SOMMER OG SOL!: Sørøst-Norge kan stråle om kapp med sola og varmen i langhelgen. Foto: Hallgeir Vågenes VG

Langhelgværet: Vinterferie i nord, sommerferie i sør

Atter en gang kan Østlandet smykke seg med kjempevær i langhelgen. I Nord-Norge har snøen allerede lagt seg.

Publisert:

– Jeg skjønner at folk kan bli litt skuffet på en dag som denne, når de har forberedt seg på knallvær i dag, sier meteorolog ved Meteorologisk institutt, Rafael Løvdahl.

Med en litt skyete torsdag på Østlandet, er været nemlig foreløpig ikke så bra som lovet. Denne delen av landet har likevel lite å klage over sammenlignet med Nord-Norge. Der er temperaturen rundt 0. og snøen ligger fremdeles. Slik skal det også fortsette.

Visste du det? Derfor feirer vi Kristi himmelfartsdag

Noen steder kan snuse på 30-tallet

– Det er store temperaturforskjeller denne langhelgen. Med snakk om rundt 0 i nord og opp mot 30 grader i Sør-Norge blir det kontrastfylt, sier Løvdahl.

For enkelte deler av Sør-Norge kan faktisk klatre nesten opp mot 30-tallet i løpet av fredag eller lørdag.

– Noen basestasjoner i indre strøk, som for eksempel deler av Telemark og Buskerud, kan snuse på opp mot 30 grader en eller annen gang i løpet av helgen, forteller Løvdahl.

Og stort verre blir det ikke for resten av Sørøst-Norge; flere av basestasjonene kommer til å få 25 grader, og vel så det. Men mens den sørlige delen av landet får kost seg, er det både atskillig kaldere, og en god del mer nedbør, i det øyeblikket du havner nord for Møre og Romsdal.

– Når du har så store temperaturforskjeller mellom nord og sør, har du en sone midt imellom med et skille mellom den varme og kalde lufta. Der ligger Trøndelag og Møre og Romsdal, og dermed får de en del nedbør. Men det blir litt bedre i løpet av lørdagen, forsikrer Løvdahl.

IKKE HELT DET SAMME: ... mens man i Nord-Norge må nøye seg med at kvikksølvet ikke kryper fullt så langt opp på gradestokken. Her fra Gratangsfjellet i Troms. Foto: STATENS VEGVESEN

Lyst på flere langhelger? Dette er de ekstra fridagene i 2017

Obs-varsel i nord - på grunn av sludd

Jobber vi oss enda lengre oppover, er vinteren enda nærmere. I Nord-Norge ligger snøen allerede, og det ser ikke ut til å endre seg på en stund.

– Til forskjell fra overskriftene om badetemperaturer i sør, er det obs-varsel i Nord-Norge på grunn av sludd og snøbyger, som gir vanskelige kjøreforhold, forteller Løvdahl.

Han kan til og med melde om det han omtaler som «vinteraktig» vær i Finnmark, hvor snøen ligger som et sedvanlig teppe i store deler av fylket.

– Jeg har sett noen vinterlige bilder og snø i nord, forteller Løvdahl.

Skulle det fremdeles være uklart, så er det altså åpent for ski- og badeferie på hver sin kant av landet – denne helgen.

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder