TRENGER MER TID: Nikolai Astrup leder budsjettforhandlingene for Høyre. Foto: Trond Solberg VG

Ingen budsjettløsning i natt - nytt møte onsdag formiddag

De fire borgerlige partiene var fortsatt ikke enige om en budsjettavtale da de gikk fra hverandre ved 04.30-tiden natt til onsdag. Ved 10-tiden møttes forhandlerne igjen.

  • NTB

Artikkelen er over to år gammel

Høyres Nikolai Astrup opplyste i natt at partene ikke er kommet til enighet og skal møtes igjen senere.

– Vi har kommet et godt stykke på vei, men det er fortsatt et par små avklaringer som gjenstår. De behøver ikke å være så veldig vanskelige, men det er klart at det er noe som gjenstår og som ikke kan løses helt før resten av Norge våkner, sa Astrup.

Avklaringer

Han hadde på forhånd varslet at det kunne bli en lang natt, ettersom det var noen ting som gjensto. I en pause underveis sa Astrup at en sluttstrek for avtalen uansett må forankres i partigruppene.

KrFs budsjettforslag: Rett i strupen på Frp

På spørsmål om det kun gjenstår avklaringer fra regjeringspartiene Høyre og Frps side, eller om det også trengs fra Venstre og KrF, svarte Astrup at «ingenting er klart før alt er klart. Det gjelder for alle fire partier».

Vanskelige saker

Blant sakene som diskuteres, er innføringen av en lærernorm. I sitt alternative budsjett har KrF satt av 350 millioner kroner til innføring av en lærernorm i 2018. Andre spørsmål som skaper besvær i budsjettinnspurten, er knyttet til den såkalte maskinskatten samt krav om forbedringer i den nye modellen for pleiepenger til foreldre med alvorlig syke barn.

Aps alternative budsjett: Avlyser 15 mrd. i skatteøkning

KrFs finanspolitiske talsmann Kjell Ingolf Ropstad er enig med Astrup i at partene nok nærmer seg en enighet.

– Men det er fortsatt ting som henger, som vi har behov for å drøfte i morgen tidlig, sa Ropstad.

Han ønsket ikke å si noe om hvilke saker som gjenstår før neste møte. Med et så stort budsjett, er det viktig at helheten blir god for alle, sa Ropstad.

Før møtet sa Ropstad at han ikke har endelig fullmakt og dermed måtte gå til stortingsgruppa før en avtale kunne godkjennes. Han møter gruppa onsdag.

– Nærme for Venstre

Venstres Terje Breivik sa tidligere tirsdag kveld til TV 2 at selv om han verken kan eller vil kommentere hva som ligger på bordet, så nærmet det seg en løsning for Venstres del.

– Regjeringen har kommet oss i møte på mange viktige ting, sa Breivik.

Venstre-krav: Omkamp om kontantstøtten

Formelt er ikke budsjettsamtalene løftet opp til partiledere og parlamentariske ledere. Partene hadde opprinnelig gitt seg selv frist til klokka 18 mandag til å komme til enighet, men den formelle fristen er ikke før klokka 10 onsdag.

Finanskomiteen skal avgi sin innstilling 30. november, en frist som for øvrig ble utsatt med en uke allerede før forhandlingene startet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder