ANGREP: Jens Stoltenberg og Arbeiderpartiet rykker i fra Frp. Foto: Scanpix Foto:

Jens advarer mot Frp-eksperimenter

Åpnet trontaledebatten med frontalangrep på Frp

STORTINGET (VG Nett) Frps politikk er et sjansespill med folks boliger og arbeidsplasser, mener Jens Stoltenberg. Også Høyre advarer mot eksperimenter i den økonomiske politikken.

ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL

Den internasjonale finansuroen ble igjen hovedsaken da Stortinget holdt sin tradisjonelle trontaledebatt i formiddag. Statsminister Jens Stoltenberg åpnet debatten med et frontalangrep på Frp.

LES OGSÅ:- Frp er eskstremister

Ifølge statsministeren undergraver Frp den norske velferdsmodellen. Han viste til at partiet i sitt program tar til orde for mindre styring og regulering, og advarte mot eksperimenter.

- Dette er et sjansespill med folks boliger og arbeidsplasser. Det er alt annet enn dette landet trenger nå, sa Stoltenberg.

DISKUTER HER:Hvem har ansvar for finanskrisen?

TV-milliarder

Også Høyre brukte trontaledebatten til å advare mot uansvarlighet i den økonomiske politikken. Partiets finanspolitiske talsmann Jan Tore Sanner pekte blant annet på Frps forslag om å kutte til Kredittilsynet.

- Tiden er ikke inne for økonomiske eksperimenter. Det har derfor vakt oppsikt at Frp forsvarer kutt i tilsynsordninger, og fortsetter å dele ut TV-milliarder, sa Sanner.

Stoltenberg mener debatten i kjølvannet av finanskrisen klart viser skillelinjene i norsk politikk.

- Det er når vi diskuterer dette at de største forskjellene blir tydelige. Det er Siv Jensens liberalisme som står som alternativ til den trygge, norske modellen, slår han fast.

Frp-formann Siv Jensen reagerer kraftig på kritikken fra Stoltenberg. Ifølge Jensen har også Frp stått bak reguleringene av bankvesenet.

- Statsministeren bør holde seg for god til den typen retorikk, og i stedet konsentrere seg om å fortelle folk hva regjeringen vil gjøre for å dempe vikningene av krisen, sa Jensen i sitt innlegg.

- Vi tar Frps program på alvor. Det gjør åpenbart ikke Frp, repliserte Stoltenberg.

Godt rustet

Statsministeren legger ikke skjul på at også Norge kommer til å merke virkningene av uroen på det internasjonale finansmarkedet. Han viser til at kursene på Oslo Børs faller, og at presset på renten øker. Samtidig gjentar Stoltenberg at Norge er godt rustet til å møte virkningene av den internasjonale finansuroen.

- Jeg forstår dem som er bekymret, men dersom krisen mer alvorlig, har vi handlefrihet. Vi har ført en ansvarlig økonomisk politikk, og vi har orden i økonomien Staten er inne i banker og finansinstitusjoner Det er viktig for stabiliteten, sier Stoltenberg.

Han understreker at statsbudsjettet, som legges fram i morgen, er godt tilpasset den urolige situasjonen.

- Det er et budsjett som tar høyde for lavere vekst, og som gir oss handlefrihet til å møte tilbakeslaget i norsk økonomi, sier Stoltenberg.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder