BUKLANDET: Widerøe-flyet hadde problemer med høyre hjul under landingen i Hammerfest i går. Foto: Svein Egil Hansen

Widerøe strammer inn etter ulykken i går: - Strengest vindbegrensning i landet på Hammerfest lufthavn

(VG Nett) I dag har Hammerfest lufthavn fått de strengeste vindbegrensningene for kortbaneflyplasser i landet etter at et av Widerøes fly brakk av et hjul under landing i går.

Tone Libråten
ARTIKKELEN ER OVER 14 ÅR GAMMEL

Samtidig som selskapet venter på resultatene av den interne granskningen etter hendelsen, har flygesjef Bjørn Sælensminde i Widerøe i dag innført nye strakstiltak umiddelbart.

Hammerfest lufthavn er fortsatt stengt etter ulykken i går, men når flyplassen åpner for trafikk igjen, er det helt andre regler som gjelder.

- Vindbegrensningene vi har innført ved landing på Hammerfest lufthavn i dag, er vesentlig strengere enn ved noen annen kortbaneflyplass i landet, sier Siw Sandvik, informasjonssjef i Widerøe, til VG Nett.

Begrensninger

Flyselskapet begrunner de nye vindbegrensningene i Hammerfest med at dette skal redusere risikoen for at ulykker som gårsdagens, skal skje igjen.

Konsekvensen vil bli færre avganger i perioder med mye vind.

- Dette vil merkes spesielt godt om vinteren når vindforholdene er kraftigere, sier Sandvik.

Intern granskning

Kapteinen om bord i ulykkesflyet i går, ville avbryte landingen like før hjulene traff bakken på grunn av en plutselig endring i vindretningen. Et kraftig vindkast smalt flyet i bakken istedenfor.

- Hendelsen i går skyldes maks uflaks. Dette vil ikke få noen følger for kapteinen, men han er tatt ut av tjeneste mens den interne granskningen pågår. Dette er vanlig praksis, påpeker Sandvik.

Bedre varsling

Widerøe investerer også i nytt vindvarslingsutstyr. Universitetet i Trondheim har utviklet et helt nytt vindvarslingssystem, som Widerøe tar initiativet til å få fremskyndet installasjonen av på Hammerfest lufthavn.

Widerøe er Nordens største regionale flyselskap med 1,8 millioner passasjerer. Hammerfest er den kortbaneflyplassen Widerøe bruker mest, med opp til 10 daglige avganger.

LANDET HARDT: Understellet ga etter da et vindkast blåste flyet i bakken like etter at kapteinen hadde bestemt seg for å avbryte landingen. Foto: Magnus Knutsen Bjørke

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder