Én av fire sier ja ** Venstre-velgerne mest kritisk ** Høring i Stortinget torsdag

LAR LEGER RESERVERE SEG: Over nyttår sender helseminister Bent Høie (H) ut et forslag om å gi leger større mulighet til å si nei til å henvise til abort. Foto: JAN PETTER LYNAU/VG

Høyre-velgere sier nei til reservasjonsrett

Et flertall av Høyres velgere mener helseminister Bent Høie (H) ikke bør gi fastleger rett til å reservere seg mot aborthenvisning. SV-leder Audun Lysbakken mener det bør være en kraftig vekker for partiet.

  • Maria Mikkelsen
  • Ingeborg Huse Amundsen

Artikkelen er over seks år gammel

Samarbeidsavtalen mellom Høyre, KrF, Frp og Venstre

En undersøkelse InFact har utført for VG, viser at kun en av fire Høyre-velgere støtter en reservasjonsrett for fastleger. 55 prosent er imot, mens 18 prosent svarer at de ikke vet.

- Nå må Høyre puste med magen og tørre å tenke seg om én gang til. De bør snu før de gjør noe som vil vekke stor misnøye blant folk og egne velgere, krever SV-leder Audun Lysbakken, som har markert seg som en kraftig motstander av reservasjonsretten.

Vil sikre rettigheter

Høyre, Frp og KrF ble i september enige om å gi leger mulighet til å nekte å henvise kvinner til abort. Venstre skrev ikke under på avtalen, et standpunkt som gjenspeiler seg blant velgerne:

Mens et overveldene flertall av KrF-velgere - 76 prosent - er for reservasjonsretten, er 65 prosent av Venstre-velgerne mot.

Har du, eller har du hatt, en fastlege som er kritisk til abort? Ta kontakt med VGs journalister!

Helseministeren Bent Høie har ingen planer om å bryte avtalen. Han mener fastlegene i flere tiår har praktisert en egendefinert reservasjonsrett, uten at kvinnens rettigheter har blitt sikret.

- Nå kommer dette innenfor et system som sikrer det, sier Høie.

Han er opptatt av å understreke at legene vil ha en mulighet, og ikke en rett. Ifølge Høie vil en pasient umiddelbart vil få mulighet til å skifte fastlege, dersom legen reserverer seg.

- Det skal også være en ordning som er begrenset til at kun kommuner har mulighet til å gi adgang til reservasjon. De kommunene skal sikre at det finnes et godt alternativ til kvinnene som ikke innebærer unødvendig belastning for kvinnen, sier Høie.

VG+: Legene forteller: Derfor vil vi ikke henvise til abort (krever innlogging)

- Imot

Stortingsrepresentant Heidi Nordbye Lunde (H) mener signalene fra helseministeren er positive.

PRINSIPIELT IMOT: Stortingsrepresentant og blogger Heidi Nordbye Lunde (H). Foto: JAN PETTER LYNAU/VG


- Samtidig er det ikke tvil om at min prinsipal er at jeg er imot reservasjonsrett, sier Lunde, som i en blogg i januar uttalte seg svært kritisk om en utvidet reservasjonsrett.

Nå vil hun ikke utdype synspunktet sitt før Helse- og omsorgsdepartementet over nyttår presiserer hvordan muligheten til å nekte henvisning skal fungere i praksis.

- Det vil kunne være mulig med noen bestemte kriterier. Det viktigste er at alle pasienter har rett på det samme tilbudet, uavhengig av hvor de bor, sier Lunde.

Høyres parlamentariske leder har tidligere varslet at Høyres stortingsgruppe vil stemme for et forslag som vil sikre fastlegene muligheten til å reservere seg mot abort.

- Kommunikasjonsutfordring

Reservasjonsretten møter ifølge VGs måling størst motstand blant Oslo-beboere i aldersgruppen 30-44 år. Midt-Norge markerer seg som en den mest positive regionen: Her vil en av tre gi leger reservasjonsrett til leger.

Totalt svarer 56 prosent av de spurte at de er mot en reservasjonsrett, mens 25 prosent svarer at de er for.

Leder i Høyres Kvinneforum, Julie Brodtkorb, mener svarene i undersøkelsen må skyldes en misforståelse.

- Regjeringserklæring slår fast at dagens abortlovgivning skal bestå. For det andre har helseminister Høie kommet med forslag til mulighet som er noe helt annet enn en rett. Det er der misforståelsen har oppstått.

MOTSTANDER: SV-leder Audun Lysbakken mener det er feil av regjeringen å gi leger mulighet til si nei til å henvise til abort. Foto: ROGER NEUMANN/VG


- Tror du resultatene i undersøkelsen vært annerledes dersom man hadde spurt om en reservasjonsmulighet, og ikke reservasjonsrett?

- Nei, for jeg tror ikke folk har fått med seg forskjellene. Der har vi en kommunikasjonsutfordring, sier Brodtkorb.

- Lek med ord

SV-leder Lysbakken mener presiseringen er uten betydning.

- Regjeringen driver en lek med ord. Det er ingen forskjell av betydning på det de holder på å foreslå, og en reservasjonsrett.

Torsdag denne uken blir det en åpen høring i helse- og omsorgskomiteen på Stortinget om legers mulighet til å reservere seg. Bakgrunnen er et forslag fra SV om at den ikke skal utvides.

Mer om

  1. Solberg-regjeringen
  2. Høyre (H)

Flere artikler

  1. Stor motstand mot å gi leger reservasjonsrett

  2. En av tre kvinner frykter for abortretten

  3. Frykter ja til reservasjonsrett vil føre til p-pille-nekt

  4. KrF-topp: - Lokalpolitikere kan stoppe reservasjonsretten

  5. Motstanden mot reservasjonsretten øker

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder