LYDHØR: Barne-, likestillings- og inkluderingsminister Solveig Horne (Frp) var tirsdag på Center for Familieudvikling i København for å hente inspirasjon fra blant andre senterleder Annette Due Madsen (t.h.). Foto:THOMAS SJØRUP,

Se her, Horne – her sender de
parforhold på årlig service

KØBENHAVN (VG) Mens Solveig Horne jobber hardt for å samle inn kunnskap om hvordan familie-Norge skal bli bedre, tester danskene prosjekt par-sjekk.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

- Kjempeflott og positivt! Slik familien er, slik gjenspeiler samfunnet seg. Er familien kjærlig, solid, trygg, og er omsorgsfull, trøstende og støttende, vil samfunnet også bli sånn. Et kurs som gir nyttige tips og råd slik at par holder sammen er både viktig og høyst nødvendig, sier ekteparet Kristina og Morten Lindberg fra Nannestad i Akershus.

De er blant norske par som har deltatt på samlivskurs uten at forholdet hadde problemer. Nå synes de statsråden har riktig fokus.

- I jobbsammenheng er man stadig på kurs. Og er det noe man bør investere i, så må det være familien.

Denne uken er barne-, likestillings- og inkluderingsminister Solveig Horne (Frp) i København for å hente inspirasjon til hvordan hun kan gjøre familie-Norge bedre. Kunnskapen skal hun bruke i arbeidet med regjeringens nye familiemelding, som etter hvert skal legges frem for Stortinget.

- Verdien av å forebygge samlivsbrudd er så stor at vi må se på hvor vi kan sette inn flere tiltak. Vi har flere gode verktøy, som familievernkontor, men kapasiteten utover bistand til familier hvor det er vold og høyt konfliktnivå er begrenset. Vi må bli bedre på forskning og forebygging, slår hun fast.

PÅ RETT KURS: Kristina og Morten Lindberg fra Nannestad mener oppskriften på et godt forhold bør inneholde et samlivskurs før problemer oppstår. Foto:PRIVAT,

Hvordan vedlikeholder du parforholdet? Del erfaringer i kommentarfeltet under artikkelen

Tirsdag besøkte hun Center for Familieudvikling, som samarbeider tett med blant andre Modum Bads Senter for Familie og Samliv i Norge. Som eneste senter i Europa prøver den danske stiftelsen nå ut prosjekt «Par-tjekk», adoptert fra det amerikanske Marriage Checkup, der par inviteres til en regelmessig sjekk av forholdets helse.

- Vi har bilen på service og vi sjekker tennene våre jevnlig for å forebygge skader. Det samme burde par i forhold gjøre for å forebygge mistrivsel og brudd i tide, sier den norske psykologen Frode Thuen som er deltidsansatt ved senteret.

Thuen har foreslått for Solveig Horne å tilby programmet til alle førstegangsfødende i Norge.

FELLES MÅL: Psykolog Frode Thuen foreslår for Solveig Horne at alle førstegangsfødende foreldre må få tilbud om en samlivssjekk. I midten senterleder Annette Due Madsen. Tirsdag møttes de i København. Foto: THOMAS SJØRUP Foto: ,

- Det er et spennende prosjekt som det har vært interessant å få mer kunnskap om, er alt Horne vil si foreløpig.

Samtidig legger hun ikke skjul på at hun mener en par-sjekk eller et samlivskurs tidlig i forholdet kan være en motivasjon og avgjørende faktor for å unngå samlivsbrudd.

- Det vil uansett ikke bli aktuelt å pålegge kurs, men det kan bli aktuelt å sørge for at alle får tilbud.

Les mer om familiemeldingen på departementets hjemmeside

- En håndsrekning til de voksne, er en gave til barna, sier psykolog og senterleder Annette Due Madsen ved Center for Familieudvikling.

Hun peker på de samfunnsøkonomiske gevinstene ved å forebygge samlivsbrudd i barnefamilier, som ved rettssaker om barnefordeling, depresjoner og sykefravær, og konsentrasjonsvansker og andre plager hos skilsmissebarn.

- Vi må ikke glemme at barn ånder og lever i den atmosfæren de voksne skaper. Og det hører ikke bare privatlivet til, men er en samfunnsutfordring.

BAKGRUNN: Varsler løft for barnefamilier

Ekteparet Kristina og Morten Lindberg takket ja til tilbud om parkurs gjennom den lokale helsestasjonen etter at de fikk barn.

VG setter fokus på barn og unges oppvekstvilkår. Send innspill til saker herFølg oss på Twitter: Frank Ertesvåg Tanja Wibe-Lund Foto: ,

Fikk alenetid

- Vi tenkte at det kunne være interessant å se om vi kunne lære mer om samlivet vårt, som vi kunne benytte oss av i hverdagen. Dessuten fikk vi litt alenetid sammen, og kunne være bare kjærester.

Blant annet lærte de teknikker i kommunikasjon og konflikthåndtering.

- Noen ganger kan man bli litt selvsentrert, da er det greit å se i heftet, og å ta frem det vi lærte på kurset om å gi næring til forholdet. Det er like viktig å gi i et forhold, som å kreve, og å få, sier de, og legger til:

Ekteskapet er som et hvilket som helst skap; man kan ikke ta noe ut ifra det, hvis man ikke har satt noe inn.

På Twitter: #VGoppvekst

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder