GLAD I EKSTREMSPORT: Anita Mariel Edvardsen er svært opptatt av at hennes manglende syn ikke skal hindre henne i hverdagen, og er engasjert i politikk og driver med ekstremsport. Foto: Tore Kristiansen VG

Anita Mariel Edvardsen: – Blinde som beveger seg alene er et veldig lett offer

Nesten dobbelt så mange blinde og svaksynte kvinner blir utsatt for seksuelle overgrep enn andre: – Vi må få endret situasjonen så raskt som mulig, sier Arbeiderpartiet.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

– Jeg kjenner omtrent ingen blinde kvinner og menn som ikke kjenner noen som har blitt voldtatt.

En februar-kveld for en del år siden satt Anita Mariel Edvardsen hjemme i leiligheten på Etterstad i Oslo.

40-åringen er født svaksynt, og ble helt blind da hun var 19 år gammel. Sammen med henne satt en mann hun hadde kommet i kontakt med over en pratelinje. Etter mange timers samtale gikk hun med på å la ham besøke henne.

– I begynnelsen fulgte han alle premissene jeg hadde satt. Han ga meg ikke en klem en gang uten først å spørre meg om lov. I ettertid har jeg skjønt at han gjorde alt han kunne for at jeg ikke skulle være forberedt på det som kom, sier hun til VG.

– Skjønte at han kunne drepe meg

Midt i samtalen skal mannen ha løftet henne opp og båret henne mot soverommet.

– Det skjedde helt ut av det blå. Han var fysisk hardhendt. Jeg strittet imot lenge. Så kjente jeg plutselig at han hadde noe hardt i lomma:

– Jeg visste ikke hva det var og det slo meg at han kunne ha en kniv, og at han faktisk kunne drepe meg. Da ga jeg helt fullstendig opp, forteller hun.

Les mer: Den norske stillhetskulturen #metoo

Mannen forlot leiligheten. Anita Mariel tenkte at hun burde gjøre noe, men inntrykkene ble for sterke og hun gikk inn en slags transe. Hun ble liggende i sengen i nesten 14 timer, og kom til seg selv da det kalde vannet traff kroppen hennes i dusjen.

– Jeg husker ikke at jeg gikk inn i dusjen. Da jeg sto der tenkte jeg bare at det var for sent, for da hadde jeg vasket bort alle bevis unntatt sårene og blåmerkene jeg hadde flere steder på kroppen, sier hun.

– Vi må få snudd situasjonen

Ny forskning viser at nesten dobbelt så mange blinde og svaksynte kvinner opplever seksuelle overgrep som kvinner i resten av befolkningen.

– Vi må få endret situasjonen så raskt som mulig, sier stortingsrepresentant Kari Henriksen (Ap) til VG.

Regjeringen har nylig foreslått 54 millioner kroner til opptrappingsplanen mot vold og overgrep i 2018. Justisminister Per-Willy Amundsen understreker overfor VG at også funksjonshemmede vil bli tatt hensyn til i denne planen. I tillegg viderefører de 530 millioner fra det tidligere arbeidet med opptrappingsplanen.

I sterk kontrast går Arbeiderpartiet inn for drøye 718 millioner kroner til feltet i sitt alternative statsbudsjett.

Rødt-leder Bjørnar Moxnes er enig med Henriksen i at noe må gjøres, og mener voldtektsmottakene bør kunne komme hjem til den utsatte etter et overgrep.

– Det kan være vanskelig for en blind person å sette seg i en taxi med en fremmed mann for å kjøre til et mottak etter å ha opplevd et overgrep, sier han til VG.

Les mer: Kutter støtte for multihandikappede, uføre og kronisk syke – fortsetter skattekuttene til de rikeste

VIL STYRKE POLITIET: Leder i partiet Rødt, Bjørnar Moxnes, mener politiutdanningen bør inkludere forelesninger hvor mennesker med ulike funksjonshemninger deler kunnskap om sitt møte med politiet. Han mener det også bør vurderes om politiet skal la blinde ha mulighet til å plukke ut gjerningspersonen via stemmeprøve. Foto: Brian Cliff Olguin VG

Gir fem millioner til «sårbare voksne»

Som en del av fjorårets statsbudsjett utarbeidet Barne- ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir) et pilotprosjekt for utprøving av modellen TryggEst. Målgruppen er risikoutsatte voksne over 18 år. Regjeringen har satt av fem millioner til prosjektet, som settes i gang i år.

– Hvis dette er et tiltak som fungerer vil det være naturlig for oss å øke satsingen på et sånt type prosjekt, sier Tone Wilhelmsen Trøen (H), leder i stortingets Familie- og kulturkomité, til VG.

TØR IKKE GÅ MED STOKK: Anita Mariel forteller at hun flere ganger også har opplevd å bli seksuelt trakassert når hun har vært ute med venner. – Folk har forsøkt å løfte meg opp og bære meg vekk, men vennene mine har kommet meg til unnsetning. Nå tør jeg ikke å gå med stokk lenger ute, for da synes det at jeg er blind, sier hun. Foto: Tore Kristiansen VG

Anita Mariel forteller at hun ikke var klar over hjelpen hun kunne få av det offentlige i dagene etter hendelsen.

Hun opplevde å bli trakassert av den aktuelle mannen også i årene etter det angivelige overgrepet.

Mannen ble ilagt besøksforbud, men dette gikk senere ut. Edvardsen er kritisk til at besøksforbud er tidsbegrenset.

Les mer: Tusenvis av svensker demonstrerer mot seksuell trakassering og overgrep

– Blinde og svaksynte burde få beskyttelse av et besøksforbud for resten av livet. Jeg kan ikke se hvem som står utenfor døren min. Blinde som beveger seg ute alene er et veldig lett offer, sier hun.

VG har flere ganger forsøkt å nå mannen for en kommentar, men har så langt ikke lyktes med dette.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder