ENIGHET: Statsminister Jens Stoltenberg sier det er enig het i regjeringen om at en boikott av åpningsermonien under OL er uaktuelt. Foto: Kristian Helgesen

Stoltenberg høster storm for OL-uttalelse

- Utrolig klønete og dumt! Slik reagerer en samlet opposisjon på at statsminister Jens Stoltenberg (Ap) utelukker en norsk protest i forbindelse med åpningen av sommer-OL i Beijing.

ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL

Høyres leder Erna Solberg mener statsministeren er i utakt med folket. Venstre-leder Lars Sponheim betegner uttalelsen som «håpløs». KrF-leder Dagfinn Høybråten sier saken er pinlig for Norge, mens Frp-formann Siv Jensen sier Stoltenberg undergraver arbeidet med å få Kina til å respektere menneskerettighetene.

Partier, både i regjering og opposisjon, en rekke store organisasjoner, stortingspresident Thorbjørn Jagland og tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik har alle reagert på hvordan statsministeren formulerte seg om OL-boikott mens han var på NATO-toppmøtet i Bucuresti.

Statsministeren sa at det overhodet ikke har vært noe tema i regjeringen å boikotte verken OL eller åpningsseremonien. Regjeringen har ingen planer om dette, fastslo han.

Uklokt

- Det var uhyre dumt og uhyre uklokt. Vi må holde døren åpen for politiske markeringer i forbindelse med åpningsseremonien, dersom ikke Kina gjør noe med sin politikk overfor menneskerettigheter, sier Solberg til NTB.

Hun mener Stoltenberg med full ryggdekning i det norske samfunnet kunne ha konfrontert kinesiske myndigheter med kritikk for brudd på menneskerettighetene, både overfor egne borgere og overfor Tibet.

- I stedet sier han at dette ikke kommer på tale. Det er et utrolig dumt budskap. Statsministeren skulle brukt anledningen til å si klart fra at Norge forventer en annen oppførsel, sier Solberg.

Høybråten mener at Norge heller enn å lukke døren for en mulig politisk markering burde gå i spissen for en multinasjonal protestaksjon.

- På en rekke områder ønsker Norge å være et foregangsland. Men når det kommer til OL-protester og menneskerettigheter, da skal vi stille bakerst og holde munn. Norge skulle gått på offensiven, og trusselen skulle være at landene uteblir fra åpningsseremonien, sier Høybråten til NTB.

Undergraver

Siv Jensen har heller ikke noe godt å si om Stoltenbergs valg av ord da han skulle kommentere regjeringens holdning til uteblivelse og boikott.

- Han undergraver et samlet norsk press. Vi hadde stått mye sterkere om vi hadde klart å snakke med én tunge i dette landet, for så å søke sammen med andre for en felles protest, sier Jensen.

Hun mener at det i hvert fall ikke har noen effekt når norske standpunkter spriker i alle retninger.

- Det foregår ting i Kina og i Tibet som er helt uholdbare. Og selvsagt må et arrangement som OL brukes som en mulighet til å utøve press, sier hun.

Høybråten mener torsdag var en dårlig dag for Norge.

- Kombinasjonen av uttalelsene til Stoltenberg og IOC-medlem Gerhard Heiberg gjør dette til en pinlig sak for landet, sier KrF-lederen.

Venstres leder Lars Sponheim synes saken smaker av dårlig politisk håndverk.

- En håpløs uttalelse fra Stoltenberg. Og det nettopp i den fasen da politisk press kan skape et klima for dialog og bedre respekt for menneskerettighetene i Kina. Regjeringen må ha en løpende vurdering og ikke låse seg til noe standpunkt, sier Sponheim til NTB.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder