SANNSYNLIGVIS ULV: De siste dagene har svært mange sau blitt tatt av ulv i Gran kommune i Oppland. Foto: Privat

Flere sauer angrepet i natt

Natt til tirsdag ble det funnet enda flere døde og skadde sauer på Gran i Oppland. Det antas at det er ulv som har vært på ferde også i natt.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

– Vi vet ikke hvor mange dyr det dreier seg om ennå, men foreløpig er det funnet to søyer og åtte lamunger, sier Kjetil Ulset i Gran Saubeitelag.

Han forteller at angrepet har foregått på et større område enn de tre tidligere angrepene, og det ser også ut til at sauene har fått hardere medfart.

– Denne gangen har vi funnet søyer med innvollene dratt ut, og det er særlig ett tilfelle som er veldig grotesk, sier Ulset.

Ulset mener at dødstallet med 100 prosent sikkerhet vil øke.

Bakgrunn: 68 sauer tatt: – Ser ut som ulven har lekt seg gjennom en hel saueflokk

Statens naturoppsyn (SNO) jobber nå med å kunne gi en endelig bekreftelse på om angrepet skyldes ulv. Forrige uke ble minst 68 sauer drept - nå stiger altså tallet ytterligere.

Frykter tosifret tall

– Situasjonen er svært alvorlig. Dette er en dyretragedie som vi jobber hardt for å løse, sier landbrukssjef Einar Teslo ved landbrukskontoret på Hadeland.

– Jeg må kunne si at det er stor sannsynlighet for at det er ulv. Det ligner veldig på det, sier Teslo.

Antall døde sauer er heller ikke bekreftet, men Teslo mener det dreier seg om et tosifret tall.

Rovdata: – Ikke vært flere ulver på lenge

Teslo beskriver situasjonen som «lite hyggelig», og mange i kommunen er preget. Gran har rundt 40 sauebønder med ca. 6500 sau tilsammen. Alle er ikke sluppet på sommerbeitet ennå, og nå holder bøndene igjen.

– Det blir ikke sluppet flere sau på beitet før problemet er løst. Enten ved at ulven er skutt eller ved at den flytter på seg, sier Teslo.

Aldri hatt angrep av dette omfanget

Det er observert ulv i området de siste ukene, og de tre tidligere angrepene er det bekreftet at det er ulv som står bak. Teslo mener likevel at det ikke er noen indikasjoner på at ulven har bosatt seg i området.

– Vi har hatt ulveangrep på denne tiden av året tidligere, men aldri i dette omfanget. Vi er inne i den tiden av året hvor de unge hannulvene drar ut av reviret sitt, og de kan bevege seg over lange avstander på jakt etter nytt revir, men ingenting tyder på at den har kommet for å bli, sier Teslo.

Hedmark: Tolv nyfødte ulver

I går utvidet Fylkesmannen fellingsfristen, som gjelder èn ulv, til fredag 9. juni klokken 12, og Gran kommune, Gran sauebeitelag, Statens Naturoppsyn og Fylkesmannen jobber nå med å løse situasjonen.

– Vi har ikke noe håndgripelig som tilsier at det dreier seg om mer enn en ulv, men det er muligheter for det, sier Teslo.

Kjetil Ulset i Saubeitelaget opplyser at det i natt har vært både bønder og betalte gjetere på vakt i området, men at tett skog og store områder gjør det vanskelig å oppdage angrepene.

– Det gås nå full manngard for å lete etter skadde og døde. Vi har to hundeekvipasjer med kadaverhunder og også sporhunder i søket, opplyser Ulset.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder