GLEDER SEG: Bill Clinton skal ifølge sin stabssjef glede seg til å besøke Norge og ser frem til å spise fisk og møte det norsk folk. Foto: AP

GLEDER SEG: Bill Clinton skal ifølge sin stabssjef glede seg til å besøke Norge og ser frem til å spise fisk og møte det norsk folk. Foto: AP

- Gleder seg til å spise fisk og møte det norske folk

Er han heldig får han kanskje også se midnattsolen

(VG Nett) Når Bill Clinton søndag ankommer Tromsø gleder han seg mest til å spise fisk og møte det norske folk.

Mona Bristøl
ARTIKKELEN ER OVER 12 ÅR GAMMEL

Det forteller Onni Nordström som er Clintons personlige venn, stabssjef og høyre hånd til avisen Nordlys i dag.

Han er mannen som har ansvaret for at alt går prikkfritt for seg når Clinton besøker Tromsø førstkommende søndag og mandag. Nordström har daglig kontakt med Clinton og han kan fortelle at hans gode venne gleder seg til å besøke Ishavsbyen.

- Han gleder seg til å spise den deilige fisken som alle snakker om. Og så ser han frem til å møte det norske folk både i Tromsø, Bergen og Oslo, sier Nordström til Nordlys.

Årets første midnattsol

Midnattsolen er, om været tillater det, synlig for første gang i år søndag, og etter det Nordlys erfarer har Clinton sagt at han ønsker å få se den.

Dette er fjerde gang William Jefferson Clinton, som er hans fulle navn, besøker Norge.

Av sikkerhetsmessige hensyn er det ingen som vet når ekspresidenten ankommer landet, selv ikke Clintons egen stabssjef.

Det man vet av Clintons hemmeligstemplede program er at han kommer til innta podiet i Polarhallen klokken 21.15 søndag. Deretter er det mottakelse og middag på Scandic hotell. Clinton skal bo i en ombygd suite på Rica Ishavshotell som ligger ved bryggen i sentrum av Tromsø.

VG Nett dekker Clintons besøk i Tromsø. Hvilket spørsmål ville du stilt den tidligere amerikanske presidenten?Send det inn her!

100 taler i året

Clinton har siden han forlot Det hvite hus i 2001 reist verden rundt som taler, og holder årlig rundt hundre foredrag. Fra søndag av skal han besøke tre norske byer på fire dag.

Det første foredraget holder han i Tromsø sammen med svenske Hans Blix, den tidligere lederen for FNs våpeninspektører i Irak.

Deretter reiser han til Århus mandag, for så å komme tilbake til Bergen tirsdag. Rundreisen avsluttes i Oslo onsdag hvor Clinton skal holde et foredrag sammen med FNs tidligere generalsekretær Kofi Annan. Kveldens konferansier vil være Jan Egeland.

Henrik Røde Jensen sier til NTB at han håper at Clinton går ut av det oppsatte og hemmeligstemplede programmet, og improviserer. Jensen er arrangementsansvarlig for de kommende dagers møter med Clinton.

Clinton skapte et letter kaos da han under et tilsvarende besøk i Fredrikshavn i fjor, valgte å stanse to ganger for å håndhilse på folk, mens veien til flyplassen var avstengt i fem timer.

Strengt sikkerhetsopplegg

Omfattende sikkerhetstiltak, som inkluderer både politiets sikkerhetstjeneste, Secret Service, og anti-terrorstyrker er forventet. Stabssjef Nordström kan fortelle at han har et tett samarbeid med politiet i Tromsø og Det hvite hus egen sikkerhetstjeneste.

- Sikkerhetsopplegget er på et lavere nivå enn om det hadde vært George W. Bush som kom på søndag. Som alltid ved slike anledninger, gir vi ingen detaljer om sikkerhetsopplegget, sier politimester i Tromsø, Truls Fyhn, til NTB.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder