POTENSIAL: Torstein Dahle tror det nystiftede pariet Rødt har stort potensial.

Nytt parti døpt Rødt

(VG Nett) Navnet «Rødt» ble gitt nye partiet på venstresiden, etter sammenslåingen av Rød Valgallianse og Arbeidernes Kommunistparti.

Tina Oppen
ARTIKKELEN ER OVER 12 ÅR GAMMEL

RV, AKP og Rød Ungdom stifter i dag et nytt parti til venstre for regjeringa, og navnet er nå bestemt: Rødt.

Partiets nye leder fra i morgen, Torstein Dahle, tror partiet vil fylle en viktig rolle i den norske politikken.

- Jeg tror det er behov for oss. Vi er veldig alene i mange viktige saker, som å få hjem soldater fra Afghanistan og å kutte utslipp av klimagasser. Dette partiet har stort potensial, men det vil ta litt tid å innarbeide seg. Å slå sammen partiene er et stort jump i riktig retning og en historisk hendelse, sier han til VG Nett.

Selve partistiftelsen skjer kl 15.00, da de eksisterende partiene RV og AKP vil bli nedlagt. Rundt 260 delegater er samlet i Håndverkeren i Oslo for å avgjøre partinavnet og stifte partiet.

- Slagkraftig

Utgangspunktet for den nye partidannelsen er ønsket om en sammenslåing av Rød Valgallianse (RV), Arbeidernes Kommunistparti (AKP) og partienes ungdomsorganisasjon Rød Ungdom (RU), for å stå sterkere i det norske partilandskap.

- Utgangspunktet for det nye partiet er en samling av kreftene på den revolusjonære venstresida i Norge. Vi inviterer alle som ønsker et nytt samfunn til å bli med oss inn i et nytt, slagkraftig parti, og vi ønsker å være inkluderende, sier Dahle.

Partiet har som mål å fylle det politiske rommet til venstre for regjeringa.

- Vil presse regjeringen

- Vi vil presse regjeringa til å hente de norske soldatene hjem fra Afghanistan, levende, ikke i kiste, sier Dahle til VG Nett.

Dahle er leder i RV, og det nystiftede partiet vil også gå til kommunevalget under navnet RV, da det ikke er tid til å registrere navnebytte.

Ifølge RVs partileder har det vært stort engasjement i navnedebatten, og han forventet også en livlig debatt lørdag.

Både program og vedtekter ble klart for noen uker siden. I morgen kl 12.00 vil ledelsen i Rødt velges. Til den nye ledelsen er Torstein Dahle, Ana Lopez og Ingrid Baltzersen innstilt som henholdsvis leder og nestledere.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder