SKRYTER PÅ SEG: 44 prosent sier de trener daglig. Det tror ikke helsedirektoratet at stemmer. Foto: Silje Rindal VG

Helsedirektoratet: Nordmenn skryter på seg trening

44 prosent sier at de følger myndighetenes råd om minst en halvtimes mosjon hver dag. – Det tror jeg ikke på, sier avdelingsdirektør i Helsedirektoratet.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Ifølge en ny undersøkelse fra Sentio Research svarer nesten halvparten av de 1000 spurte at de følger mosjonsrådet.

Levekårsundersøkelse: Nå er hver tredje norske mann er overvektig

Avdelingsdirektør Jakob Linhave i Helsedirektoratet sier til VG at også de har gjennomført undersøkelser på hvor mye nordmenn faktisk trener. Ved bruk av intervju og aktivitetsmålere har de vist at forskjellene er store på hva vi oppgir, og den treningen vi faktisk gjennomfører.

– Vi er nok ikke klar over hvor mye vi sitter stille. Alle har lyst til å fremstå som aktive og friske og vil nok ikke innse hvor lite vi faktisk beveger oss i hverdagen, sier Linhave til VG.

En tredjedel følger rådene

– Kanskje er det vanskelig å huske hvor mange minutter en rørte på seg. Kanskje vil folk gi et godt bilde av seg selv utad og skryter på seg litt, sier Linhave til P4, som først var ute med saken.

Forbrukerrådet reagerer: 1 av 4 unge gutter tar proteintilskudd

Ifølge Helsedirektoratets egne tall er det kun 32 prosent av befolkningen som beveger seg minst 30 minutter om dagen, som anbefalt.

– Det som bekymrer oss er at Norge med vårt utdanningsnivå, inntekt og utvikling, burde ha en mye høyere forventet levealder enn det vi har. Den er lavere blant annet fordi vi sitter for mye stille.

Kjemikaliene som kan gjøre deg overvektig: Disse bør du holde deg unna

Resultatet av den nye undersøkelsen viser at den mest aktive befolkningen befinner seg på Sørlandet og i Telemark. Der svarer én av to at de følger myndighetenes råd. Dårligst stelt er det i Nord-Norge, hvor kun 38 prosent sier det samme.

– Fokuser på hverdagsaktiviteter

Linhave tror vi sitter for mye på jobb og for mye på sofaen når vi kommer hjem. I tillegg kjører vi også mye mer bil enn vi gjorde for bare 20 år siden. Helsedirektoratet har derfor for tiden en kampanje som heter «Dine 30». Den går ut på at man skal prøve å være aktiv minst 30 minutter hver dag. Et mål han ser på som meget overkommelig.

Kommentar: Vi lyver om hvor mye vi trener

– Går du raskt ti minutter til og fra bussen er du jo allerede på 20 minutter. Det er ikke så mye som skal til. Poenget er å senke terskelen og forstå at ikke alle trenger å bli maratonløpere eller proffsyklister. Det handler om hverdagsaktiviteter, sier han.

Linhave trekker frem eksempelet om at mange nordmenn om dagen går til innkjøp av robotgressklippere. Og at vi er ille ute når vi ikke engang orker å reise oss opp fra sofaen og klippe gresset.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder