DRAPSTRUET: Gerd Liv Valla. Foto: SCANPIX

DRAPSTRUET: Gerd Liv Valla. Foto: SCANPIX

Sjokkert over drapstrusler

(VG Nett) LO-leder Gerd-Liv Valla er sjokkert over drapstrusselen som ble sendt både til hennes private adresse, LO og flere av landets medier.

ARTIKKELEN ER OVER 12 ÅR GAMMEL
Landsorganisasjonen i Norge

- Gerd-Liv Valla er sjokkert og dypt rystet. Vi tar denne saken veldig alvorlig, sier informasjonssjef Jenny Ann Hammerø i LO til VG Nett.

Hun ønsker ikke å si når Valla fikk se brevet, som hun omtaller som langt med «grove trusler, og veldig hatske utfall», men bekrefter at forholdet er anmeldt.

Politiet opplyste mandag ettermiddag at de vil følge opp saken.
- Vi tar saken på alvor, og vil sette i gang de tiltak som er nødvendig, sier Unni Grøndal, leder for informasjonsenheten i Oslo politidistrikt til NTB.

Hun kan ikke si noe om hvorvidt Gerd-Liv Valla nå vil få livvakt. Heller ikke LO ønsker å gå inn på hvilke tiltak som blir gjort rundt Valla.

- Vi vil følge rådene fra politiet. Mer ønsker jeg ikke å si om det, sier Hammerø til VG Nett.

Faktiske feil

Jenny Ann Hammerø oppfordrer mediene til ikke å trykke brevet i sin helhet av personvernhensyn. Det skal også være flere faktiske feil i brevet.

Brevskriveren skal vise inngående kjennskap til Vallas familie. Vedkommende truer med at det ikke vil hjelpe med livvakter, og nevner flere konkrete tiltak som Valla tidligere har brukt for å beskytte seg.

Brevet er på én maskinskrevet A4-side og er satt opp med mottaker, dato og sted. Språket er ifølge Aftenposten.no, som mottok en kopi av trusselbrevet, tilnærmet feilfritt.

Brevskriveren krever at Valla skal trekke seg som LO-leder, frasi seg plassen i Arbeiderpartiets sentralstyre og kunngjøre at hun ikke er aktuell som leder av Aps valgkomité.

«Takk for sist»

Avsenderen viser til pressekonferansen fredag, der en hardt presset Valla ba om unnskyldning dersom noen hadde følt seg såret av hennes lederstil.

Trusselbrevet inneholder LO-lederens privatadresse og åpner med «Takk for sist. Gratulerer med den store dagen». Dette er en henvisning til når Valla har fødselsdag og hvor gammel hun blir. LO-lederen blir 59 år 25. januar.

I resten av brevet slaktes LO-lederens stil. Hun beskyldes for å ha en lederstil som «har medført at mange mennesker har lidd unødvendig sterkt».

Stalin

Etter gjentatte beskyldninger viser avsender til metodene som Josef Stalin brukte mot sine motstandere. Det er flere truende formuleringer i brevet, og det blir også framsatt en konkret drapstrussel.

Brevet inneholder flere personlige detaljer rundt Vallas privatliv og viser til episoder som skjedde for flere års siden.

Avsender bruker blant annet formuleringen «vi som har kunnet observere deg på nært hold gjennom mange år».

(NTB/VG Nett).

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder