Angrep piloter med øks

BODØ (VG Nett) Midt under nedstigningen til Bodø, reiste den ene passasjeren seg og angrep pilotene med øks.

 • Bengt Nielsen
 • Morten Øverbye
 • Christian F. Brændshøi

Artikkelen er over 15 år gammel

DRAMA: Her står flyet på Bodø Lufthavn rett etter det blodige dramaet som utspant seg like før landing.

- Overfallsmannen er en algerier i 30-årene, sier politiadvokat Bjarte Walla til VG Nett.

De to pilotene og en passasjer er brakt til Nordlandsykehuset i Bodø. Situasjonen skal være stabil for begge. Sykehuset opplyser at det er snakk om lettere hodeskader.

Fem andre passasjerer venter nå på å bli avhørt av politiet.

Mannen angrep pilotene med øks under nedstigning rundt klokken 10.35. Han ble pågrepet på flyplassen i Bodø umiddelbart etter landing ti minutter senere. Politiet ble varslet av kontrolltårnet på flyplassen mens flyet fremdeles var i luften og dramaet pågikk.

Det var ifølge politiet to piloter og syv passasjerer om bord i flyet.

- Blodig og jævlig

VG Nett har snakket med et vitne som var inne i flyterminalen og ble vitne til at politiet dro den blodige overfallsmannen ut av flyet.

- Tre politimenn kom bærende på på en fyr. Det så ut som om han hadde en tvangstrøye på. Han var blodig og jævlig, sier vitnet.

Mannen strittet i mot, og ble ført inn i en ventende politibil. Det var fire brannbiler og flere politibiler på stedet. Vitnet sto sammen med en rekke sjokkerte reisende på flyplassen.

- Den ene piloten fikk hjelp inne i ambulansen på utsiden av terminalbygningen. Den andre holdt seg til hodet. Han var dekket av blod, sier mannen til VG Nett.

Politiadvokat Bjarte Walla i Salten politidistrikt sier til VG Nett at politiet har tatt beslag i øksen som ble brukt under angrepet.

- Det er tatt beslag i øksen som ble brukt. Det var en slags brannøks som befant seg om bord i flyet, sier Walla.

Han kan foreløpig ikke si noe om angrepet skjedde uten forvarsel, eller om gjerningsmannen var beruset eller opptrådte forvirret.

- Vi er inne i en tidlig fase av etterforskningen. Vi vil foreta avhør av den antatte gjerningsmannen så snart som mulig dersom han er i stand til det, sier Walla.

Ikke sikkerhetssjekk

Kato Air har ett fly som betjener ruten mellom Narvik Bodø og Røst. Selskapet har også et charterfly i Værnes og to fraktfly stasjonert på Evenes.

Det 18-seters flyet lettet fra Narvik Lufthavn klokken 10.15 med sju passasjerer. Dette er en lufthavn uten sikkerhetssjekk.

- Vi skal få sikkerhetssjekk her fra 1.1.2005 med røntgen og scanning og alt, sier lufthavnsjef Nils Erik Rognli til VG Nett.

- Så det er mulig å ta med våpen inn på fly fra Narvik?

- Ja, sånn det er nå er det mulig. Det er ikke bra. Hvis vi hadde hatt sikkerhetssjekk ville dette kanskje ikke ha skjedd.

Luftfartstilsynet opplyser til VG Nett at en del mindre flyplasser i Norge mangler sikkerhetssjekk, men at dette skal innføres alle steder fra 1. januar.

Foreskrevet øks

Politiet opplyser til VG Nett at overfallsmannen brukte en sikkerhetsøks som befant seg om bord i flyet. Ifølge Luftfartstilsynet er det påkrevet med øks om bord i enkelte flytyper.

- Det er krav til dette i forbindelse med typegodkjennelse. Utstyret skal brukes i en nødsituasjon, sier direktør Jan Bengtson ved teknisk-operativ avdeling i Luftfartstilsynet til VG Nett.

Han sier at Luftfartstilsynet nå skal vurdere tiltak for å forhindre at passasjerene kan få tak i sikkerhetsøksen.

Han sier også at dette er en flytype hvor det ikke er en låsbar dør mellom passasjerene og pilotene.

(VG Nett kommer med mer.)

Les også

 1. Forbannet på manglende sikkerhetssjekk

  (VG Nett) Leder i Norsk flygerforbund, Petter Førde, reagerer svært sterkt etter at to av hans medlemmer i Kato Air ble…

Mer om

 1. Luftfart

Flere artikler

 1. - Jeg skal styrte flyet

 2. Ingen opplæring i angrep i cockpit

 3. - Det var blod over alt

 4. Forbannet på manglende sikkerhetssjekk

 5. Ap-politiker skadet av øksemannen

Fra andre aviser

 1. Angrep piloter med øks

  Bergens Tidende
 2. Dramaet fremskynder sikkerhetskontroller

  Aftenposten
 3. Førde, Sogndal og Sandane mangler sikkerhetskontroll

  Bergens Tidende
 4. Piloter og passasjer angrepet med øks

  Fædrelandsvennen
 5. Asylsøker angrep piloter

  Fædrelandsvennen
 6. - Hadde med seg øksen

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder