FARVEL, SNØ? Klimaforsker Hans Olav Hygen tror snøen på østlandet om 30-50 år vil bli mer et fenomen, enn en normalitet. Aldri har januar vært varmere i Oslo enn årets ti første dager. Foto: Bjørn Thunæs, VG

«Brennhet» januarrekord i Oslo: - Snø kan bli et fenomen

(VG Nett) Januar er så langt varmere enn noen gang. Frem mot 2050 vil den østlandske vinteren ikke lenger kjennetegnes av snø - men mildvær, tror klimaforsker.

  • Morten Øverbye
  • Jarle Fredagsvik
ARTIKKELEN ER OVER 14 ÅR GAMMEL

- Jeg kan ikke forvente at det blir godt skiføre på Lørenskog lenger. Vinteren har blitt mer ustabil, sier klimaforskeren ved Meteorologisk institutt til VG Nett.

- Hva vil skje med snøen på lengre sikt?

- Snøen vil mest sannsynlig bli et fenomen i lavere strøk på Østlandet. Vi vil se mer variasjon som følge av klimaendringer de neste 50 årene. Sannsynligvis må en komme seg opp i høyden for å gå på ski.

- Østlandet får vestlandsvinter?

- Ja, den vil bli mildere og våtere, ikke ulik den vinteren de har på Vestlandet allerede i dag, sier klimaforskeren.

HAR DU BILDER AV VÅRTEGN ELLER STORM, SEND BILDENE TIL2200@vg.noELLER PÅ MMS TIL 2200Heteste måling

En kjapp kikk på oversikten for snitt-temperaturen på Østlandet bekrefter trenden klimaforskere over hele verden registrerer: Opphetingen av jordkloden går med aksellererende fart.

- Dette er den varmeste starten på januar vi har hatt i Oslo siden målingene startet i 1938, sier Hygen.

De siste ti dagene har gitt en snitt på 3,1 grader celsius, rekorden fra 1983 lød på 1,9.

Også flyplassene i Kristiansand og Stavanger har sett nye varmerekorder i januar 2005.

Rekord fra 1989

- Hvis dette været fortsetter utover måneden, kan det bli rekord. Men vi skal huske at det ved de gamle rekordene refererer seg til januar 1989, og da var det svært varmt. Jeg tror det skal mye til at vi slår den rekorden, sier meteorolog Roar Hansen ved Storm Weather Center til VG Nett.

I januar 1989 var middeltemperaturen 8 grader over normalen. I normale år er temperaturen i gjennomsnitt minus 4 grader i januar, men i 1989 var den målt over 4 plussgrader.

(Se tabellen under denne artikkelen for rekordene.)
- Men at denne måneden blir blant de varmeste januarmånedene de siste hundre årene, tror jeg nok, sier Hansen.

Tidlig vår

Vakthavende meteorolog John Smiths ved Meteorologisk institutt sier at Sunndalsøra i år har hatt varmerekorden i januar med temperatur på 13,7 plussgrader. Der er maksimumstemperaturen tidligere januarmåneder målt til over 18 grader.

VÅRTEGN: Klosterklokkene er et sikkert vårtegn som ble sett på Halsnøy i Sunnhordland 11. januar 2005. Foto: Kurt Henriksen

Likevel er temperaturen så mild de første vårtegnene har gjort seg gjeldende på vestlandet. På Halsnøy i Sunnhordland blomstret i dag årets første klosterklokker.

- Det er nok litt for tidlig for våren ennå, men det overrasker meg ikke at slike tilfeller forekommer, sier Hygen.

PS! Ifølge meteorologene vil mildværet fortsette onsdag og torsdag, før det blir kaldere igjen fredag og lørdag. Fra søndag kan ny varmluft komme inn over Norge.

NYE REKORDER: Verken Oslo, Kristiansand eller Stavanger har opplevd en så mild januar som 2005 har bydd på. I hvert fall ikke siden meteorologisk institutt startet sine målinger. Foto: VG Nett

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder