PATRULJERTE: Her går medlemmer av Soldiers of Odin i Tønsberg natt til søndag. Foto: DENNIS RAVNDAL , VG

Her patruljerer «Soldiers of Odin» for første gang i Norge

TØNSBERG (VG) Gruppen sier selv at de kun ønsker å gjøre gatene trygge for alle. I Tønsberg ble de møtt med motstand fra politikere og «ekte» vikinger.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Fra klokken 23.00 lørdag til litt over 02.00 trasket talsmann Ronny Alte og 13 andre svartkledde menn og kvinner småhutrende gjennom Tønsbergs gater. Ikledd svarte hettegensere med vikinghjelm og norsk flagg på ryggen, var de godt synlige i bybildet.

Tidligere på kvelden hadde SV-politiker Olav Sannes Vika invitert til kaffeslabberas på torget i byen, der rundt 60 mennesker møtte opp. Blant dem medlemmer i stiftelsen Osebergskipets venner, som i full viking-mundur ville markere motstand mot at norrøne symboler ble tatt til inntekt for innvandringsmotstand.

Les også: Derfor bruker Pediga «norsk» flagg

– Innvandring ute av kontroll

Den kjente muslimske konvertitten Yousef Bartho Assidiq, som selv er fra Nøtterøy

VAR MED: Yousef Bartho Assidiq gikk sammen med Soldiers of Odin i Tønsberg. Bildet er tatt i en annen sammenheng. Foto: Terje Pedersen , NTB scanpix

utenfor Tønsberg, hadde også bestemt seg for å gå sammen med Odins soldater. Han jobber mot ekstremisme og radikalisering, og ville møte dem som en del av et dialogprosjekt.

Før han møtte resten av gruppen, ville Alte gå oppom motstanderne på torget. Der sto han alene foran menneskemengden for å forsvare prosjektet.

– Vi bryr oss hverken om religion eller hudfarge. Vi vil bare at det skal være trygt i byen, sa Alte.

Januar 2015: Varslet marsjer mot «muslimsk innvandring og islamsk påvirkning»

– Men hvorfor nå? Hvorfor trenger Tønsberg dere her? spurte en kvinne som hadde møtt frem.

– Mener ikke du at innvandringen til Norge er kommet ut av kontroll? Ser du ikke at ulovlige innvandrere begår kriminalitet, at de selger narkotika og tafser på norske damer, svarte Alte.

– Da må du få utvist svenskene, ropte en godt voksen mann, til spredt latter fra folkemengden.

Tyskland: Brukte vannkanoner og tåregass mot Pegida-demonstranter

ARGUMENTERTE: Ronny Alte forsøkte å forsvare hvorfor Soldiers of Odin skulle patruljere i byen, men fikk ikke gehør hos motaksjonistene fra SV og flere andre partier fra bystyret i Tønsberg. Foto: , DENNIS RAVNDAL, VG

Kjente høyreekstreme

SV-politiker Olav Sannes Vika anklaget Alte for å være en del av et høyreekstremt miljø, og sa at de ikke var ønsket i byen.

– I Tønsberg har vi ikke noe stort problem med overfallsvoldtekter og narkotikakriminalitet i sentrum i helgene. Vi ønsker ikke at dere skal patruljere her. Vi vil ikke ha dere i byen vår, sa han.

– Dette gidder jeg ikke. Det er ikke noe vits å stå her hvis dere ikke vil diskutere på en ordentlig måte. Og det er ikke sikkert at vi ønsker dere i våre gater heller, sa Alte, før han forsvant ned for å møte resten av gruppen.

Les også: TV2s reporter kalt «muslimjævel» på direkten

De hadde kommet fra både Drammen og resten av Vestfold for å patruljere byen. De fleste var ikledd svarte hettegensere med merket på ryggen. Blant dem var et par kjente skikkelser fra den ekstreme høyresiden, som også er tidligere straffedømt, ifølge Tønsbergs Blad. Det mener Alte er grovt urettferdig av media å skrive om.

– Det synes jeg du skal droppe. Det har ikke noe med saken å gjøre. De har gjort opp for seg, og vil gjøre et positivt bidrag i byen. Dessuten ser de ofte problemer på en annen måte siden de selv har opplevd det, sier Alte.

Les også: Hagen kjempet for å få Pegida-Hermansen tilbake i klasserommet

Ekstra politimannskaper

Politiet hadde også kalt inn ekstra mannskaper lørdag. Både fordi Soldiers of Odin skulle ut i byen, og fordi det gikk rykter om at aksjonister fra Oslo hadde tenkt å komme til Tønsberg for å konfrontere dem.

– Ok, folkens! Hør etter. Jeg har snakket med politiet. Hvis noen kommer for å konfrontere oss, skal vi trekke oss tilbake og ringe politiet. Da kommer de og tauer dem, ikke oss, sa Alte, etter at han hadde snakket med innsatsleder Dag Jølstad i Vestfold politidistrikt.

Et par av gruppens medlemmer gjorde det klart at de kom til å slå tilbake dersom de ble angrepet.

2015: Pegida-Hermansen stenger butikken etter «nazisvin»-hærverk

– Hvis SOS Rasisme kommer, har jeg tenkt å forsvare meg. Da tar jeg det som trening, sier en av mennene til VG. Han er kjent fra det høyreekstreme miljøet, og hadde tatt på seg en lue med påskriften «totenkopf».

– Jeg tok den på meg fordi jeg ikke ville være kald på hodet. Vil du låne den, gliste han til VGs lueløse journalist.

UT I BYEN: De aller fleste av «soldatene» hadde logoen med vikinghjelm og norsk flagg på ryggen. Foto: , DENNIS RAVNDAL, VG

Ingen dramatikk

Resten av kvelden og natten forløp uten noen dramatikk. Odins soldater trasket gjennom de kalde gatene, mens de småpratet med natteravner og fulle natteranglere.

– Dere er her for å passe på? Bra, det har kommet altfor mange j**** innvandrere, sa en beruset dame.

VGTV: – Vi blir kalt alt mulig dritt

Andre ba dem klart og tydelig om å komme seg hjem, og at de ikke var ønsket i byen. Yousef Assidiq, med sin enslige hvite og røde duskelue blant de svarte luene, holdt seg mest rundt Ronny Alte.

– Jeg tror på at du har gode hensikter, Ronny. Men når dere velger navnet Soldiers of Odin, som kommer fra en høyreekstrem gruppering i Finland, skaper dere bare trøbbel for dere selv.

– Det ville fått negativ oppmerksomhet uansett hva de hadde kalt det, svarte Alte.

– Dessuten jobber vi litt på samme måten, du og jeg. Vi sørger for å moderere de som er på ytterkantene og få dem inn på et annet løp. Gjøre noe nyttig, fortsatte han.

Les også: Finske myndigheter bekymret over Odins soldater

Det overbeviste ikke Assidiq. Han understreker at han aldri følte seg utrygg der han gikk sammen med dem, men at det hadde føltes helt annerledes dersom han hadde møtt et titall uniformerte menn når han hadde gått alene.

– Det virker som de oppriktig ønsker å gjøre byen trygg, men de skaper konflikt med navnet og symbolikken. De hadde utrettet mer dersom de hadde gått som natteravner. Jeg tror ikke de skaper noe trygghet, sier han.

Leder for ordensseksjonen ved politistasjonen, Frank Gran, hadde sørget for ekstra mannskaper i sentrum.

– Det er ene og alene politiets oppgave å håndheve ro og orden, men går de rundt i sentrum og oppfører seg ordentlig, skal de selvsagt få være i fred. Vi forholder oss heller ikke til at det er tidligere straffedømte blant dem. Har man sonet straffen sin, har man gjort opp for seg, sier han.

Les også: Anti-muslimer ble møtt med motdemonstrasjoner fra Blitz i Oslo

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder