KORTERE TID: Høyres Jan Tore Sanner vil redusere tiden fastlegen kan sykemelde pasienter. Foto: Scanpix
KORTERE TID: Høyres Jan Tore Sanner vil redusere tiden fastlegen kan sykemelde pasienter. Foto: Scanpix

Håper Venstres landsmøte er enig med Sponheim

INNENRIKS

Høyres finanspolitiske talsmann, Jan Tore Sanner, håper Venstres landsmøte vil komme fram til et EU-ja i likhet med partiets leder Lars Sponheim.

Publisert: Oppdatert: 24.04.09 17:58

- Venstre vil da være det første partiet som snur fra nei til ja i EU-spørsmålet. Det kan bety at EU-saken kommer opp igjen i neste stortingsvalgperiode, sier Sanner, som ser positivt på Sponheims EU-dreining.

Sanner er forundret over at Sponheim knytter et norsk EU-medlemskap opp tyrkisk EU-medlemskap og EUs rolle som brubygger mellom Europa og den islamske verden.

Les også:Honnør til Sponheim fra Europabevegelsen

- Et norsk medlemskap må ta utgangspunkt i norske interesser, og ikke hva andre land måtte velge, sier Sanner til NTB.

Sanner sier at EØS-avtalen har et demokratisk underskudd fordi Norge må godta alt EU vedtar uten å ha noen innflytelse i organisasjonen. For å rette opp dette demokratiske underskuddet, må Norge bli EU-medlem, mener han.

- Sponheims ja gjør ikke Venstre til et EU-parti

De som hadde forhåpninger om at Sponheims utydelige EU-ja gjør Venstre til et ja-parti, må være skuffet, mener FrPs nestformann, Per Sandberg.

- Sponheim sa jo i realiteten ingen ting, annet enn at han sannsynligvis vil stemme ja til EU, i neste runde. Kanskje en gang om ti år, lenge etter at Sponheim er gått av som partileder, sier Sandberg.

- Jeg tolket også Sponheim dit hen at han tok forbehold, han så for seg EU som et stort fredskonsept, knyttet opp mot den muslimske verden, og at Tyrkias eventuelle medlemskap nærmest var avgjørende for hans ja-standpunkt, sier Sandberg.

- Venstres medlemmer er fortsatt fristilt, og partiet vil ikke være et ja-parti etter dette, sier FrPs 1. nestformann.

SV: - Sponheims parti er lille-Høyre

Venstre-leder Lars Sponheim bringer partiet sitt et langt skritt mot høyre med talen og sitt tvilende ja til EU. Det mener SV, som tror Venstre nå ligger an til å bli et ja-parti.

- Det er i de store sakene veldig liten forskjell på det store Høyre og det lille Høyre, som er Sponheims parti, sier SVs nestleder Audun Lysbakken.

Han tror ikke Sponheims ja til EU vil få stor betydning fro EU-saken.

- Nei, det har aldri vært Venstre som har vært drivkraften på nei-siden. Det er de tradisjonelle nei-partiene som fortsatt må gjøre innsatsen på nei-siden, sier Lysbakken til NTB.

Han peker på at alle meningsmålinger viser et klart nei-flertall, og at Sponheims synspunkt derfor er i utakt med folkemeningen her i landet.

Nybakk: - Hyggelig med Sponheim-ja

EU-tilhenger Marit Nybakk (Ap) er ikke overrasket over Lars Sponheims nølende ja til EU, men hun syns det er hyggelig og interessant.

- Det skal bli spennende å se hvordan dette kan påvirke, for Sponheim er en sterk politisk personlighet, sier Nybakk til NTB.

Hun mener Venstre har vært på vei lenge i EU-spørsmålet, og særlig Unge Venstre.

- Dette vil bety noe for folk som selv tviler. Hvis Venstre tar et klart standpunkt, kan det også bety at vi får en større Europa-debatt her i Norge, sier Nybakk til NTB.

Hun påpeker at vi trenger en debatt om Norges forhold til Europa, uavhengig av en egen medlemskapsdebatt. Det kan ble lenge til vi får en egen EU-debatt igjen, tror hun.

- Så lenge alle regjeringsalternativer for øyeblikket har en innebygget selvmordsklausul om dette, er det vanskelig å se for seg en ny debatt, sier Nybakk.

Her kan du lese mer om