TOK TOGET: Al Gore og kona Tipper mente flytoget var en meget behagelig og rask måte å reise på. Foto: Ken Opprann/Nobelinstituttet/Scanpix
TOK TOGET: Al Gore og kona Tipper mente flytoget var en meget behagelig og rask måte å reise på. Foto: Ken Opprann/Nobelinstituttet/Scanpix

At det går an: Her tar miljø- bevisste Al Gore flytoget, mens bagasjen hans blir fraktet med en Mercedes

INNENRIKS

Fredsprisvinner Al Gore koser seg på flytoget til Oslo sammen med kona Tipper. På motorveien suser bagasjen avgårde i en Mercedes van.

  • Olav Røli
Publisert: Oppdatert: 08.12.07 09:39

I går kom han til Norge for å ta imot fredsprisen.

Sammen med Nobelinstituttets leder Geir Lundestad og Nobelkomiteens leder Ole Danbolt Mjøs tok de flytoget fra Oslo Lufthavn Gardermoen til Nationaltheatret.

Aldri tidligere har en fredsprisvinner valgt denne transportmåten.

- Jeg fikk høre at toget var både raskere og mer komfortabelt. Dermed var valget enkelt. Og tog er jo et symbol på det å være miljøvennlig, sa en opplagt Gore til pressekorpset.

Mye bagasje

- Vi måtte kjøre ut med en egen bil som hadde plass til mye bagasje. Bilen som ble brukt var så vidt jeg vet en Mercedes Van, sier arrangementssjef Sigrid Langebrekke ved Det Norske Nobelinstitutt.

Hun sier at alle bilene som blir brukt under Nobeldagene i Oslo holder høy miljømessig standard.

- Bagasjen ble ikke tatt med på toget fordi da måtte vi hatt flere folk til å bære og det ville tatt lengre tid. Men vi tok toget fordi da brukte vi bare en bil, i stedet for flere biler, sier Langebrekke.

Nobelinstituttets leder Geir Lundestad sier at de har tatt flere grep for å få miljøstandarden så god som mulig.

Ambisiøst

- Vi hadde et veldig ambisiøst opplegg, men det er ikke blitt helt perfekt. Alle limousiner er for eksempel byttet ut. Av sikkerhetsmessige grunner måtte vi ha løyver både på bilene og sjåførene, men med det som utgangspunkt har vi valgt de beste mulige løsningene.

Han synes det er synd dersom pressen henger seg opp i detaljer, og ikke det positivet signalet han mener det er at fredsprisvinneren og familien tok toget.

Al Gore og kona valgte også å gå til fots fra Nationaltheatret stasjon til Grand Hotel på Karl Johan der familien bor under oppholdet.

På den korte ferden mellom stasjonen og hotellet rakk han et glimt av slottet, Stortingsbygningen og et Ibsen-sitat som er nedfelt i fortauet.

«Herregud, en kan da ikke gjøre noget bedre end lege i denne velsignede verden.»

Passet bra

- Åh, det passet jo bra for denne anledningen, utbrøt Gore etter at han hadde fått sitatet oversatt til engelsk av Nobelinstituttets leder Geir Lundestad.

- Nå ser jeg frem til en helg i Oslo med blant annet sightseeing. Dessuten kommer det 25 venner over fra USA i forbindelse med prisutdelingen etter helgen. Og vi skal vise frem Oslo til barna, sa Gore.

Nobelkomiteens leder Ole Danbolt Mjøs syntes hele turen fra Gardermoen gikk fint.

- Tidligere har vi gått rett ut i bilene på Gardermoen, kanskje med et spørsmål eller to fra pressen. Denne gangen fikk dere spørre i søkk og kav, noe som Gore taklet på en veldig bra måte, sier Danbolt Mjøs til VG.

Mandag mottar Albert Arnold (Al) Gore jr. og The Intergovernmental Panel on Climate Change, ved Mr. Rajendra Pachauri, Nobels fredspris.

Den er i år delt i to like deler.

Her kan du lese mer om