SENSURERT: Russetoget i Narvik ble sensurert av politiet og måtte fjerne en parole som parodierte alt bråket rundt fakkelstafetten i forbindelse OL i Beijing. Foto: Morten Framvik

Russen i Narvik sensurert av politiet

Ekspert: - Dette kan de ikke gjøre

(VG Nett) Parolen «Nei til OL, ja til ØL» i russetoget ble for mye for kinesiske tilskuere i Narvik 17. mai, som truet med aksjoner mot toget hvis den ikke ble fjernet.

  • Sun Iren Bjørnås
ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL

Dermed sensurerte politiet Narvikrussens åpningsparole, som skulle være en parodi på den mye omtalte og turbulente fakkelstafetten for høstens olympiske leker i Beijing.

- Planen var at en skulle springe først i toget med en fakkel, og at andre skulle løpe rundt og forsøke å slukke den. Dette var en idé som alle synes var morsom og jeg fikk mange gode tilbakemeldinger i forkant, sier Marie Røsberg (18), russetogsjef ved Frydenlund videregående skole, til VG Nett.

ERGERLIG: Russetogsjef i Narvik, Marie Røsberg (18). Foto: Privat

Hun forteller at like før russetoget skulle starte kl.18 på nasjonaldagen, grep politiet inn og ga beskjed om at parolen måtte fjernes.

Årsaken var at en gruppe kinesiske studenter reagerte på OL-fakkel-parolen, og truet med aksjoner for å stanse russetoget.

Kunne blitt avlyst

- Jeg sto oppå russebilen vår litt lenger bak i toget da jeg så dem komme sammen med politiet. Politiet ga beskjed om at det kom til å bli mye bråk og at russetoget kunne bli avlyst om vi ikke fjernet plakaten, forteller Røsberg.

Hun besluttet dermed å etterkomme politiets anmodning og både fakkelen, brannslukkingsutstyret og plakaten ble tatt ut av toget, før Narvikrussen endelig kunne starte årets russetog, 40 minutter forsinket.

SAMLESIDE:Alt om årets russefeiring

- Politiet kan ikke sensurere

Ekspert på ytringsfrihet, Kyrre Eggen sier til VG Nett at politiet i Narvik ikke kan sensurere et russetog på denne måten.

- Det har de rett og slett ikke hjemmel til å gjøre. De har ikke grunnlag for at politiet kan si at de avlyser et russetog, sier han.

KAN IKKE SENSURERE: Ekspert på ytringsfrihet, Kyrre Eggenm, sier at politiet i Narvik ikke har hjemmel til å sensurere et russetog på denne måten. Foto: Wiersholm

Eggen er advokat i firmaet Wiersholm og har doktorgrad i ytringsfrihet.

Ifølge Eggen kan politiet bare gripe inn hvis det er fare for ordensforstyrrelser og opptøyer, og selv da skal det være høy terskel for at politiet kan gå inn i situasjonen.

- Her er det helt åpenbart at det ikke er snakk om noe slikt, men bare relativt uskyldige ytringer, som også spiller på en aktuell hendelse, sier Eggen.

Han sier at politiet ikke kan stanse et russetog bare fordi noen er uenige i parolene.

- Hvis russen for eksempel hadde kommentert et tema i lokalpolitikken, og de som er uenige hadde protestert, hadde det jo vært litt pussig om politiet fikk den ytringen fjernet. At noen kinesiske studenter blir litt opprørt må man bare finne seg i i alle demokratiske samfunn, også i Norge, sier Eggen.

Sterke reaksjoner

Marie Røsberg forteller om sterke reaksjoner fra sine medruss i etterkant av russetogsensuren.

- Det ble jo en helt annen åpning og et helt annet russetog enn det vi hadde planlagt. Vi mente ikke å støte noen med dette, sier hun.

Hun forteller at lokalavisens dom over russetoget var «ok, eller middelmådig».

- Jeg tror de helt klart hadde sagt noe annet om OL-temaet hadde fått være med, sier Røsberg.

Diskutér:Russefeiringen 2008

- Overreagerte

Politistasjonssjef i Narvik, Terje Hanssen sier at han ikke kjenner saken i detalj, men bekrefter at politibetjentene som håndterte saken i går anmodet russen om å fjerne parolen.

Politibetjentene skal ha sagt at de fryktet reaksjoner fra kinesiske studenter som overvar russetoget.

Hanssen beklager det som skjedde.

- Uten at jeg kjenner saken i detalj, synes jeg her at vi har overreagert. Ytringsfriheten skal gå lenger enn som så, og spesielt i et russetog der flere får passet sitt påskrevet, sier Hanssen.

Han sier at saken vil bli tatt opp internt og politiet i Narvik vil se nærmere på sine rutiner.

- Jeg kan forstå at en slik beskjed kan oppfattes som en trussel fra politiet, sier Hanssen.

Les også:Demonstranter nær ved å slukke OL-ilden

- OL-boikott passer ikke på nasjonaldagen

Leder av studentforeningen Chinese Student Society Association Narvik, Chen Kang var ikke selv til stede da russetoget skulle starte i går, men sier at ingen av studentene sa at det ville komme reaksjoner om parolen ikke ble fjernet.

- Vi sa bare vår mening til politiet: at en parole om boikott av OL ikke passer i et russetog, og på nasjonaldagen, sier Kang.

Han sier at alle de 80 kinesiske studentene ved Høgskolen i Narvik støtter et OL i Beijing, men at alle mennesker har rett til å fritt ytre sin mening.

- Synes du politiet gjorde det riktige da de anmodet russen om å fjerne parolen?

- Ja, jeg synes politiet gjorde det rette, sier Kang.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder