenester og eventuelt flytte ut av sentrum. Larsen frykter at flere enkeltstående butikker ikke vil greie omstillingen, og gå konkurs.

BILISME: Oslo sentrum er preget av mye trafikk med privatbiler, og gatene er ofte kantet med parkerte biler, som her i Vika i sentrum. Foto: Helge Mikalsen , VG

Ble oppringt av Oslo Ap

– Alt dette burde ha vært utredet på forhånd, sier Larsen og legger til en indirekte bekreftelse på at bilfritt sentrum er opplest og vedtatt:

– Jeg ble oppringt av Arbeiderpartiet i dag, som forsikret at de ikke ville sette i gang noen tiltak uten tett dialog med oss på forhånd. Det er en god begynnelse.

Oslo blir ikke den første i verden til å si nei til biler i bykjernen. München i Tyskland og Liverpool i England er blant byene med samme miljøprofil. I sistnevnte er det ifølge Larsen blitt bygget store parkeringshus i randsonen av sentrum, slik at besøkende kan kjøre tett opp til gågatenettet og sette fra seg bilen. Taxiene snur i de tilstøtende gatene

– Dette mener jeg er en god løsning. Vårt problem er at parkeringshusene i Oslo har dårlig belegg og ligger galt plassert.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder