STØRES DIALOG: Jonas Gahr Støre skal bli statsminister i Norge, men må først forhandle med Audun Lysbakken og Trygve Slagsvold Vedum.

Støre røper sine tre beste forhandlingstips

De neste ukene vil Støre sitte i krevende forhandlinger med SV og Senterpartiet. Han forteller at han har deltatt i «die hard» forhandlinger før, og røper nå sine beste forhandlingstips til VG.

Av 

Martin Lægland

Publisert:

Jonas Gahr Støre fikk tirsdag ettermiddag en marsjordre fra Aps sentralstyre om å starte innledende samtaler med partiene på venstresiden, i forkant av regjeringsforhandlinger med SV og Sp.

Partiene har tradisjonelt fram til midten av oktober for å bli enig om å etablere en ny regjering, noe Støre tror han rekker.

Støres røper nå til VG sine tre beste råd i forhandlinger.

 1. Vær klar over dine egne interesser – og hva du vil oppnå
 2. Kjenn interessene til de du forhandler med.
 3. Vær åpen for å finne nye løsninger, og lytt til hva som blir sagt i forhandlingene, fremfor å kun fokusere på deg selv.
HVORDAN VAR NÅ DETTE IGJEN? Støre har forhandlet på toppnivå med såkalte «high stake players» i både Midtøsten og Russland – nå skal han i sine kanskje mest krevende forhandlinger hittil.

Forhandler på hjemmebane

Støre forteller at han tar med seg erfaringer fra forhandlinger – også fra hjemmebane – når han møter Senterpartiet og SV.

– Vi forhandler hver dag i livene våre, fra det private til jobben. Da er det å være veldig tydelig på dine interesser og forstå motpartens interesser, sier Støre, og beskriver det som en nøkkel for å lykkes med forhandlinger.

– Når forhandlet du sist på hjemmebane?

– Det tror jeg var i dag tidlig.

– Om hva da?

– Det kommer jeg ikke til å si, men vi kom til enighet, sier Støre og ler.

«Die hard»-forhandlinger, vodka og fotball

Partilederen forteller at Ap allerede har kartlagt enighet og uenigheter mellom de tre partiene, i forkant av forhandlingene.

Støre var svært populær som utenriksminister i perioden 2005 til 2012, noe som førte til at den populære ministeren ble titulert som både «Super-Jonas», og «Jonas Gahr Superstar» av flere riksaviser. Støre har fra perioden rikelig med erfaring fra forhandlinger i diplomatiet.

Støre har også lyktes i forhandlinger tidligere: I 2010 var han en avgjørende aktør for å få på plass en delelinje mellom Norge og Russland i Barentshavet. Fram til da hadde det ikke vært enighet og heller ingen formalisert delelinje mellom de to landene.

BUDDIES: Støre og Sergej Lavrov tilhører en liten gruppe mennesker som kan hevde at de løste verdensproblemer over fotball og vodka – på ordentlig.

Ifølge en biografi bygde da Støre tillit til Russlands utenriksminister Sergej Lavrov ved å sitte på en russisk atomdrevet isbryter og se på fotball og drikke vodka. De to ministerne signerte senere selv delelinjeavtalen. I ettertid ble begge to utnevnt som æresdoktorer ved Universitetet i Tromsø for arbeidet med avtalen.

Støre var også involvert i konflikten i Midtøsten, og hadde dialog med palestinske Hamas – noe som vekket reaksjoner i Norge.

– Hva lærte du av forhandlinger mellom Israel og Hamas fra din tid som utenriksminister?

– Der møtte vi noen som var «die hard» uinteressert i å sette seg ned og se den andres posisjon, på grunn av historiske årsaker. Vi var med på også noen erfaringer hvor vi kunne få til en slik enighet, sier Støre.

– Jeg mener delelinjepolitikken med Russland, det er en type forhandlinger for partene hadde nok felles interesser til å finne veldig nyskapende løsninger. Så det er fra det store feltet.

SORTE BILER: Støre hastet videre etter sentralstyremøtet i en sort bil. Det ligger Støre an til å måtte bli vant til de neste fire årene.
Publisert:

Mer om

Politikk

Jonas Gahr Støre

Trygve Slagsvold Vedum

Audun Lysbakken

Forhandling

Barentshavet

Flere artikler

 1. Vedum etter skjebnemøte: – Det beste alternativet er en regjering med Sp og Ap

 2. Støre etter valgseieren: Har snakket med Vedum og Lysbakken

 3. Kilder til VG: Slik setter Ap i gang regjerings­forhandlinger

 4. Støre til VG: Har ingen plan B

 5. Vårt tøffe valg

Fra andre aviser

 1. En fiskekake i slaktetiden

  Aftenposten
 2. Her er Aps plan for regjeringsforhandlingene

  Bergens Tidende
 3. Støre etter valgseieren: Har snakket med Vedum og Lysbakken

  Bergens Tidende
 4. Landets nye Arbeiderpartiet-statsminister har det aller meste – unntatt arbeiderbakgrunn

  Aftenposten
 5. Hvor mye makt kan MDG få over landets oljepolitikk etter valget?

  Bergens Tidende
 6. Ap sier nei til store leteoperasjoner på norsk sokkel

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no