PROVOSERER: Frp-politiker og stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde står fast på at det foregår en snikislamisering av Norge. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

KrF og Venstre reagerer sterkt på Frp-uttalelser

Både KrF og Venstre reagerer sterkt på Frps Christian Tybring-Gjeddes innvandringsuttalelser og varsler en alvorsprat med partiet om saken.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Tybring-Gjedde sa til Aftenposten torsdag at han mener ordet snikislamisering er et godt ord, og trakk fram det han mener er ferske eksempler på nettopp snikislamisering i Norge. Han sa også at dagens innvandringspolitikk ødelegger norsk kultur, og at han ikke har samvittighet til å se på at denne utviklingen fortsetter.

Reaksjonene lot ikke vente på seg hos Frps sonderingspartnere.

- Jeg er uenig i det han sier. Det er trist at Tybring-Gjedde fortsatt bruker slike ord og klistrer Frp fast på en slik retorikk etter at nestleder Ketil Solvik-Olsen har forsøkt å rydde opp i dette, sier KrFs stortingsrepresentant og innvandringspolitiske talsmann Geir Bekkevold til Aftenposten.

Må snakke alvorlig

Han mener Tybring-Gjeddes uttalelser er en av grunnene til at det er nødvendig å ha sonderingssamtaler mellom de fire borgerlige partiene - før et eventuelt regjeringssamarbeid kan framforhandles.

- Dette er et tema som de går inn i og samtaler om. Vi må snakke alvorlig med Frp om dette. Det er uheldig at han bruker begrep som snikislamisering når hans egen nestleder har holdt pressekonferanse og forsøkt å rydde opp, sier Bekkevold.

Han viser til Frps pressekonferanse tirsdag denne uka som var myntet på internasjonal presse. Målet var å rette opp inntrykket av Frp i utenlandske medier.

Bekkevold mener det kan bli vanskelig å samles om en innvandringspolitikk som både han og Tybring-Gjedde kan stille seg bak.

- Når jeg ser uttalelsene i dag, ser jeg at det er en kjempestor avstand, fastslår han.

- Reinspikka rasister

Også Venstres Abid Raja er oppgitt over Tybring-Gjeddes uttalelser. Han mener Frp bør bruke tid på å kurse sine tillitsvalgte i hvordan man skal omtale sine medmennesker.

Aftenposten trekker fram en kronikk Raja skrev i Morgenbladet i 2006. Her fyrte den påtroppende stortingsrepresentanten av følgende salve:

«At partiet er grumsete og setter grupper opp mot hverandre for politisk vinning, er det ingen tvil om. Etter min mening er ryggraden til flere Frp-ere gjennomsyret av hat for innvandrere, utlendinger og flyktninger. De er ikke simple populister som formann Carl Ivar Hagen, noen er reinspikka gærne rasister. Det er på tide å kalle en spade for en spade.»

- Presist formulert, sier Raja om dette i dag.

- Alle ordene er gjennomtenkt. Problemet til Frp er at de har stor variasjon av politikere: De har Solvik-Olsen på en side og Tybring-Gjedde på en annen.

Kan bytte ord

Tybring-Gjedde selv sier han står fast på at det foregår snikislamisering i Norge i dag, men sier han gjerne bruker et annet ord.

- Jeg kan dokumentere at det jeg sier er sant. Hvis det er ordet snikislamisering de ikke liker, kan vi kalle det «tilpasning til islamsk kultur basert på sharialovgivning». Kanskje det er ord som gjør at KrF synes det er mer ok å snakke med oss, sier han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder