FAKKELTOG: I midten av oktober var flere hundre demonstranter samlet foran Stortinget med fakler for å kreve at de 130 enslige mindreårige får bli. Foto: Oda Leraan Skjetne VG

SV foreslår akutt stans i returene til Afghanistan

SV advarer om at alle de afghanske ungdommene vil være ute av Norge innen Stortinget finner ut om returene skal stoppes.

Artikkelen er over to år gammel

Derfor foreslår de en akutt stans i Afghanistan-returene.

Stortingsgruppen til Sosialistisk Venstreparti har i ettermiddag hatt møte – og har nå stilt seg bak et nytt forslag for å få stoppet Afghanistan-returene.

– Regjeringen har ikke villet legge frem noe fakta eller dokumentasjon på at det er trygt å sende noen dit. Det kommer rapport på rapport som sier det blir farligere og farligere, sier Karin Andersen (SV) til VG.

Senest på mandag ble en 18-åring tvangsutsendt til Afghanistan, opplyser politiet til VG. Totalt i oktober har de sendt ut seks 18-åringer. Og flere og flere fyller 18 år utover høsten.

Enkelt forklart – dette er saken:

• I løpet av høsten fyller hele 130 enslige mindreårige asylsøkere 18 år – og da har UDI vedtatt at de må ut. De blir kalt «oktoberbarna».

• SV har foreslått en stans i returene helt til sikkerheten i Afghanistan er avklart. Men det tar tid, fordi saken må gjennom en tidkrevende behandling i Stortinget.

• Derfor vil SV fremme et nytt forslag som kjøres rett til votering. Der krever de akutt stans i Afghanistan-returene.

– Hvis det blir flertall må regjeringen iverksette det umiddelbart, sier Andersen (SV)

– Hvis vi ikke får på plass en midlertidig stopp nå raskt, vil vi risikere at de som burde få bli, fordi sikkerhetssituasjonen tilsier at det ikke er trygt å bli returnert, enten har flyktet videre eller sendt tilbake, sier Andersen til VG.

Disse oktoberbarna flyktet fra Norge før 18-årsdagen:

– Det er veldig uvanlig å fremme et slikt forslag?

– Ja, men dette er en veldig uvanlig situasjon. Det er veldig dramatisk for asylsøkerne som risikerer å bli tvangsreturnert til Kabul, som regjeringen nekter å dokumentere hvordan de vet at det er trygt nok, sier Andersen til VG.

Tar tid å foreslå endringer

Ap vil også kreve at utenriksministeren skal redegjøre for sikkerhetssituasjonen i Afghanistan – men får ikke fremmet det forslaget før neste tirsdag på grunn av møtefri.

VG er kjent med at det er planlagt uttransporter av flere oktoberbarn til Afghanistan før den tid.

I Ap er det nå et gryende asylopprør på grunn av behandlingen av enslige mindreårige fra Afghanistan.

– Tidligere utenriks- og forsvarsminister Bjørn Tore Godal har også vært ute og bedt om returstans nå. Han har greie på det. Jeg håper tidligere utenriksminister Støre også kan bruke sin kompetanse og sine kontakter til å også se at det er nødvendig med en returstans nå, sier Karin Andersen.

– Landinfo har gode skussmål

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug er ikke enig.

– Karin Andersen fra SV vet meget godt at det er det uavhengige fagorganet Landinfo som henter inn generell informasjon om landsituasjonen og utlendingsmyndighetene (UDI og UNE) som avgjør hver enkelt asylsak basert landinformasjonen og individuelle fakta og vurderinger. Et område kan være trygt for en person mens det er utrygt for andre. Det er ikke vi politikerne som sitter og peker ut hvilket område som er trygt og ikke, det må vi selvsagt overlate til de beste fagpersonene. Landinfo har gode skussmål internasjonalt og gjør en god jobb for å skaffe best mulig informasjon fra en rekke kilder, sier Listhaug til VG.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder