ETT AV MANGE: Vaktmester Tore Mikkelsen i et av de stappfulle søppelrommene han har ansvar for. Han gjør sitt beste for å ta unna etter at søppelbilene sluttet å komme, men det er ikke lett når flere hundre boenheter produserer nytt søppel daglig. Foto: Frode Hansen VG

Søppelkaos i Oslo etter leverandørbytte

Her har det stått i 15 dager

Oslo fikk nye søppeltømmere i begynnelsen av oktober, men bilene deres kom ikke til over alt. Siden da har søppelkassene rent over flere steder.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Stanken slår mot en på vei inn i søppelrommet i Ullern Allé i Oslo. Her fordeler over 200 boenheter seg på 18 søppelrom. Disse skal tømmes ukentlig, men nå er det 15 dager siden sist.

Årsaken er enkel: Da Oslo kommune byttet søppeltømmere den 3. oktober manglet det nye selskapet små nok biler til å komme inn i garasjeanlegget der søppelrommene ligger.

– Det er helt håpløst at de ikke får til dette, sier Tore Mikkelsen, vaktmester i et av sameiene der søppelet flyter.

Irritert på eiendomsskatten i Oslo? Neste år øker den med 50 prosent

Sender feil biler igjen og igjen

Han har gjort sitt beste for å holde det ryddig og ta unna det verste, men det er begrenset hva han får gjort så lenge søppelhaugene fortsetter å vokse.

– Det er ikke slik vi pleier å ha det her, for å si det sånn.

Gjentatte forsøk på å få kontakt med kommunen har vært til liten nytte.

– De beklager, sier det er registrert og at de jobber med å løse det. Så kommer en av de nye søppelbilene, men må snu igjen. De har kommet opp med samme kjempebiler tre-fire ganger, men de blir liksom ikke noe mindre.

VG ankommer samtidig som en søppelbil på jakt etter papiravfall. Sjåføren kaster et kjapt blikk på innkjørselen og snur. Det er foreløpig siste i rekken av forsøk, ifølge vaktmester Mikkelsen.

Les også: Prisen på Oslo-leilighet bykset opp 31 prosent på drøye to måneder

LAVT: Inn her kommer ikke vanlige søppelbiler. Veireno har likevel forsøkt flere ganger. Foto: Frode Hansen VG

Nye biler på plass

Helt på tampen av forrige byrådsperiode vant selskapet Veireno anbudet på søppeltømming i Oslo.

– Det er deres ansvar at bilene er tilpasset de enkelte hentestedene i Oslo, skriver kommunikasjonsdirektør Tone Dalen i Renovasjonsetaten til VG.

Da Veireno tok over i begynnelsen av oktober var det planlagt å ha to spesialbiler klare, men disse ble forsinket på grunn av nye registreringsrutiner hos Biltilsynet, ifølge administrerende direktør Jonny Enger.

– Disse bilene er nå på plass, skriver han i en e-post.

Til tross for at de gjentatte ganger har sendt for store biler sier Enger at de har oversikt over de lave garasjeanleggene, og at disse blir tatt unna fortløpende fremover.

Etter at VG tok kontakt tirsdag har selskapet vært på befaring på Ullern, og Veireno skal sende en bil dit på dagen, lover Enger.

Heldigvis ikke napolitanske tilstander? Tusenvis av tonn søppel fløt i gatene

Komplisert

Den første uken med ny leverandør har vært tøff i hele Oslo. Før helgen var det 1300 ubehandlede klager på manglende avfallstømming, skriver Aftenposten. Mandag morgen var dette redusert til 250, ifølge avisen. Kommunen skylder på oppstartsvansker.

– Tidlig i en oppstartsfase vil det være små og store innkjøringsproblemer. Våre erfaringer fra tidligere kontraktskifter er at det tar 4–6 uker før avfallsinnsamlingen går som normalt. Når det er sagt vil avfallsinnhentingen gå bedre for hver dag som går, ettersom rutinene og rutene får satt seg, skriver kommunikasjonsdirektør Dalen til VG.

Ps. Fredag skriver Aftenposten at søppelet blir hentet søndag 16. oktober.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder