BER OM GREP: AUF-leder Martin Henriksen (til høyre), her avbildet da han tok imot statsminister Jens Stoltenberg på AUFs landsmøte fredag. Foto: Heiko Junge/Scanpix

AUF vil ha tøft løp mot høyresiden: Krever rødere Jens

AUF-leder Martin Henriksen ber Jens Stoltenberg bruke finanskrisen og bli tøffere mot høyresiden - og å bryte skatteløftet.

ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL

Ap og de rødgrønne kan vinne valget - men da må disse kravene innfris, mener AUF-leder Martin Henriksen, som i går tok imot Stoltenberg på AUFs landsmøte i Oslo.

- Grip sjansen finanskrisen har gitt venstresiden

- Det er fint å vise samlende lederskap i krisetider, men vi kan ikke la Høyre og Frp slippe unna. Vi må utnytte denne situasjonen politisk, og vise forskjellene mellom partiene, sier Henriksen.

Han etterlyser også engasjement for unge midt oppi krisen.

- De unge er taperne både når det er vanskelig på boligmarkedet og på arbeidsmarkedet, påpeker han.

- Bryt skatteløftet

Regjeringen lovte før valget i 2005 at de ikke skulle gå ut over skattenivået fra 2004. Dette er et av løftene regjeringen har holdt. Jens Stoltenberg gikk i VG før sommeren langt i å avlyse skatteøkninger også i neste periode. Dumt, mener Henriksen.

- Vi må ikke binde oss til masten ved å love at skattene ikke skal økes, sier han.

- Bygg boliger for ungdom

Ap og regjeringen har ikke gjort nok for å få på plass en sosial boligbygging, mener AUF, som blant annet krever flere ungdomsboliger, økte rammer for Husbanken og krav til etablererboliger i nye prosjekter.

- Ta tilbake skoledebatten

- Ap må definere hva kvalitet i skolen er, for det handler om mer enn testresultater. Og vi må konfrontere høyrepartiene med deres egne ytterliggående forslag, som differensierte lærerlønninger, inndeling av klasser etter faglig dyktighet, karakterer til 10-åringer og privatisering, sier Henriksen.

- Bli tøffere i klimapolitikken

- Regjeringen må gjøre mye mer for fornybar energi, og så må den sette foten ned for oljeindustrien. De har aldri fått nei noen gang - det bør de få nå, sier Henriksen, som særlig er opptatt av varig vern av områdene utenfor Lofoten.

- Velg helrødt - uansett

Ap-ledelsen må droppe alle planer om å flørte med sentrum. Skal Ap vinne valget, er det de egne kjernevelgerne som må mobiliseres, mener AUF-lederen.

Og det rødgrønne regjeringsprosjektet har vært så vellykket at man bør vurdere å gå videre med det - selv om de tre partiene mister sitt flertall, sier han.

- Det er et politisk prosjekt som vi må satse på i en eller annen form uansett, sier Henriksen, som ikke utelukker at det også kan skje i en rødgrønn mindretallsregjering.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder