MISTANKE OM AVLYTTING: Advokat Harald Stabell forteller at tipset om at kontoret hans skulle ha blitt avlyttet ikke kom fra PST. Her i forbindelse med at saken kom opp i 2014. Avlyttingsutstyret skulle ha vært gjemt bak bøkene som han holder

MISTANKE OM AVLYTTING: Advokat Harald Stabell forteller at tipset om at kontoret hans skulle ha blitt avlyttet ikke kom fra PST. Her i forbindelse med at saken kom opp i 2014. Avlyttingsutstyret skulle ha vært gjemt bak bøkene som han holder Foto: Berit Roald , NTB scanpix

Politiet til VG: Geir Selvik Malthe-Sørenssen mistenkt for å ha diktet opp avlytting

Harald Stabell var overbevist om at kontoret hans var avlyttet. Nå mistenker politiet Geir Selvik Malthe-Sørenssen for å ha plantet spor etter avlyttingsutstyr.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Forrige uke ble det kjent at politiet hadde bestemt seg for å gjenoppta etterforskningen av den angivelige romavlyttingen av Harald Stabells kontor. Saken har tidligere vært etterforsket, men ble henlagt på grunn av manglende opplysninger om gjerningsperson.

Det var i mars 2014 at Stabell sto frem i Aftenposten og forklarte at han hadde blitt varslet av en kilde i PST som sa at kontoret hans kunne være avlyttet.

Nå bekrefter politiet at forfatter, journalist og privatetterforsker Geir Selvik Malthe-Sørenssen er mistenkt for å ha plantet spor etter avlyttingsutstyr på kontoret til Stabell.

– Han han status som mistenkt. Vi ønsker å avhøre ham, men har ingen kommentarer utover det, sier Tore Soldal, politistasjonssjef ved Sentrum politistasjon.

ÅSTEDSUNDERSØKELSER: Advokat Harald Stabell blar i illustrasjonsmappen som ble opprettet i forbindelse med politets åstedsundersøkelse etter mistanke om at Stabells kontor ble avlyttet i 2010 og 2011. Politiet henla saken. Foto: Berit Roald , NTB scanpix

Den store Treholt-bløffen

Fredag avslørte VG at Malthe-Sørenssen i flere år bløffet Arne Treholt og hans advokat Harald Stabell med den fiktive etterretningsagenten «Gunnar».

Bløffen pågikk for fullt i fjor vinter da Treholt og Stabell fikk løfter om at de skulle kunne få tilgang på nye beviser i Treholt-saken. Bevisene skulle komme fra en etterretningsagent i Forsvarets etterretningstjeneste. I virkeligheten var kilden en drapsdømt, svensk bruktbilselger. I tillegg er han bedrageridømt en rekke ganger.

Se dokumenteran om den store Treholt-bløffen

Episoden fra i fjor er tredje gang Malthe-Sørenssen har kommet med Treholt-relatert informasjon gjennom anonyme kilder.

** I 2010 kom Malthe-Sørenssen med boken «Forfalskningen. Politiets løgn i Treholt-saken». Boken var tungt basert på en angivelige hemmelig kilde i Overvåkningspolitiet (POT) som på grunn av dårlig samvittighet ville fortelle at Arne Treholt var utsatt for bevisjuks. Den angivelige kilden er i dag død.

** 13. mars 2014 sto Harald Stabell frem i Aftenposten og forklarte at han hadde mistanke om at kontoret hans kunne være avlyttet. Bak samlingen med Rettstidende i bokhyllen hans, ble det funnet avtrykk i støvet og en tapebit, etter det som kunne være tegn på avlytting.

VG Spesial: Den store Treholt-bløffen

Stabell: – Svært ubehagelig

– Jeg fikk et tips fra en person i PST om at kontoret mitt var blitt avlyttet under den siste behandlingen av Treholt-saken i kommisjonen som var i 2010 og 2011, sa Stabell til Aftenposten.

I Aftenposten sitt videoinnslag fra 2014 sa Stabell følgende om det han karakteriserte som «ukjente gjerningspersoner» som hadde vært på kontoret hans.

– (…) det må være personer som frykter en avgjørelse i Treholt-saken som kan bli fatal og svært belastende, naturlig nok, for enkeltpersoner som har vært involvert i saken.

FORFALSKNINGEN: Forfatter av boka "Forfalskningen" Geir Selvik Malthe-Sørenssen holder opp fotografi av Treholt-kofferten i etterkant av Gjenopptakelseskommisjonens avgjørelse om ikke å gjenoppta Treholt-saken. Her med Treholts advokat Harald Stabel. Foto: Aleksander Andersen , NTB scanpix

Til Dagens Næringsliv ett år senere utdypet han ubehaget ved å være avlyttet.

– Det var ikke noe greit, å ha sittet her og blitt avlyttet. Jeg får dårlig følelse bare av å tenke på det igjen, det var så ubehagelig, sa Stabell.

Bundet av taushetsplikt

Lørdag opplyste Stabell overfor VG at tipset aldri kom direkte til ham fra PST. Det kom fra Geir Selvik Malthe-Sørenssen.

Geir Selvik Malthe-Sørenssen var sentral i undersøkelsene som ble gjort på advokatkontoret. Blant annet var det han som, på vegne av Stabell, kontaktet sikkerhetsekspert Stein Møllerhaug for å sjekke kontoret etter mulig avlyttingsutstyr. Han var også til stede da de undersøkte kontoret.

Møllerhaug laget en rapport etter undersøkelsen av Stabells kontor. Han er innkalt til avhør til politiet for å forklare hva som skjedde.

Han opplyser til VG at han er bundet av taushetsplikt.

– Treholt har fritatt meg fra taushetsplikt overfor politiet slik at jeg kan forklare hva som skjedde rundt undersøkelsen av Stabells kontor. Men fritaket gjelder ikke overfor media, sier Møllerhaug til VG.

Stabell: Svarer ikke

VG har gjentatte ganger forsøkt å komme i kontakt med Harald Stabell siden mandag uten at han har svart.

Etter at denne artikkelen ble publisert onsdag kveld skriver Stabell følgende til VG:

– Dersom politiet skulle komme fram til at kontoret mitt ikke har vært overvåket, vil jeg bli meget lettet.

PROFESJONELLE: - Dette kan ikke være utført av andre en profesjonelle, sier Harald Stabell om avlyttingen. Foto: Frode Hansen , VG

– Hva tenker du om politiets mistanke om at Geir Selvik Malthe-Sørenssen kan ha lurt deg her også?

– Dere har allerede sitert meg på det i artikkelen under henvisning til det jeg sa til Aftenposten: At jeg nå er usikker på hva som egentlig skjedde på kontoret. Overskriften om at det nå ikke er lett å være meg, er dermed helt misvisende, skriver Harald Stabell.

Ifølge Aftenposten var han tirsdag mer usikker på hva som egentlig skjedde på kontoret.

– Kan du utelukke at Malthe-Sørenssen kan ha rigget opp utstyret på ditt kontor?

– Nei, men da måtte han ha tatt seg gjennom tre godt låste dører og ikke etterlatt seg noen spor i en godt bevoktet bygning midt i sentrum av Oslo. Dette kan ikke ha vært uført av andre enn profesjonelle. Nei, det er for utrolig, sa Stabell til Aftenposten i går.

Advokat Jonny Sveen forsvarer Malthe-Sørenssen i en annen straffesak, hvor privatetterforskeren er siktet for grovt bedrageri og korrupsjon.

Opplysningene om at klienten hans nå også er mistenkt i avlyttingssaken kommer som lyn fra klar himmel.

– Det er helt ukjent for meg at Malthe-Sørenssen er mistenkt i den saken. Han har ikke hørt noe fra politiet i den saken, sier Sveen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder