OMSVERMET: Det var primært norsk presse som ville snakke med Frp-nestleder Ketil Solvik-Olsen på gårsdagens pressekonferanse. Foto: NTB/Scanpix

Frp med internasjonal bommert: Ville fjerne seg fra Breivik - fikk ikke dekning

Frp ville «rette opp inntrykket» i utlandet av partiet som høyrepopulistisk. Men de få internasjonale journalistene som dukket opp droppet å skrive hjem om det.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Frp fikk bred dekning i norske medier da de i går kalte inn til pressekonferanse på engelsk for å distansere seg fra artikler i utlandet som framstiller partiet som et anti-innvandringsparti på ytterste høyre fløy.

Men søk i internasjonale mediebyråer og søkemotorer gir ingen nyhetstreff fra pressekonferansen. Bare fire av medlemmene i Foreign Press Association Norway møtte opp - og de sendte ikke saker hjem etter å ha dekket seansen.

Begrenset nyhetsverdi

Av de store etablerte nyhetsbyråene var det kun engelske Reuters som kom, mens franske AFP og amerikanske AP ikke møtte opp. Reuters-journalist Alister Doyle har dekket Norge i 17 år, men fant begrenset med nyhetsverdi i Frps klargjøring.

- Vi dekket det ikke med en egen sak, men brukte det til å samle inn informasjon som kan settes i en større sammenheng, sier Doyle til VG.

- Avisene som Frp føler seg feilaktig framstilt i, som The Independent og Corriere Della Sera, var jo ikke tilstede. Vi føler ikke at vi har rapportert feilaktig, og hadde derfor ikke noe behov for å sende ut noen oppklaring, fortsetter han.

Reuters' sak om den norske valgkampen var vinklet på nettopp Frps framgang, omtalte partiet som et «anti-immigrant populist party», og nevner høyt opp i saken at massedrapsmann Anders Behring Breivik tidligere var medlem.

- Det er trist for Frp, men jeg tror de må leve med den koblingen i lang tid. Det er et tabloid nyhetspoeng, fra en tragisk hendelse som Norge er kjent for internasjonalt. Men jeg mener The Independent dro det for langt da de satte bilder av Breivik og Siv Jensen opp mot hverandre, sier Doyle.

Det var Doyle som under pressekonferansen spurte om bruken av begrepet «snikislamisering». Det resulterte i at nestleder Ketil Solvik-Olsen mente bruken av begrepet var uheldig, noe som igjen førte til at avtroppende statsminister Jens Stoltenberg krevde at Siv Jensen unnskyldte på norsk. Det ville hun ikke.

- Jeg spurte fordi Solvik-Olsen sa at det var naturlig at Frp ble sammenlignet med De Konservative i Storbritannia, som aldri ville brukt et slikt begrep. «Creeping islamization» er derimot et begrep som nasjonalistiske og høyreekstreme partier har brukt i årene forut for at Siv Jensen brukte det.

- Fremmedfiendtlige utsagn

Doyle sier korrespondenter som kjenner Norge godt vet at Frp har beveget seg i moderat retning, men fastholder at en rekke enkeltutsagn framstår som fremmedfiendtlige, og at disse trolig appellerer til velgere på ytterste høyre.

Det samme mener Björn Lindahl, som skriver for Svenska Dagbladet og som sitter i styret til Foreign Press Association Norway.

- Det var positivt at Solvik-Olsen tok avstand fra begrepet snikislamisering, men i en rekke andre uttalelser framstår Frp som fremmedfiendtlig. Jeg tenker særlig på ting Christian Tybring-Gjedde har sagt om hvordan norsk kultur er truet av innvandring, sier Lindahl.

Han dekket pressekonferansen, og stilte en rekke spørsmål, men fant det heller ikke nødvendig å skrive en sak om det.

- Flere av korrespondentene oppfattet det primært som et forsøk på å påvirke norsk opinion, sier Lindahl.

The Independent bekrefter overfor VG at heller ikke de har noen dekning fra Frps pressekonferanse i dagens avis.

- Vi føler at bråket rundt vår artikkel i Norge muligens skyldes at Frp har misforstått artikkelen. Overskriften viste til Breivik, men innholdet var en gjennomgang av den politiske endringen i Norge etter Utøya-massakrene og av valgresultatet der Frp ligger an til å komme i regjering, uttaler avisen til VG.

AFP: - Kjent Frp-stil

AFP-korrespondent Pierre-Henry Deshayes ble hjemme, men fulgte pressekonferansen på TV, og ble overrasket over det han så:

- Frp har aldri vært så nær å komme i maktposisjon før, og det ser ut som om partiet prøver å «re-brande» seg selv på hjemmefronten ved å gå hardt ut mot den internasjonale mediedekkningen, i kjent Frp-stil, sier han.

- Det sier kanskje litt at norske medier fikk invitasjonen til pressekonferansen en dag foer utenlandske medier, legger Deshayes til.

Frp: - Skuffet

Leder for Frps internasjonale avdeling, Kristian Norheim, stod for invitasjonene til den internasjonale pressekonferansen, og sier det er skuffende og overraskende at så få utenlandske medier møtte opp.

- Vi skulle ønske at flere internasjonale journalister hadde vært til stede. Dette var et virkemiddel for å rydde opp i vrengebildet av oss som er blitt gjengitt i en del internasjonale medier, sier Norheim.

- Vi er glad for at mange norske journalister kom, men det var altså journalister i utlandet vi ønsket å henvende oss til, fortsetter han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder