IMOT: Bare Fremskrittspartiet og SV holdt seg utenfor da et bredt flertall på Stortinget i juni vedtok at Norge skal ta imot 8000 kvoteflyktninger fra Syria de neste tre årene.

IMOT: Bare Fremskrittspartiet og SV holdt seg utenfor da et bredt flertall på Stortinget i juni vedtok at Norge skal ta imot 8000 kvoteflyktninger fra Syria de neste tre årene. Foto:Terje Pedersen,NTB scanpix

Siv Jensen ber kommunene sabotere Syria-avtalen

Frp-leder Siv Jensen oppfordrer kommunene til å si nei til å bosette flyktninger fra Syria. Ap-leder Jonas Gahr Støre ber statsminister Erna Solberg rydde opp.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Ingen skal føle seg presset. Si klart nei i alle landets kommuner til å ta imot flere flyktninger, sa Jensen da hun talte under Frps valgkampåpning i Ålesund lørdag, melder TV 2.

Utspillet kommer etter at et bredt flertall på Stortinget i juni vedtok at Norge skal ta imot 8.000 kvoteflyktninger fra Syria de neste tre årene. Avtalen ble inngått mellom alle de politiske partiene på Stortinget unntatt Fremskrittspartiet og SV.

Les også: Hemmelig Frp-notat: Ville si ja til 7500 Syria-flyktninger

– Ren sabotasje

– Det er opp til kommunene å gjennomføre dette. Mange har uttrykt at dette er en utfordring. Jo flere kommuner som sier nei til å bosette, jo større mulighet er det for at denne avtalen ikke kan gjennomføres, sier Siv Jensen til TV 2.

Frp-lederen ber dermed kommunene om å motarbeide en avtale som regjeringspartner Høyre har stilt seg bak. Utspillet får SV-leder Audun Lysbakken til å reagere.

Les også: Syria-krangelen: Disse byene sier ja til flere flyktninger

– Dette er ren sabotasje av deres egen statsminister. Høyre har stilt seg bak avtalen og har lovet at regjeringen skal gjennomføre den. Her undergraver Jensen autoriteten til Erna Solberg, sier Lysbakken til Dagbladet.

Også Ap-leder Jonas Gahr Støre reagerer.

– Utspillet er en påminnelse om den spagaten Frp står i. På den ene siden sitter partiet i regjering og skal lojalt gjennomføre Stortingets vedtak. På den annen side oppfordrer de aktivt til at vedtaket ikke skal gjennomføres, sier Støre til NTB.

Han mener utspillet gjør at det kan stilles spørsmål ved gjennomføringsevnen til regjeringen.

– Når Jensen oppfordrer til å motarbeide politikken regjeringen skal føre, er dette noe Solberg bør rydde opp i, sier Støre.

Solberg har uttalt til NTB at Frp må få argumentere for det som er partiets politikk i kommunene.

Svarer på flyktningbrev

I Syria-avtalen heter det at Norge skal ta imot 2000 syriske flyktninger i år, 3000 i 2016 og 3000 i 2017.

Les også: Disse landene tar imot flest flyktninger

Inkluderingsminister Solveig Horne (Frp) sendte i april et brev til alle landets kommuner for å kartlegge hvor mange ekstra flyktninger de kan ta imot i år og neste år.

Per 4. august hadde kommunene svart at de kan ta imot 2.357 ekstra flyktninger i 2015 og 1.913 i 2016, ifølge Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet.

Les også: Frp-kommuner sier nei til Syria-avstemning

Kommunene frist til å svare var opprinnelig i slutten av mai, men fristen har blitt forlenget. Fortsatt har ikke alle kommuner svart.

Minst 40 døde i Middelhavet

Avtalen om Syria-flyktningene kom på plass etter at flyktningkatastrofen i Middelhavet bare har økt i omfang de siste månedene. Lørdag ettermiddag kom meldingen om at minst 40 migranter døde etter at en båt full av flyktninger sank i Middelhavet.

«Operasjon i gang. Mange migranter er reddet. Minst 40 døde», skriver den italienske marinen på Twitter.

Les også: Dobbelt så mange båt- flyktninger har druknet

Ifølge nyhetsbyrået Ansa var det mellom 300 og 400 mennesker om bord i båten som gikk ned utenfor kysten av Libya.

De som døde, ser ut til å ha blitt kvalt mens de oppholdt seg i båtens lasterom, skriver Corriere della Sera.

Les også: Fem menn siktet for drap på 200 flyktninger

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder