STORE MENGDER: Ifølge undersøkelser av 21-åringens beslaglagte PC, som ble lagt fram i retten, hadde han lastet ned 20,9 gigabyte med til sammen 36.270 filer. Undersøkelsene ble gjort av Nedre Romerike politistasjon. Foto: TERJE PEDERSEN , NTB scanpix

21-åring frikjent for «The Snappening»

Tingretten synes ikke heleri-bevisene mot 21-åringen holdt vann, selv om han innrømmet nedlastningen av de til dels sensitive Snapchat-bildene.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

21-åringen stod i høst tiltalt for heleri og befatning med 400 gram marihuana. I forhold til tiltalepunktet om å skaffe seg og dele Snapsaved-materialet erkjente 21-åringen ikke straffskyld, selv om han innrømmet nedlastningen.

Til retten fortalte han at han ikke visste at det var ulovlig og at han ikke hadde lyst til å dele Snapchat-bildene med noen andre.

Han erkjente imidlertid narkotikatiltalen.

– Jeg er bare flau over det jeg har gjort, forklarte han i retten.

60 timers samfunnsstraff

Mandag ble det klart at 21-åringen i Nedre Romerike tingrett er frikjent for «The Snappening»-tiltalen, men at han må avtjene 60 timers samfunnsstraff for narkotikaforholdet.

Les på VG+ Her er nakenhackernes samlingsplass

Retten mener at det ikke kan slås fast at bildene ble stjålet, ei heller om filene ble delt frivillig eller som følge av andre forhold hos Snapsaved.

«Retten har kommet til at det ikke er ført tilstrekkelig bevis for at de nedlastede bildene og filmene stammer fra en straffbar handling», lyder det i dommen fra tingretten.

– Lettet

Politiadvokat Eirik Trønnes Hansen opplyser til NRK at de vurderer å anke.

– Vi registrerer at dommen er forskjellig fra argumentasjonen som påtalemyndigheten hadde i retten. Vi vil vurdere om vi skal anke, sier han til NRK.

For omkring et år siden begynte det å gå rykter i internettforumer og etter hvert i internasjonale medier om at en tjeneste ved navn Snapsaved var hacket.

– Han er selvfølgelig lettet og glad for resultatet, sier hans forsvarer Ida Andenæs til VG.

Les også: – Snapchat er den største digitale mobbearenaen

Snapsaved gjør det mulig å lagre bilder og video man har mottatt via mobilappen Snapchat. Hendelsen ble kalt «The Snappening» og mange titalls tusen intime bilder skulle være spredd på internett.

14. oktober i fjor ble det bekreftet at materialet etter datainnbruddet også inneholdt bilder og video av unge norske kvinner og jenter, deriblant mindreårige.

Tre dager senere aksjonerte Kripos mot 21-åringens adresse på Lillestrøm og gjennomførte ransaking, bare timer etter at de hadde identifisert en norsk IP-adresse som lastet ned og opp materialet.

I leiligheten hans fant de i tillegg 400 gram marihuana. Dette forholdet ble innlemmet i «The Snappening»-tiltalen.

Denne uken skal Oslo tingrett behandle en tilsvarende sak hvor en annen mann i 20-årene står tiltalt for heleri, etter å ha spredt private og sensitive i sakskomplekset «The Snappening». Også han nekter straffskyld.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder