PRESENTERT I DAG: Fra venstre Rebekka Ljosland, Julie Andersland, Pål Hafstad Thorsen, Harald Schjelderup, Dag Inge Ulstein, Erlend Horn og Anna Elisa Tryti. Foto: Hallgeir Vågenes7VG ,

Disse skal styre Bergen

BERGEN (VG) Disse syv - fire menn og tre kvinner - skal styre Norges nest største by de neste fire årene.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

På en pressekonferanse i ettermiddag presenterte byrådsleder Harald Schjelderup (37) personene som skal sitte i byregjeringen i Bergen den kommende fireårsperioden.

Blant dem er 24 år gamle Rebekka Ljosland (KrF) - som i dag ble Norges yngste byråd.

- Jeg synes dette er stort, sier Rebekka Ljosland (KrF), ny byråd for helse og omsorg til BT.

Til VG sier 24-åringen at hun gleder seg veldig til å gjøre tjenestene i Bergen enda bedre.

- Jeg har vært aktiv i politikken i ni år og jobbet i helsesektoren i åtte år. Så jeg går inn i dette både med politisk og faglig engasjement, sier hun.

Ljosland er forberedt på at det kan bli tøffe tak som ansvarlig for helse- og sosialsektoren i en tid med store økonomiske utfordringer.

- Derfor trenger vi en politikk der vi prioriterer de som trenger det mest, sier hun.

Dag Inge Ulstein (KrF) blir ny byråd for finans, eiendom og eierskap, mens Venstres Erlend Horn blir byråd for sosial, bolig og inkludering. Anna Elisa Tryti (Ap) blir byråd for byutvikling, og Rebekka Ljosland (KrF) for helse og omsorg. Venstres Julie Andersland skal lede arbeidet med klima, kultur og næring, og Pål Hafstad Thorsen (Ap) er ny byråd for skole og idrett.

- De har erfaring og kompetanse, og et sterkt engasjement for Bergen, sa Harald Schjelderup etter å ha presentert de seks som sammen med ham selv utgjør det nye byrådet.

Har du fått med deg denne? Slik har hjembyen blitt Ernas verste mareritt

Arbeiderpartiet gikk frem hele ni prosentpoeng ved kommunevalget i september, og fikk 37,8 prosent av stemmene i Bergen.

- Arbeiderpartiet, KrF og Venstre skal gjøre Bergen til en grønnere og mer rettferdig by. Det ligger mye god politikk i skjæringspunktet mellom sentrum og venstresiden, proklamerte Schjelderup etter valgseieren.

Under forhandlingene med KrF og Venstre måtte Arbeiderpartiet akseptere å svelge det som byrådslederen har karakterisert som en "stor kamel", nemlig å legge Bybanen over Bryggen, i stedet for å legge traseen i tunnel under Bryggen.

- Jeg må si at vi i den saken ikke har fått det som vi ønsket, sa Schjelderup til NRK under fremleggelsen av den politiske plattformen.

Dette er de nye byrådene:

Dag Inge Ulstein (34) har vært i byråd tidligere, men han han gikk av da Kristelig Folkeparti trakk seg fra byrådet i Bergen før sommeren i fjor, etter uenigheter om tras'evalget for Bybanen. I fjor vant han kampen om å stå på førsteplass på partiets liste til kommunevalget. Er utviklingssjef på Haraldsplass Diakonale Stiftelse.

Erlend Horn (27) ble valgt inn i Bergen bystyre ved forrige valg, og har vært medlem av helse- og sosialkomiteen. Han er utdannet statsviter og jobber til daglig som rådgiver for rektoratet ved Universitetet i Bergen. I 2013 var Horn nestleder i Komité for miljø og byutvikling mens sittende gruppeleder Julie Andersland var i permisjon.

Pål Hafstad Thorsen (35) blir ny oppvekstbyråd. Han har i flere år vært leder for oppvekstkomiteen, og har sittet i bystyret siden 2003. Jobber som konsulent på Utdanningsavdelingen hos Fylkesmannen i Hordaland.

Anna Elisa Tryti (57) kommer fra jobben som fylkeskultursjef i Hordaland, og hun har tidligere vært kommunalråd for byutvikling i Bergen. Hun er utdannet historiker og har også vært rådmann i Naustdal kommune i Sogn og Fjordane.

Julie Andersland (37) har vært leder for Venstres bystyregruppe og nestleder i Komite for miljø og byutvikling. I fjor sommer kunngjorde Andersland at hun tok en pause fra politikken, og at hun ikke ville stille til gjenvalg.

Rebekka Ljosland (24) ble valgt inn i Bergen bystyre i 2011. Hun er utdannet sykepleier og gift med Tor Andre Ljosland, som var tidligere politisk rådgiver for byråd Lisbeth Iversen. Iversen gikk av som byråd i mai 2013. Hun blir nå landets yngste byråd.

Byrådsleder Harald Schjelderup (47) var gruppeleder for Arbeiderpartiet i bystyret 2011-15, og nestleder i finanskomiteen. Har tidligere vært styreleder i Brann, Bergen Kino og Bergen internasjonale filmfestival. Ble nominert som Aps byrådslederkandidat ved valgene 2011 og 2015.

Det er 12 år siden sist Arbeiderpartiet satt med makten i Bergen, under Anne-Grete Strøm Erichsens fire år som byrådsleder i perioden 1999-2003.

- For oss er dette en stor dag, en historisk dag og en viktig dag for Bergen. Jeg er utrolig glad over dette laget, sa Schjelderup.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder